Vos rinkimų apylinkėms pravėrus duris, Delfi nuo pat ryto apsilankė Vilniaus rajono savivaldybėje. Čia jau buvo užsukę pirmieji gyventojai, norintys atiduoti savo balsą rinkimuose.

Antradienį po pietų prie balsavimo punkto Vilniaus Lukiškių aikštėje nusidriekė gyventojų eilė. Norint atiduoti balsą, teko laukti apie 30 ar 40 minučių.

Eilė Lukiškių aikštėje. Išankstinis balsavimas
Eilė Lukiškių aikštėje. Išankstinis balsavimas

Iki ketvirtadienio vakaro rinkėjai nuo 7 iki 20 valandos balsuoti galės visose 60 savivaldybių, nepriklausomai nuo to, kur yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Iš anksto balsuoti antradienį balsavo ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir kiti politikai.

Armonaitė: šie rinkimai yra svarbesni negu gali atrodyti

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė ragino šalies piliečius dalyvauti sekmadienį vyksiančiuose prezidento rinkimuose bei balsavime dėl daugybinės pilietybės referendumo.

„Šie rinkimai yra svarbesni negu daug kam gali atrodyti. Jie sprendžia Lietuvos ateitį. Balsavau už ateitį – už mūsų laisvės partijos iškeltą kandidatą Dainių Žalimą. Ir balsavau už didesnę Lietuvą“, – antradienį žurnalistams sakė išankstiniame balsavime dalyvavusi A. Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė balsavo iš anksto Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose

Ji pabrėžė, jog Lietuva sprendžia ne tik kito šalies vadovo, bet ir referendumo dėl pilietybės klausimą. Todėl, tęsė „laisviečių“ lyderė, rinkėjų aktyvumas šiuo klausimu taip pat yra itin svarbus.

„Tūkstantis pilietybių yra atimama kiekvienais metais. Ar mums nereikia mūsų piliečių? Aš manau, kad reikia“, – tikino A. Armonaitė.

Ji sureagavo ir į kritiką dėl kontraversiškos Laisvės partijos agitacinės reklamos socialiniame tinkle „Facebook“, kuriame vaizduotas degantis kūdikis.

„Jeigu į referendumą ateis daugiau žmonių – aš manau, kad tai yra gerai. Gal tai ir buvo provokacija, bet jeigu daugiau žmonių sužinojo apie referendumą, jeigu daugiau žmonių balsuos, dienos pabaigoje Lietuvai tai bus geriau“, – aiškino politikė.

Kam reikštų paramą nesėkmės atveju – nekomentuoja

Nors visuomenės apklausos Laisvės partijos keliamam kandidatui į prezidentus Dainiui Žalimui nėra palankios, ekonomikos ir inovacijų ministrė kol kas neatskleidžia, ar jos vadovaujama politinė jėga nesėkmės atveju parems kurį nors kitą į antrąjį rinkimų turą patekusį kandidatą.

„Dar tik prasidėjo rinkimai – šiandien yra pirma diena. Visų pirma, palaukime kol jie pasibaigs. Tada ir spręsime“, – tepasakė politikė.

Pagrindinė prezidento rinkimų ir referendumo dėl pilietybės išsaugojimo diena yra sekmadienis. Kaip informavo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), rinkimų apylinkės duris gegužės 12 dieną taip pat atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro. Tądien balsuoti bus galima bet kurioje rinkimų apylinkėje, iš viso – 1895 vietose visoje Lietuvoje.

Išankstinis balsavimas Vilniaus rajono savivaldybėje

Iš anksto savo balsą rinkimuose atidavė ir eurokomisaras, demokratų sąrašo į Europos Parlamentą atstovas Virginijus Sinkevičius.

ELTA primena, kad dėl šalies vadovo posto varžysis 8 kandidatai – antrosios kadencijos siekiantis Gitanas Nausėda, konservatorių keliama premjerė Ingrida Šimonytė, Laisvės partijos atstovas, buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas, savarankiškai išsikėlę Ignas Vėgėlė bei Eduardas Vaitkus, partijos „Nemuno aušra“ įkūrėjas Remigijus Žemaitaitis, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamas Giedrimas Jeglinskas ir Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Lietuvoje vykstant prezidento rinkimų pirmajam turui, gyventojai balsuos ir referendume dėl daugybinės pilietybės. Referendumo biuletenyje bus siūloma atsisakyti šiuo metu Konstitucijoje įrašyto sakinio: „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“. Ši nuostata neleidžia išsaugoti Lietuvos pilietybės įgijus kitos valstybės pilietybę.

Daugiau informacijos apie prezidento rinkimus galite rasti specialioje Delfi rubrikoje.