Vašingtonas sakė atvirai – jis Maskvą įspėjo dėl galimo teroro Rusijoje. Tai, kad ir pati rusų FSB neturi savų šaltinių Islamo Valstybės grupuotėje, turbūt irgi naivu galvoti. Net patys rusų opozicionieriai viešai stebisi – sako, kad apsaugos tame centre kaip tyčia tą lemtingą vakarą kažkodėl nebuvo. Evakuacinės durys pasak liudininkų lyg iš anksto užrakintos, įtariamieji su tuo pačiu automobiliu kuriuo atvyko, su tuo pačiu išvyko.

„Kai kurie dalykai yra sunkiai paaiškinami. Tik aš norėčiau atkreipti dėmesį, kad ne visus mes juos tikrai žinome, kad jie buvo arba įvyko. Turint reikalų su teroristine Rusija, ir tuo, ką ji skelbia, visada tai reikėtų vertinti kaip, mažų mažiausia, dezinformaciją arba informaciją, kuri skirta tam tikriems tikslams“, – komentavo A. Navys.

Tačiau buvęs SOP karininkas sutiko, kad šis siaubingas teroristinis išpuolis yra akivaizdžiai naudingas Kremliui.

„Tuo labiau, kad, palaukus kažkiek laiko, išėjus fiureriui Putinui, girdėjome, kad „už viso to slypi Kijevo fašistinis režimas“. Jo žodžiais tie teroristai bėgo į Ukrainą. Taip duodama neva suprasti, kad organizatoriai yra Kijive“, – sakė A. Navys.

Informacijos pateikimo aplinkybės


Kartu laidos pašnekovas atkreipė dėmesį į tai, kaip informacija pateikiama.

„Informaciją Kremlius pateikia labai greitai, kartais per greitai, skubotai, siekiant iš esmės įsiūbuoti visuomenės emocijas. Tos emocijos reikalingos ne tiek, kad pateisintų visuotinę mobilizaciją, jeigu ji tokia buvo reikalinga, bet, kiek man yra žinoma, dabar patys rusai Rusijoje savanoriais eina į karo prievolės centrus“, – kalbėjo A. Navys.

Pasak buvusio SOP karininko, ši situacija į naudą ir Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu pranešimui, kad iki metų galo numatyta sukurti dvi papildomas armijas.

„Vienas svarbiausių dalykų Vakaruose, kur yra siunčiama žinutė per jų įtakos agentus, kad „štai kaip žiauriai elgiasi neva teroristai, kurie siejami su ukrainiečiais“ , ir , kad iš esmės, jeigu Ukraina yra tokių teroristų rėmėja, tai, suprantama, kad teroristams nereikia skirti ginkluotės, nereikia jų remti. Deja, bet tie balsai vis labiau girdimi Vakaruose“, – sakė A. Navys.

Laidos pašnekovas kėlė atvirą klausimą, kaip apskritai galėjo toks įvykis įvykti nepastebėtas Rusijos FSB šalyje, kur, kai bet kuris jaunuolis, jei ką nors parašo savo soc. tinkle prieš Rusijos vykdomą karą, po penkiolikos minučių pas jį pasibeldžia žmonės su juodais lietpalčiais.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Rusijos propagandos platinama žiauri informacija skirta įsiūbuoti emocijas tiek Rusijos viduje, tiek Vakaruose.

Jau yra sutelkę daugiau kaip 100 tūkst. karių


Laidos pašnekovo žiniomis, Rusija jau yra sutelkusi daugiau kaip 100 tūkst. karių, kurie gali būti panaudoti Ukrainos puolimui bet kada.

„Šiuo metu dėl sunkiosios technikos trūkumo greičiausiai šie šturmo desanto daliniai bus naudojami kaip rezervas arba kaip papildomos pajėgos ten, kur jų reikia, pastiprinant frontą tose vietose, kur ukrainiečiai aktyviai sėkmingai ginasi. Ar tai gali būti kaip atskira puolimo jėga? Manau, kad be oro viršenybės, o rusai jos neturi ore, to padaryti nebus taip paprasta“, – svarstė A. Navys.

Kartu jis pastebėjo, kad per daugiau nei dvejus plataus masto karo metus ukrainiečių gynybos pramonė pažengė į priekį.

„Tam tikra informacija, kuri jau yra viešojoje erdvėje, kalba apie tai, kad ukrainiečiams pavyko pasigaminti ir balistines raketas, ir didelį atstumą galinčius įveikti bepiločius lėktuvus, ir jūrų dronus. Plius dar yra papildomos žinios apie laivyną, kurį jiems padeda statyti Turkija. Visa tai nukreipta į tai, kad Rusija Juodojoje jūroje neturėtų laisvės veikti, ir galvojant apie Krymo išlaisvinimą“, – sakė A. Navys.

Jo vertinimu, Ukrainos galimybės atlaikyti Rusijos puolimą vasarą priklauso ne tik nuo Jungtinių Valstijų, bet apskritai visos Vakarų paramos. Buvęs SOP karys išskyrė du dalykus, kurie ypač svarbūs Ukrainai.

„Turime visi kartu rasti priešnuodį prieš Rusijos naudojamas aviacines bombas , sklendančias aviacijos bombas, kurias rusai paleidžia maždaug 60 km nuo fronto linijos“, – sakė A. Navys.

Pasak jo, labai svarbu, kad Ukrainai kuo skubiau būtų perduoti naikintuvai.

„Antras dalykas, kuris taip pat nepaprastai svarbus, aprūpinti ukrainiečius artilerija. Jeigu susiimsime, ir greitai duosime aviacijos, toliašaudės artilerijos, ukrainiečiai sugebės atstovėti ir apsiginti“, – kalbėjo A. Navys.

Visą LNK pokalbį su spec. pajėgų karininku žiūrėkite čia: