Pagal galiojančią tvarką, visi politinės kampanijos dalyviai prezidento rinkimuose turi viešai skelbti sudarytas sutartis, jas galima rasti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje.

D. Žalimo kandidatūrą kelianti Laisvės partija paviešino kovo 21 dieną sudarytą sutartį su teisininke I. Danėliene dėl konsultacinių valdymo veiklos paslaugų.

Sutartyje nurodoma, kad paslaugos apima prezidento politinės kampanijos planavimo ir koordinavimo veiklą, o I. Danėlienė derina ir planuoja kandidato veiklą, susijusią su kandidatavimu politinėje kampanijoje.

Sutartis galioja iki pirmojo prezidento rinkimų turo, kuris įvyks gegužės 12-ąją, dienos.

Už nepilnus du mėnesius darbo sutarta sumokėti 10 680 eurų, jie išmokėti nelaukiant darbų pabaigos: sutartyje numatyta, kad visa ši suma avansu išmokama ne vėliau kaip iki kovo 29 dienos.

I. Danėlienė yra teisininkė, praeityje nebuvo girdėti, kad ji būtų dirbusi su politinėmis kampanijomis.

D. Žalimo privačių interesų deklaracijoje rašoma, kad ji yra Vytauto Didžiojo universiteto docentė ir departamento vadovė Vilniuje veikiančiame baltarusiškame Europos humanitariniame universitete.

Žalimas: tokių žmonių nerasite

D. Žalimas, kalbėdamas su Delfi, akcentavo, kad I. Danėlienė praeityje yra dirbusi su komunikacija, projektų valdymu.

„Iš tiesų, tokių žmonių nelabai ir rasite. Aš manau, kad gal ne viskas yra žinoma – žmogus dirbęs su komunikacija labai plačiai, taip pat ir su projektų valdymu. Vadybinės savybės taip pat yra labai stiprios, taip pat ir teisinis išsilavinimas. Tai čia viskas tiesiog viename“, – teigė kandidatas į prezidentus.

Jo įsitikinimu, štabas išnagrinėjo visas galimybes ir išsirinko tai, kas geriausia, o prieš priimdamas šį sprendimą įvertino visas aplinkybes.

„Mano požiūriu, svarbiausia, kad viskas yra skaidriai. Viskas yra deklaruota, viskas yra nurodyta, mes neturime ko slėpti“, – kalbėjo jis.

Delfi paklaustas, ką atsakytų įtariam žmogui, kuris šią sutartį pavadintų „alga“ pačiam D. Žalimui, kaip kandidatui, pašnekovas teigė, kad jei jam būtų norima mokėti algą, ji ir būtų mokama.

„Kiek man štabas sakė, tai yra neuždrausta. Rimtai kalbant, ji atlieka didžiulį darbą, apibendrinti, pavyzdžiui, visą politinę kampaniją, kokios idėjos išsakomos, įvertinti ne tik politiniu požiūriu, bet ir konstitucingumo požiūriu – esu teisininkas, bet fiziškai negaliu visko aprėpti. Tokių žmonių nėra taip paprasta surasti, aš manau“, – teigė D. Žalimas.

Pinigus grąžino

Ketvirtadienį, jau pasirodžius straipsniui, D. Žalimas susisiekė su Delfi ir nurodė, kad darbai bus atliekami nemokamai.

Jo teigimu, visi išmokėti pinigai, yra grąžinti.

Kandidatas sakė esantis suinteresuotas, kad nebūtų net regimybės, jog čia esama kokių nors etikos pažeidimų. „Manau, kad geriausia vadovautis aukštesniu standartu, kad nebūtų net regimybės“, – pabrėžė jis.

Laisviečių atstovė: ji konsultuoja partiją

Trečiadienį raštu atsakydama į Delfi klausimus Laisvės partijos administracijos vadovė Deimantė Kačinskienė teigė, kad partija skaidriai deklaruoja visus rinkimų kampanijos metu sudarytus sandorius, taip pat ir su rinkimų štabe dirbančiais ekspertais.

Dainius Žalimas pristatė rinkėjų parašų rinkimo lapus

„Kaip teisingai pastebėjote, Ingrida Danėlienė yra konstitucinės teisės mokslininkė, mokslo knygų ir straipsnių autorė, taip pat turinti didelę vadybinio, projektinio ir komunikacinio darbo patirtį bei teikianti teisės ir valdymo konsultacines paslaugas“, – atsakyme rašo ji.

Pasak laisviečių atstovės, I. Danėlienė konsultuoja Laisvės partiją konstitucinės teisės ir žmogaus teisių klausimais, prisideda prie teisės aktų projektų rengimo ir jų vertinimo konstitucingumo ir žmogaus teisių požiūriu.

Ingrida Danėlienė koordinuoja ir atlieka rinkimų proceso monitoringą, politinių programų ir pareiškimų kritinę, įskaitant teisinę, analizę, komunikacijos strategijos įgyvendinimą, pasirengimą debatams.

D. Kačinskienės teigimu, I. Danėlienė taip pat rengia teisės aktų ir kreipimosi į Konstitucinį teismą projektus, kurie būtų inicijuojami Laisvės partijos ir gali būti traktuojami kaip rinkimų programos įgyvendinimo dalis.

„Projektų rengimas irgi rinkimų kampanijos dalis“

Tačiau pagal VRK puslapyje skelbiamą sutartį, I. Danėlienė įsipareigojo dirbti su D. Žalimo rinkimų kampanija, be to, sutartis paviešinta kaip sudaryta už kandidato kampanijai skirtas lėšas.

Kuo teisės aktų ir kreipimosi į KT projektų rengimas siejasi su D. Žalimo kampanija?

Atsakydama į tai Laisvės partijos atstovė nurodė, jog „partijos programinių nuostatų įgyvendinimas, taip pat ir teisės aktų pavidalu, yra integrali partijos politinio gyvavimo, taigi, ir rinkimų kampanijos dalis“.

Prieštaravimo čia neįžvelgia ir pats D. Žalimas.

„Aš pats važinėju, su rinkėjais susitikinėju, gimsta įvairios įstatymų leidybos iniciatyvos. Ir į KT yra viena iniciatyva, kuri, tikėtina, greit bus realizuota. Bet visi tie argumentai, visos tos idėjos, kodėl reikia tam tikrus klausimus kelti, juos parengti reikia“, – sakė jis.