„Vertiname tai kaip demokratijos ir teisinės valstybės principams prieštaraujantį desperatišką bandymą paveikti Prezidento rinkimų rezultatus.

Komisija yra akivaizdžiai politizuota, sudaryta iš valdančiosios daugumos atstovų, o jos „išvados“, net nesivarginant ieškoti argumentų ar įrodymų, nukreiptos ne tik prieš Prezidentą, bet ir prieš daugelį valstybės institucijų, įskaitant VSD, STT ir Generalinę prokuratūrą.

Tai bandymas dėl politinių tikslų diskredituoti valstybę ir jos konstitucinius principus“, – rašoma prezidentūros Delfi atsiųstame komentare.

Paskelbė tyrimo išvadą

VSD direktorius Darius Jauniškis prieš 2019 metų prezidento rinkimus talkino juose dalyvavusiam kandidatui Gitanui Nausėdai – tokią išvadą padarė VSD pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją nagrinėjusi Seimo komisija. Be to, komisija įvertino, kad G. Nausėda, atsisakydamas jai liudyti, pažeidė priesaiką ir Konstituciją.

Dariaus Jauniškis, Gitanas Nausėda

Išvadoje rašoma, kad komisijos surinkta informacija patvirtina galimus piliečio G. Nausėdos, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir VSD vadovų galimai padarytas nusikalstamas veikas, kitus teisės pažeidimus, jų buvusius ir esamus ryšius su rizikas ir (arba) grėsmes nacionaliniam saugumui keliančiais asmenimis, jų įtaką sprendimų priėmėjams.

Pasak komisijos, VSD direktorius D. Jauniškis 2019 metų prezidento rinkimuose rinko žvalgybos informaciją (duomenis, gautus vykdant žvalgybą ir kontržvalgybą) apie rinkimuose ketinusio kandidatuoti G. Nausėdos aplinką – jo komandos narius, štabo narius, rėmėjus.

Teigiama, kad komisijai nebuvo sudaryta galimybė surinkti ir patikrinti duomenų apie tai, kad D. Jauniškis ir (arba) VSD 2018–2019 metų laikotarpiu būtų rinkę duomenis apie visus asmenims, ketinusius kandidatuoti 2019 metų prezidento rinkimuose, jų komandų, štabo narius, rėmėjus.

Čmilytė-Nielsen apie Seimo VSD komisijos išvadas: skamba rimtai

Seimo laikinosios komisijos, tyrusios Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją, išvados skamba rimtai, teigia parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Išvados skamba rimtai, kiek spėjau pamatyti iš viešosios erdvės. O išsamiau galėsiu įvertinti tik detaliai susipažinusi, nes komisijos išvados pateiktos ką tik“, – Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.