„Išvados skamba rimtai, kiek spėjau pamatyti iš viešosios erdvės. O išsamiau galėsiu įvertinti tik detaliai susipažinusi, nes komisijos išvados pateiktos ką tik“, – Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Pirmadienį paviešintoje komisijos išvadoje skelbiama, kad VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui Gitanui Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką. Taip pat konstatuojama, kad atsisakęs liudyti tyrimo komisijai prezidentas pažeidė priesaikos nuostatas.

Taip pat pažymima, kad atsisakydamas pateikti laikinajai Seimo komisijai kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas piktnaudžiavo savo pareigomis ir bandė neigti parlamento įgaliojimus.

Ir konstatuojama, kad už VSD pranešėjo tapatybės atskleidimą yra tiesiogiai atsakingas departamento vadovas D. Jauniškis.

Komisijos išvadas Seimui ketinama pateikti ketvirtadienį.

ELTA primena, kad Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija siekėatsakyti į klausimus, ar 2019 metų prezidento rinkimų kampanijos metu žvalgyba teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją.

Taip pat buvo siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Buvo keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento G. Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija norėjo išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.

Komisija savo išvadą ir nutarimo projektą Seimui turėjo pateikti iki kovo 10 d., tačiau prasidėjus pavasario sesijai komisijos darbas pratęstas iki kovo 26 d.