Jomis siūloma numatyti, kad kadetų ugdymo programą galėtų vykdyti ne tik savivaldybės kadetų ugdymo gimnazija, bet ir gimnazijos filialas.

Šią savaitę Seimui pateikdamas Švietimo įstatymo pataisas Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Jonas Varkalys sakė, kad problema atsirado vykdant mokyklų pertvarką, pagal kurią 11 ir 12 kla­sė­se tu­rė­tų bū­ti ne ma­žiau kaip 21 mo­ki­nys.

„Iš­ki­lo pro­ble­ma to­se gim­na­zi­jo­se ir mo­kyk­lo­se, ku­rio­se yra įgy­ven­di­na­ma ka­de­tų ug­dy­mo pro­gra­ma. Kai su­jun­gia­mos ke­lios gim­na­zi­jos, mo­kyk­los, ne vi­suo­se fi­lia­luo­se ga­li bū­ti die­gia­ma ka­de­tų ug­dy­mo pro­gra­ma. Įsta­ty­me yra įtei­sin­tas ka­de­tų mo­kyk­lų tin­klo sukūrimas, ka­de­tų ug­dy­mo pro­gra­mą jos tu­rė­tų pra­dė­ti jau šį ru­de­nį, rug­sė­jo 1 d. Tačiau to­kių su­jung­tų mo­kyk­lų fi­lia­lai ne­ga­lė­tų to da­ry­ti“, – pristatydamas projektą Seimo posėdyje sakė J. Varkalys.

„To­dėl įsta­ty­mo pa­kei­ti­mo es­mė yra, kad su­jung­to­se mo­kyk­lo­se, at­ski­ruo­se fi­lia­luo­se, ga­lė­tų bū­ti die­gia­ma ka­de­tų ug­dy­mo pro­gra­ma. Beje, yra gim­na­zi­jų ir mo­kyk­lų, ku­rios tą da­ro jau dau­giau kaip 20 me­tų, bet jos nė­ra for­ma­li­zuo­tos“, – teigė parlamentaras.

Parlamentaras Valdas Rakutis pastebėjo, kad problema yra, pvz. su Plungės rajono Alsėdžių kadetų mokykla.

„Iš tik­rų­jų mo­kyk­la jau ke­lias­de­šimt me­tų dir­ba to­kį svar­bų dar­bą, ne­ma­žai mokinių yra ją pa­bai­gę, daug kas ir Ka­ro aka­de­mi­jo­je studijuoja. Tai yra mū­sų tur­tas, kad to­kio­je san­ty­ki­nai to­li­mo­je vie­to­vė­je taip iš­lai­ko­ma stip­ri že­mai­tiš­ka dva­sia“, – sakė V. Rakutis.

Pasak J. Varkalio, šiuo metu Al­sė­džiuo­se mokosi mokiniai ne vien tik iš Plun­gės ra­jo­no, Tel­šių, Rie­ta­vo, bet ir iš vi­sos Lie­tu­vos.

„Ši mo­kyk­la kadetų pro­gra­mą turi jau 20 me­tų, yra di­džiu­lis įdir­bis, ben­dra­bu­tis“, – sakė J. Varkalys.

Pasak jo, teikiamos įstatymo pataisos nėra skirtos vienam regionui.

„Manau, kad at­si­ras ir dau­giau Lie­tu­voje to­kių gim­na­zi­jų, mo­kyk­lų, ku­rios no­rės tai­ky­ti ka­de­tų ug­dy­mo progra­mą“, – sakė J. Varkalys, kaip pavyzdį nurodęs Al­sė­džių kadetų mokyklą.

„Su­si­klos­tė to­kia si­tu­a­ci­ja, kai dau­ge­lį me­tų ka­ri­nį-pa­trio­ti­nį ug­dy­mą vyk­džiu­si mo­kyk­la, bū­da­ma at­ski­ra gimna­zi­ja, šiuo me­tu dėl sa­vi­val­dy­bės spren­di­mų ta­po jung­ti­nės kai­miš­kos gim­na­zi­jos vie­nu iš fi­lia­lų, bet mokyk­la iš­li­ko su vi­so­mis sa­vo pro­gra­mo­mis, ga­na gau­sio­mis kla­sė­mis. Tie­siog įsta­ty­me rei­kia nu­ma­ty­ti, kad ir fi­lia­le ta ka­de­tų ug­dy­mo pro­gra­ma ga­lė­tų bū­ti“, – sakė Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

Pritardama projektui Seimo narė Vilija Tar­ga­ma­dzė sakė, kad ka­de­tų mo­kyk­los yra la­bai svar­bios ir rei­kia joms pa­gel­bė­ti.

„Be abe­jo, rei­kė­tų ki­tų kri­te­ri­jų, bet čia per­spek­ty­vos rei­ka­las. Bet tu­ri­me kar­tu gal­vo­ti ir apie ki­tas re­gio­ni­nes mo­kyk­las, nes tik­rai re­gio­nus gali iš­tikti kri­zė“, – sakė ji.

Seimo narys Algirdas Stončaitis mano, kad įstatymo pataisos būtų pa­pil­do­ma pa­ska­ta kur­tis kadetų licėjams ar gim­na­zi­joms.

„Toli gra­žu tai nė­ra vie­nos gim­na­zi­jos ar vie­no mies­te­lio pro­ble­ma­ti­ka. Pri­si­min­ki­me, kaip karš­ta bul­vė faktiškai de­šimt me­tų ar il­giau yra mė­to­ma vi­sa Kau­no ka­de­tų pro­ble­ma“, – sakė A. Stončaitis.

Buvusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pastebėjo, kad jau yra išspręstas tokių mokyklų finansavimo klausimas.

„Tar­ki­me, Klai­pė­do­je nė­ra jo­kių pro­ble­mų, o Kau­no si­tu­a­ci­ją mes vi­si ži­no­me. Jei­gu nė­ra no­ro tu­rė­ti to­kios gim­na­zi­jos ir sa­vi­val­dy­bė­je ma­no­ma, kad ji ne­svar­bi, tai jos ir nė­ra. To­dėl to­kia si­tu­a­ci­ja ir yra“, – sakė parlamentarė J. Šiugždinienė.

Švietimo įstatymo pataisas kartu su J. Varkaliu teikia 10 valdančiosioms ir opozicinėms frakcijoms atstovaujančių Seimo narių.

Praėjusį ketvirtadienį po pateikimo jas palaikė 92 Seimo nariai, prieš ne­bal­sa­vo nie­kas, su­si­lai­kė 1. Projektą svarstys Švie­ti­mo ir moks­lo ko­mi­tetas, o plenarinėje Seimo salėje jis vėl turėtų atsirasti bir­že­lio 6 die­ną.

Siūloma, kad naujos įstatymo nuostatos įsigaliotų šių metų rugpjūčio 1 d.

2023 m. rugsėjo 26 d. Seimas priėmė Švietimo įstatymo pakeitimus, kuriame įteisino galimybę Lietuvoje sukurti kadetų mokyklų tinklą. Kadetų ugdymo programą, suderintą su krašto apsaugos ministru, tvirtina švietimo, mokslo ir sporto ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją