„Voice of America“ tinklapis publikavo „Reuters“ tekstą su pavadinimu „Lietuva balsuoja prezidento rinkimuose, užgožtuose Rusijos“.

„2,8 mln. gyventojų turinti Baltijos šalis nuo 2022 m. Rusijos invazijos buvo ištikima Ukrainos sąjungininkė. Kaip ir kitos regiono šalys, ši NATO ir Europos Sąjungos (ES) narė nerimauja, kad gali būti kitu Maskvos taikiniu“, – rašoma tekste.

Jame cituojama „Baltijos tyrimų“ vasario-kovo mėnesiais atlikta apklausa, pagal kurią kiek daugiau nei pusė lietuvių mano, kad Rusijos puolimas yra įmanomas ar net labai tikėtinas. Kartu pažymima, kad Rusija nuolat atmesdavo mintį, kad gali užpulti NATO narę.

Tekste minima, kad abu kandidatai palaiko išlaidų gynybai didinimą iki bent trijų procentų Bendro vidaus produkto (BVP), nuo šiemet suplanuoto 2,75 procento.

Tačiau Gitanas Nausėda, kurį „Reuters“ apibrėžė kaip socialinį konservatorių (social conservative – angl. k.) susirėmė su Ingrida Šimonyte kitais klausimais, tarp jų ir dėl teisinio tos pačios lyties asmenų civilinės partnerystės pripažinimo.

Prancūzų žiniasklaidoje – dėmesys mūsų saugumo klausimams

Prancūzų tinklapiui „Le Monde“ mūsų šalyje vykstančius rinkimus aprašė Švedijoje nuolatos dirbanti korespondentė Anne Francois Hivert. Rusijos faktorius irgi yra viena pagrindinių žinių šių rinkimų fone. „Prezidento rinkimai Lietuvoje – spaudžiant Rusijai“, – skelbia antraštė.

„Šioje mažoje, 2,8 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kuri turi 680 kilometrų sieną su Baltarusija ir 277 kilometrų sieną su Rusijos anklavu Kaliningradu, prezidento rinkimų kampanijoje dominavo klausimai, susiję su saugumu“, – rašo „Le Monde“.

Jų žurnalistė pažymėjo, kad šiuo klausimu abiejų kandidato pozicijos yra labai panašios – tiek dėl jų nenuolaidumo Rusijai, tiek dėl besąlygiškos paramos Ukrainai, tiek vertinant su šalies saugumu susijusias rizikas.

Tekste primenama, kad kovo 21 dieną Parlamentas pritarė siūlymui, pagal kurį gynybos biudžetas nuo 2025 m. sieks mažiausiai tris procentus BVP.

„Lietuva paskelbė, kad artimiausiais mėnesiais strateginiuose pasienio punktuose įrengs nuolatinius įtvirtinimus. Tai prisidės prie kitų aštuoniolikos visoje šalyje išdėstytų kontrmobilumo priemonių (prieštankinių kliūčių, gelžbetonio blokų, spygliuotos vielos), kurių paskirtis būtų sulėtinti priešo pajėgų progresą“, – rašome tekste.

Vokiečiai pristatė kandidatus

Vokiečių tinklapis „Stern.de“, remdamasis agentūros „Agence France Press“ informacija, irgi rašo, kad svarbiausi rinkimų kampanijos klausimai karo Ukrainoje fone buvo saugumas ir gynyba.

Tekste trumpai pristatomi rinkimuose konkuruojantys politikai. „Delfi“ primena, kad sekmadienį prezidento rinkimuose varžosi antros kadencijos siekiantis G. Nausėda ir premjerė I. Šimonytė.

Balsavimo apylinkės bus atviros iki 20 val. vakaro.

Sekite prezidento rinkimų naujienas čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)