97 metų kadenciją baigęs šalies vadovas Valdas Adamkus ketvirtadienį balsą prezidento rinkimuose atidavė Lukiškių aikštėje. Konkrečiai G. Nausėdos pavardės nesako, bet leidžia suprasti, kad balsavo būtent už jį.

Prieš porą dešimtmečių G. Nausėda buvo V. Adamkaus visuomeninis patarėjas ekonomikos klausimais.

Dabar V. Adamkus teigė, jog balsavo už kandidatą, kuris „pratęs mūsų valstybės gerovės politiką, ypatingai užsienio politiką šiame sumaišties pasaulyje“.

„Aš manau, kad tęstinumas yra būtinas“, – teigė V. Adamkus.

Balsuoti iš anksto, kaip ir rinkimų dieną, galima bet kur. Perrinkimo siekiantis G. Nausėda šia proga ketvirtadienį pasinaudojo Švenčionyse.

Anksčiau sakęs, kad tikisi prezidento rinkimus laimėti su 75 procentų balsų persvara, šį kartą šalies vadovas apie rezultatą kalbėti nenori.

„Jis priklausys nuo balsavimo aktyvumo, bet pergalė yra pergalė. Pergalė gal ne tiek svarbi savaime, kiek pergalė yra galimybė pratęsti tuos darbus, kuriuos vykdžiau pastaruosius penkerius metus“, – ketvirtadienį kalbėjo G. Nausėda.

Po pirmojo prezidento rinkimų turo tai yra jau ketvirta jo išvyka į regionus. Į G. Nausėdos keliones po Lietuvą konkurentai žiūri prisimerkę. Esą savo rinkimų kampaniją šalies vadovas vykdo už mokesčių mokėtojų pinigus. Prezidentūra atkerta, kad G. Nausėda į regionus važinėjo visą kadenciją.

„Jeigu rinkėjai suteiks pasitikėjimą, darysiu tai ir ateinančius penkerius metus. Man būtų gaila tokio prezidento, jeigu toks būtų išrinktas, kuris galvotų, jog gali valdyti Lietuvą sėdėdamas Vilniuje“, – Švenčionyse ketvirtadienį sakė šalies vadovas.

Premjerė I. Šimonytė, kuri taip pat dalyvauja prezidento rinkimų antrame ture, savo balsą ketvirtadienį atidavė Vilniaus Lukiškių aikštėje esančiame balsavimo punkte.

Kokio rinkimų rezultato tikisi, I. Šimonytė nespėlioja.

„Aš prie tokių azartiškų žmonių nepriklausau, tai tiesiog lauksiu sekmadienio ir tada matysime, tada jau bus galima komentuoti skaičius, o ne spėliones“, – tikino ji.

Pirmame prezidento rinkimų ture I. Šimonytė gavo 20 procentų balsų, G. Nausėda – 44 procentus.

Iš karto po I. Šimonytės balsą atidavė ir opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vadovė Vilija Blinkevičiūtė su komanda. Pareigas einantis šalies vadovas sakė, kad premjerės poste matytų būtent V. Blinkevičiūtę. LSDP prezidento rinkimuose remia būtent jį.

„Lietuvos žmonėms toje sudėtingoje situacijoje reikia stabilumo. Žmonės jau įvertino prezidentą G. Nausėdą“, – kalbėjo LSDP vadovė.

Bet ji ir toliau aiškiai nepasako, ar ji pati labiau nori būti Vyriausybės vadove, ar labiau norisi į Briuselį, europarlamentarė vėl eina į EP rinkimus.

„Galbūt nebūtinai visi nominuojami kandidatai taip pat save mato politikoje, kaip juos mato kiti. Nes turbūt tada nacionaliniuose rinkimuose dalyvautų“, – savo poziciją ketvirtadienį pateikė premjerė I. Šimonytė.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis prezidento ir LSDP abipuses simpatijas apibūdino taip: „prekyba arkliais šiek tiek vyksta“.

„Paprekiaujame parama į vieną pusę, tada grąžiname paramos į kitą pusę“, – kalbėjo jis.

LSDP lyderė V. Blinkevičiūtė to nekomentuoja.

„Nes galiu pakomentuoti žiauriai, nenorėčiau“, – sakė ji.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: