Pirmos tendencijos parodė viską


Sekmadienį 20 valandą vakaro 1778 rinkimų apylinkėms užvėrus durims, pirmieji rezultatai pasirodė maždaug 21 valandą vakaro. Ir jau pirmieji rezultatai parodė tendenciją – visose šalies savivaldybėse pirmavo G. Nausėda.

Savo komandą ir rėmėjus G. Nausėda laukti rezultatų pakvietė į sostinės Užupio rajone įsikūrusį restoraną „Le Mans“.

Tarp štabo svečių yra socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė, Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko pavaduotojas Giedrius Surplys, Regionų partijos vadovas Jonas Pinskus su žmona Širvintų rajono mere Živile Pinskuviene. Pasveikinti G. Nausėdos atvyko ir Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

TS-LKD ir I. Šimonytė prezidento antrojo rinkimų turo rezultatų laukė sostinėje, kavinėje prie Sapiegų rūmų.

I. Šimonytės atvyko palaikyti būrys bendražygių ir rėmėjų. Tarp jų ne tik TS-LKD atstovai, bet ir visuomenėje gerai žinomi asmenys: menininkė Jolita Vaitkutė, psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis, menininkai broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, dainininkė, dainų autorė Monika Linkytė, nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė, politologas Virgis Valentinavičius, tinklaraštininkas Ričardas Savukynas.

Rezultatus pateikus vis daugiau rinkimų apylinkių, rezultatai keitėsi - I. Šimonytės surinktas procentas augo, tačiau tendencija ir toliau liko tokia pati – G. Nausėda užsitikrino antrą kadenciją prezidento poste.

Skelbė pergalę


Maždaug pusę 22 valandos vakaro šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas konstatavo, kad rinkimų laimėtojas – jau aiškus. Ir nors keisis skaičiai, tačiau ne laimėtojas.

22 valandą vakaro savo rinkiminiame štabe pasirodęs G. Nausėda su žmona Diana buvo pasitikti garsiais plojimais, kai kurie bendražygiai atvyko nešini gėlių puokštėmis.

Po valandos pusę 23 valandos vakaro savo štabe I. Šimonytė pripažino pralaimėjimą ir pasveikino naujai išrinktą šalies vadovą G. Nausėdą.

Po kiek laiko I. Šimonytė paskambino G. Nausėdai ir pasveikino su pergale prezidento rinkimuose.

Perrinktą šalies vadovą pasveikino ir I. Šimonytė iškėlusios valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis. Jis teigė, jog I. Šimonytė įrodė, jog rinkėjų pasitikėjimą ji turi, todėl mano, kad būtent ji galėtų vesti TS-LKD sąrašą Seimo rinkimuose, kurie vyks spalio mėnesį.

Apie 23 valandą vakaro G. Nausėdos savo rinkimų štabe pasakė ir padėkos kalbą, jo pasveikinti atvyko kadenciją baigęs šalies vadovas Valdas Adamkus.

„Sveikinu, džiaugiuosi, kad tauta suteikė dar vieną mandatą ir žinau, kad tas mandatas bus išnaudotas pilnai“, – kalbėjo V. Adamkus.

G. Nausėda teigė, jog visuomenės suteiktą pasitikėjimo kreditą jis turės branginti.

„Norėčiau išreikšti didelę, didelę padėką Lietuvos žmonėms. Jie man įteikė didelį pasitikėjimo mandatą ir šį pasitikėjimo kreditą, suprantu, kad turėsiu branginti“, - sakė perrinktas šalies vadovas G. Nausėda.

Pergalės kalba


Kiek prieš vidurnaktį G. Nausėda pasakė ir pergalės kalbą, joje jis ne tik dėkojo rinkėjams, bet kartu teigė, kad jam suteiktas pasitikėjimo mandatas yra itin tvirtas.

Perrinktas šalies vadovas taip pat kalbėjo, jog svarbiausiais šalies klausimais sieks visų politinių partijų sutarimo.

Ir nors prezidentas G. Nausėda po pirmo rinkimų turo sakė besitikintis 75 procentų rinkėjų balsų, šis rezultatas pasiektas nebuvo. Tačiau jo rezultatas vis tiek yra rekordinis – G. Nausėda pagerino savo paties rezultatą 2019 metais.

Tada G. Nausėda surinko 65,68 procentus balsų, tai buvo aukščiausias prezidento rinkimų baigties rezultatas.

2024 metų prezidento rinkimų rezultatas toks: G. Nausėda surinko 74,43 procentus balsų, o I. Šimonytė surinko 24,06 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)