„Prezidentas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 84 straipsnio 7 punktu ir atsižvelgdamas į Lietuvos Respublikos Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės teikimus, pasirašė dekretus, kuriais priėmė krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko atsistatydinimą ir paskyrė krašto apsaugos ministru Lauryną Kasčiūną“, – pirmadienį pranešė prezidentūra.

Naujo ministro prioritetai ir pažadas


Po susitikimo su šalies vadovu L. Kasčiūnas dalijosi savo prioritetais: vokiečių brigados įkurdinimas Lietuvoje, Seimui pateikta šaukimo reforma, divizijos kūrimas, kompromiso gynybos finansavimo klausimais radimas tarp visų politinių jėgų.

L. Kasčiūnas po susitikimo taip pat tikino, jog komendantūrų, kurių buvo „prašoma ir maldaujama dvejus metus“, sukūrimas būtų įgyvendintas per mėnesį, jeigu jis taptų ministru.

„Aš jums pažadu, jeigu būsiu paskirtas ministru, tai per mėnesį padarysiu šitą darbą“, – akcentavo politikas.

Kartu jis kalbėjo ir apie kitus prioritetus.

„Dronų visa integracija į mūsų ginkluotąsias pajėgas, dronų programos atidarymas gamybai, su visa parama Ukrainai, dronų operatorių rengimas, pilietinio pasipriešinimo kursų paketas, visuotinė gynyba. Tai yra nedaug kainuojantys dalykai. Tiesiog reikia imtis lyderystės ir daryti darbą“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.


L. Kasčiūnas iki šiol ėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pareigas. Manoma, kad jį šioje pozicijoje turėtų pakeisti kitas konservatorius, buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius.

Anušausko atsistatydinimas virto drama


Delfi primena, kad premjerė Ingrida Šimonytė L. Kasčiūno kandidatūrą G. Nausėdai pateikė praėjusį antradienį.

Trečiadienį šalies vadovas susitiko su kandidatu. Po pokalbio G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys teigė, jog prezidentas priims sprendimus dėl L. Kasčiūno gavęs atitinkamų tarnybų vertinimą.

Primename, kad žinia apie netikėtą dabartinio ministro Arvydo Anušausko atsistatydinimą pasirodė kovo 15 dieną. Politikui nei patvirtinant, nei paneigiant socialiniuose tinkluose pasklidusių kalbų apie jo atsistatydinimą, Vyriausybės spaudos tarnyba penktadienio vakare galiausiai visgi patvirtino, kad premjerė I. Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą trauktis iš Ministrų kabineto.

Netrukus po šios žinios, šeštadienio rytą, A. Anušauskas susitiko su prezidentu G. Nausėda ir pateikė daugiau detalių apie savo sprendimą trauktis. Politikas pripažino iš premjerės sulaukęs netikėto pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko, vietą Seime. A. Anušauskas tikino, kad atsisakė tokios rokiruotės.

16 dieną, šeštadienį, daugiau informacijos apie pokyčius Vyriausybėje pateikė ir ministrė pirmininkė. Pasak jos, A. Anušausko atsistatydinimas yra susijęs su lūkesčiu per likusią Vyriausybės kadenciją padaryti „dar daugiau ir greičiau“.

Atsistatydinantis politikas taip pat pareiškė kovojęs su korupcija, tačiau, pasak A. Anušausko, kai kurios kompanijos rado atviras duris Seime. Po šio pareiškimo situacija ėmė domėtis Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), kuri tęsia apklausas.

Tarnyba jau apklausė A. Anušauską, Seimo narį Raimundą Lopatą, buvusį krašto apsaugos viceministrą Vilių Semešką, L. Kasčiūną, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę.

Anušausko padėkos ir palinkėjimas Kasčiūnui


Paskelbus apie L. Kasčiūno skyrimą naujuoju ministru, A. Anušauskas, kurio atsistatydinimas kartu buvo patenkintas, į žinią sureagavo feisbuke, padėkodamas kariams, krašto apsaugos darbuotojams.

„Didžiausi mano komplimentai šiems žmonėms su kuriais teko 40 mėnesių dirbti įvairių krizių sąlygomis. Su Jūsų palaikymu bei pagalba ir pats tobulėjau. Ypač esu dėkingas tam SOP paramedikui, kuris grįžtant iš apšaudomo Kijevo, lygiai prieš dvejus metus, neleido mano istorijai staigiai užsibaigti“, – rašė politikas.

A. Anušauskas pasidalijo ir palinkėjimais L. Kasčiūnui.

„Naujam ministrui linkiu daryti darbus, kurie realiai stiprina šalies gynybą. Sąveika su sąjungininkais yra būtina mūsų saugumo sąlyga, kuriai užtikrinti būtinos žinios iš jų turinčios krašto apsaugos sistemos. Ypač priimant Vokietijos brigadą, kur pradėti darbai neturi teisės net stabtelti. Krašto apsauga yra sukurta veikti krizių (ir karinių krizių) sąlygomis, tad esu įsitikinęs, kad esant reikalui pademonstruos savo atsparumą ir gebėjimus. Žodžiu, linkiu sėkmės ir paskirtam ministrui, ir kartu visiems besirūpinantiems Lietuvos saugumu“, – teigė A. Anušauskas.

Arvydas Anušauskas

„Dėkoju už išsakytą padarytų darbų palaikymą, kurį pastarosiomis dienomis gaudavau iš žmonių su kuriais tiesiog prasilenkdavau gatvėje, prekybos centre ar automobilių stovėjimo ar vaikų aikštelėje. Neorganizuoti, neasocijuoti, kalbantys tik už save ir savo vardu, sako, kad tai ką dariau ir rašiau jiems buvo ir yra svarbu. Dėkingas visiems (ir kritikams), nes mes visi vienoje valstybės valtyje, dešinieji ir kairieji, ir lėtesni ir greitesni, tad turime ir turėsime vis tiek visada sutarti dėl gynybos.

Ir žinoma, dėkingas savo šeimai, kuriai teko mažiau dėmesio, o rūpesčių tik padaugėjo. Mažasis su savo topiniu klausimu „kas čia?“ sukasi aplink kyšančius iš dėžių šio gyvenimo etapo simbolius. Reiks ištraukti kamuolį su Ukrainos futbolo rinktinės parašais ir pagaliau kartu pažaisti“, – pridūrė jis, palinkėjęs visiems gražių artėjančių Šv. Velykų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)