„Kviečiu visus su draugais ir artimaisiais kartu laukti rinkimų rezultatų Prezidento rūmų kieme su fontanu ir parke! Tiesiogines transliacijas galėsime stebėti ekranuose, tad pasikvieskite kompanijos, pasiimkite ko reikia piknikui ir – iki pasimatymo! Prezidento rūmų kiemas ir parkas šiandien bus atviri ne iki 22:00 val., o iki pat 24:00 val.“, – feisbuke parašė G. Nausėda.

G. Nausėdos įrašas feisbuke

Po įrašu netrukus pasipylė komentarai, kad tai yra galima rinkimų agitacija: „agitacija šiandien draudžiama, rinkėjų papirkinėjimas“, „Vyriausioji rinkimų komisija turėtų traktuoti kaip agitaciją“, „žiauru“.

G. Nausėdos įrašas feisbuke

Kelia abejonių ir VRK


Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) kandidato įrašas agitacijos draudimo laikotarpiu kelia abejonių, teigė VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

„Komisija jau rengia kreipimąsi kandidato rinkimų štabui su priminimu apie Rinkimų kodekso nuostatas. Taip pat gavome du rinkėjų pranešimus su prašymu pasidomėti šia situacija“, – teigė I. Ramanavičienė.

Atnaujinta: VRK rekomenduoja pašalinti įrašą


VRK jau išsiuntė kreipimąsi tiek Prezidentūrai, tiek kandidato G. Nausėdos rinkimų štabui su priminimu apie Rinkimų kodekso nuostatas.

„Minėtame rašte komisija atkreipia dėmesį, kad panašaus pobūdžio įrašai socialiniame tinkle kelia susidomėjimą kandidatu bei kuria naujus rinkimų dienos įvykius agitacijos draudimo laikotarpiu“, – teigė VRK atstovė spaudai I. Ramanavičienė.

Pasak jos, taip pat VRK kelia klausimą, ar kandidato naudojimasis oficialia Lietuvos Respublikos Prezidento paskyra rinkimų, kuriuose jis pats dalyvauja, tikslais ir tai, kad rinkimų dieną Prezidentūros kiemas bus atviras ilgiau, jame bus ekranai, kuriuose bus rodomi rinkimų rezultatai, yra suderinama su Rinkimų kodekso 102 straipsnio 1 dalimi, draudžiančia naudotis tarnybine padėtimi rinkimų tikslais.

„Dėl to VRK rekomenduoja laikytis agitacijos draudimo nuostatos, susilaikyti nuo Rinkimų kodekso pažeidimų ir pašalinti įrašą socialiniame tinkle“, – teigė I. Ramanavičienė.

Įrašo nešalins


Prezidentūra dėkoja Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) už rekomendaciją ištrinti prezidento Gitano Nausėdos paskyroje rinkimų dieną paskelbtą įrašą, bet to padaryti neketina, nes jo nelaiko rinkimų agitacija. Tuo pačiu Prezidentūra rekomenduoja VRK pasidomėti po šiuo įrašu esančiais komentarais.

„Dėkojame VRK už gautą rekomendaciją. Mes jokios rinkimų agitacijos šituo įrašu nevykdome. Rinkimų tikslais nieko nenaudojame, dėl to įrašo netrinsime. Bet norėtume, kad VRK atkreiptų dėmesį į jau akivaizdžią agitaciją, kuri yra po tuo įrašu, įrašo komentaruose. Ten yra žmonės su vardais ir pavardėmis, kurie tikrai vykdo agitaciją šiandien“, – „Delfi“ teigė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Jis paaiškino, kad feisbuko paskyra, kur paskelbtas įrašas yra prezidento G. Nausėdos, o ne kandidato.

„Dėl to per ją ir paskelbtas šitas kvietimas. Tai yra ne štabo kampanijos kvietimas, o prezidento kvietimas“, – aiškino R. Jasiulionis.

Jis paaiškino, kad iniciatyva pakviesti žmones rinktis yra Prezidentūros, o ne kandidato komandos.

„Jau atsiranda tam tikra tradicija. Prieš penkerius metus irgi rinkimų naktį, aiškėjant rinkimų rezultatams, žmonės rinkosi prie Prezidento rūmų, ir iš štabų žmonės ten ėjom, tad norime tą tradiciją pratęsti ir šiemet, kad Prezidento institucijos simbolis, Prezidento rūmai, būtų atviri visiems, kas šitą lemtingą naktį lauks rezultatų“, – kalbėjo R. Jasiulionis.

Jis patikino, kad kvietimai ten rinktis galioja ir kandidatės Ingridos Šimonytės štabui, ir jos rinkėjams.

„ Kadangi renkamas prezidentas, tai geriausia vieta galutiniams rezultatams sulaukti ir yra Prezidento rūmų aplinka. Prezidentūra kiekvieną savaitgalį yra atvira iki 22 val., o kadangi rezultatų gal dar ir šiek tiek ilgiau reikės palaukti , dėl to šį vakarą – iki pat 24 val.“, – sakė R. Jasiulionis.

Buvusi VRK pirmininkė: Nausėdos įrašas nėra rinkimų agitacijos pažeidimas

Buvusi Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė, advokatė Laura Matjošaitytė nemano, kad G. Nausėdos įrašas galėtų būti laikomas rinkimų agitacijos pažeidimu.

„Kaip matyti iš JE G. Nausėdos įrašo socialiniame tinkle, kviečiama stebėti rinkimų rezultatų Prezidentūros kieme. Kadangi rinkimų rezultatų skaičiavimas prasidės tik po 20 val. vakaro, o įprastai Prezidento rūmų kiemas ir parkas yra atviri lankytojams tik iki 22 val., matomai, patogumo sumetimais, buvo nutarta papildomai keliomis valandomis pratęsti galimybę rinkėjams pabūti Prezidento rūmų kieme, kad būtų sulaukta rinkimų rezultatų iš daugumos rinkimų apylinkių“, – pakomentavo L. Matjošaitytė.

Buvusi VRK pirmininkė nesistebi, kad kai kuriems rinkėjams toks įrašas galėjo pasirodyti, kaip rinkimų agitacijos pažeidimas, kadangi rinkimų dieną agitacija yra draudžiama.

„Tačiau, vertinant įrašo socialiniame tinkle turinį, akivaizdu, jog juo nėra kviečiama balsuoti už konkretų rinkimuose dalyvaujantį kandidatą, jis nėra kaip nors kitaip propaguojamas, skelbiami jo tikslai, programinės nuostatos ir vykdoma kitokia rinkimų agitacija. Todėl tokio įrašo paskelbimas, mano vertinimu, nelaikytinas, rinkimų agitacijos pažeidimu“, – teigė L. Matjošaitytė.

Galioja agitacijos draudimo laikotarpis

„Delfi“ primena, kad šiuo metu galioja agitacijos draudimo laikotarpis. Jis prasidėjo vidurnaktį, ir tęsis iki 20 val. - balsavimo rinkimų dieną pabaigos.

VRK informavo, kad draudimas taikomas visoms šiuo metu vykstančioms politinėms kampanijoms, ne tik Respublikos Prezidento rinkimų, bet ir 2024 m. birželio 9 d. vyksiančių rinkimų į Europos Parlamentą ir 2024 m. spalio 13 d. vyksiančių Seimo rinkimų politinėms kampanijoms.

Rinkimų agitacija, neatsižvelgiant į jos būdus, formas ir priemones, draudžiama likus 7 valandoms iki balsavimo rinkimų dieną pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos.

Išimtys taikomos išorinei politinei reklamai, ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną iki prasidedant šiam rinkimų agitacijos draudimui iškabintai ne arčiau kaip 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.

Tokiu atveju, kai rinkimų agitacijos stendai, tentai, plakatai ir pan. yra arčiau kaip 50 metrų nuo pastato, kur yra balsuojama, jie turi būti pašalinti.

Rinkėjai, gali neatlygintinai skelbti įrašus, kurie nelaikomi rinkimų agitacija. Publikuoti socialiniuose tinkluose, kad rinkėjas ruošiasi balsuoti, kviečia balsuoti kitus arba jau pabalsavo taip pat galima.

Rinkėjai, gali neatlygintinai skelbti įrašus, kurie nelaikomi rinkimų agitacija.

Rinkėjų noras pasidžiaugti balsavimu yra suprantamas, tačiau VRK labai prašo vengti fotografuoti užpildytus biuletenius ir viešinti juos socialiniuose tinkluose. Rinkėjai raginami išsaugoti balsavimo paslaptį bent iki tol, kol gegužės 26 d. 20 val. užsidarys rinkimų apylinkės ir bus pradėti skaičiuoti rinkėjų balsai.

Socialiniuose tinkluose paskelbti, kad rinkėjas eina balsuoti ar jau pabalsavo (neminint, už ką) galima – tai nėra laikoma rinkimų agitacija.

Rinkėjams šiuo laikotarpiu tiek socialiniuose tinkluose, tiek rinkėjų administruojamose interneto svetainėse ai kituose informacijos kanaluose nereikėtų:

  • skelbti įrašų, kuriais agituojama už politinės kampanijos dalyvius, įvardijant konkrečius kandidatus ar juos iškėlusias partijas;
  • dalintis agitaciniais kitų asmenų įrašais, jų komentuoti ir atlikti kitus veiksmus, kurie naujai keltų susidomėjimą kandidatu ar partija;
  • keisti asmeninės paskyros nuotraukos ir profilio viršelio į naują nuotrauką ar vaizdo informaciją su agitaciniais elementais už konkretų kandidatą, partiją.

Kandidatams, politinėms organizacijoms (partijoms, jų pirmininkams), koalicijoms socialiniuose tinkluose ir jų administruojamose interneto svetainėse rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu draudžiama:

  • atlygintai skelbti įrašus, įskaitant apmokėtus iki agitacijos draudimo pradžios;
  • Nepriklausomai nuo atlygintinumo:
  • skelbti naujų agitacinio turinio įrašų, įskaitant kvietimą atvykti balsuoti;
  • naujai dalintis iki agitacijos draudimo pradžios paskelbtais agitacinio pobūdžio įrašais, jų komentuoti ir atlikti kitus veiksmus, kurie naujai keltų susidomėjimą kandidatu, partija (iki rinkimų agitacijos draudimo pradžios paskelbtų įrašų šalinti nereikia);
  • keisti asmeninės paskyros nuotraukos ir profilio viršelio į naują nuotrauką ar vaizdo informaciją su agitaciniais elementais;
  • siųsti priminimų asmenims, kurie išreiškė susidomėjimą iki rinkimų agitacijos draudimo pradžios kandidatų, politinių organizacijų sukurtais rinkimų dienos įvykiais;
  • žymėti „Domina" arba „Dalyvausiu" rinkimų dienos renginių, kuriais išreiškiamas palaikymas kandidatams, politinėms organizacijoms, koalicijoms ar yra kiti rinkimų agitacijos požymiai.

VRK primena, kad rinkimų agitacija nelaikoma:

  • informacija apie vykstančius rinkimus;
  • įrašai apie rinkimų, referendumo svarbą Valstybės ir Tautos gyvenimui;
  • atvykusių balsuoti rinkėjų skaičiau paskelbimas;
  • dokumentai, kuriuos būtina turėti balsuojant;
  • kita informacija, kuria nėra raginama nedalyvauti rinkimuose ar referendume, balsuoti už arba prieš kandidatą ar kandidatų sąrašą;
  • ne rinkimų politinės kampanijos dalyvio kvietimas atvykti balsuoti.


Naujienas prezidento rinkimų tema sekite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)