Apžvelgdamas kandidatus, kuriuos galėtų siūlyti šalys narės, įtakingas Briuselio leidinys rašo, esą G. Landsbergis galėtų būti siūlomas į eurokomisarus nuo Lietuvos, o tinkamas jam portfelis neva būtų susijęs su užsienio politika.

„Vyksta kova nagais ir dantimis, kas ką gaus“, – taip procesą dėl eurokomisarų nominacijų aprašo „Politico“.

„Praėjusį kartą Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen paprašė kiekvienos šalies pateikti du kandidatus – vyrą ir moterį. Jei ji grįš antrai kadencijai, galime tikėtis to paties proceso“, – pastebi leidinys.

Nausėda: ne laikraščiai skiria komisarus

Prezidentas Gitanas Nausėda, paklaustas, ar G. Landsbergio kandidatūra galėtų būti reali, atsakė:

„Šiandien galiu atsakyti tik tiek, kad aš lygiai taip pat esu kandidatas į prezidentus, todėl negalėčiau kalbėti apie tą laikotarpį, kur kol kas nėra rinkėjų nuspręsta, kam bus atiduotas pasitikėjimas. Ne laikraščiai, kokie jie įtakingi bebūtų, skiria komisarus – skiria valdžios institucijos.“

Be to, pasak jo, skiriant eurokomisarus yra numatyta tam tikra procedūra.

„Visa tai yra ateities klausimas, šiandien apie pavardes nenorėčiau kalbėti. Jis galėtų būti vienas iš kandidatų, tačiau tai priklausys nuo daug dedamųjų, pirmiausia – nuo to, koks prezidentas bus išrinktas.

Turbūt jūs įsivaizduojate, kokia bus G. Landsbergio situacija, jei, pavyzdžiui, bus prezidente išrinkta Ingrida Šimonytė“, – žurnalistams, ketvirtadienį lankydamasis Švenčionyse, sakė prezidentas.

Gitanas Nausėda

Šimonytė ragina palaukti

Balsą prezidento rinkimuose ketvirtadienį atidavusi premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad, kol neaišku, kokie bus Europos Parlamento rinkimų rezultatai, jokių pavardžių ji nekomentuos.

„Nepykite, bet tikrai turiu pasakyti – sulaukime balsų iš didžiųjų apylinkių, nes Europos Parlamento (EP) rinkimai yra birželio 9 dieną. Po jų, matyt, kad matysime, kokios politinės jėgos Europoje bendrai gavo pasitikėjimą, kas galės pretenduoti į Europos Komisijos (EK) postą.

Noriu pabrėžti, kad ne paskutinį vaidmenį, sprendžiant dėl to, kas atstovauja, kas yra kandidatai į komisarus, yra pateikiami EP klausymams, vaidina EK pirmininkas. Labai tikiuosi, kad tai bus dabartinė EK pirmininkė. <...> Bet mes turėtume tų rinkimų rezultatų sulaukti. Todėl aš jokių pavardžių tikrai nekomentuosiu“, – ketvirtadienį sakė premjerė I. Šimonytė.

Ji teigė, jog, nors scenarijai yra įvairūs, EK pilna sudėtis galėtų vėliausiai būti patvirtinta šių metų lapkritį, tad tai turėtų būti dar šios Vyriausybės klausimas.

Vyriausybės vadovė dar kartą tikino, jog jokių konkrečių pavardžių, kurie galėtų būti eurokomisarais nekomentuos. I. Šimonytė pabrėžė, jog tokių žmonių šalyje yra.

„Visada reikia ieškoti žmogaus, kuris geriausiai vieną ar kitą darbą gali atlikti. Ir čia daug dalykų priklauso ne tik nuo to, ką galvoju aš, ką galvos Vyriausybė, prezidentas, ar prezidentė, Seimas. Bet ir tai, ką galvos būsimasis komisijos vadovas, labai tikiuosi, kad vadovė. Tai nėra paskutinė dedamoji šioje vietoje“, – tikino Vyriausybės vadovė I. Šimonytė.

Čmilytė-Nielsen įvertino galimą Landsbergio kandidatūrą į EK: labai priklauso, koks komisaro portfelis svarstomas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad kol kas anksti svarstyti tokią galimybę. Pasak jos, visų pirma reikia sulaukti Europos Parlamento (EP) rinkimų rezultatų ir sužinoti, kokios srities eurokomisaro portfelis Lietuvai atiteks.

„Manau, kad ankstyva šiek tiek. Natūralu, kad jau yra svarstoma, kokios gali būti kandidatūros. Pasvarstymų esu girdėjusi ir Lietuvoje, tačiau kol kas reikėtų sulaukti Europos Parlamento rinkimų rezultatų, kurie ir nulems, kokios bus frakcijos, koks bus išsidėstymas Europos Parlamente, kokios frakcijos turės daugiau balsų, jėgos ir įtakos komisijos formavimui“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji nenorėjo komentuoti ir klausimo, ar G. Landsbergio kompetencijos būtų tinkamos šiai pozicijai. Pasak parlamento vadovės, reikia sužinoti, kokios srities komisaro portfelio Lietuva gali tikėtis.

„Priklauso ir koks komisaro portfelis yra svarstomas. Bet vėlgi, šiek tiek per ankstyva kalbėti apie konkrečias kandidatūras, nes nežinome rinkimų rezultatų“, – pabrėžė ji.

„Politico“ įvardijo galimus kandidatus

„Politico“ įvardijo ir kitus galimus kandidatus, kurie esą minimi diplomatiniuose sluoksniuose. Tarp Estijos galimų kandidatų minima premjerė Kaja Kallas, tarp kitų šalių potencialių kandidatų – kai kurie dabartiniai eurokomisarai, Latvijos – Valdis Dombrovskis, Lenkijos – dabartinis užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis.

Dabartinė EK pirmininkė Ursula von der Leyen

Pats Landsbergis vengia komentuoti

G. Landsbergis vengia komentuoti savo galimybes būti siūlomu naujuoju eurokomisaru, nors užkulisiuose jo pavardė minima dažnai. Tiesa, dėl konservatorių įtemptų santykių su prezidentu, tai Tėvynės sąjungai padaryti gali būti sudėtinga.

Platesnės diskusijos šiuo klausimu turėtų prasidėti kiek vėliau, tačiau politikos kuluaruose taip pat šnekama, kad antros kadencijos gali norėti ir dabartinis eurokomisaras Virginijus Sinkevičius – esą dėl to gali būti tariamasi ir su prezidentu Gitanu Nausėda.

Visgi paprastai Europos Komisijos narį deleguoja kadenciją baigiantys valdantieji, o V. Sinkevičius yra opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas.