„Kada blaškaisi ne į tą pusę, jeigu ateina kitas ministras, kuris tą blaškymąsi mažina ir nukreipia prioritetus kitur – aš tik džiaugiuosi, kad tankų tema netapo mūsų pagrindine ašimi“, – trečiadienį žurnalistams teigė S. Skvernelis.

„Ką rodo pavyzdžiai, Izraelis, oro gynyba lemia labai daug“, – pridūrė jis.

S. Skvernelio įsitikinimu, politikai turi priimti sprendimus, kam teikti prioritetą, stiprinant krašto apsaugą.

„Politikai sprendžia, koks prioritetas, jie atsakingi už tautos saugumą. Nesvarbu, kad vadovėlyje parašyta, jog divizijoje turi būti „tiek tankų, tiek šarvuočių, tiek dar kažko“ – gyvenimas yra kitoks. Jeigu dangus mūsų kiauras, jį pirmiau reikia uždengti“, – teigė opozicijos atstovas.

Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas teigia siūlysiąs vietoje suplanuoto tankų bataliono steigti kuopą ir didesnį dėmesį skirti oro gynybos stiprinimui. Anot jo, ilgainiui tankų kuopa būtų didinama iki bataliono dydžio.

Skvernelis: siekiant papildomo finansavimo gynybai PVM ir GPM negali būti keliami

S. Skvernelis sako, kad siekiant papildomo finansavimo gynybai yra realu susitarti dėl didesnio pelno mokesčio. Tačiau, anot jo, pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir gyventojų pajamų mokestis (GPM) negali būti keliami.

„Kas įmanoma padaryti, tai jeigu Vyriausybė šiandien po, tikiuosi, paskutinio išklausymo, sukonstruos mokesčių mechanizmą (...), nes dabar kalba yra apie bendrą biudžetą (...), tai reikalingas įstatymas, kuris užkurtų gynybos fondą, ar galėtų būti netgi konstitucinis įstatymas, kuris aiškiai pasakytų, kad toks yra ir ten krenta pinigai“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje prieš trečiąjį premjerės susitikimą su politinėmis partijomis ir verslo atstovais dėl papildomo gynybos finansavimo didinimo teigė S. Skvernelis.

„Ir susitarti iš kur pinigai pirmiausia turi kristi. Mūsų manymu, realu susitarti dėl pelno mokesčio. Mūsų požiūriu PVM ir gyventojų pajamų mokestis yra raudona linija, kurios neperžengsime“, – pažymėjo jis.

S. Skvernelis taip pat tikino, kad daugiau lėšų gynybai galima skirti akcizais apmokestinus prekes, kurios „nėra propaguojančios sveiką gyvenimo būdą“.

„Jeigu bus pelno mokestis, 1 proc. yra 120 mln. eurų, tai gali būti 2, 3, 4 ar iki 5 proc. padidinimas. Manau realu, kad būtų 2 proc. ir tada siūlome dar kitas galimybes, akcizais apmokestinti prekes, kurios nėra propaguojančios sveiką gyvenimo būdą, kaip alkoholis, tabakas, šešėlį dar kažkiek išnaudoti ir sudėlioti 2025 ir 2026 m. sąskaitų apmokėjimo finansus“, – sakė politikas.

„Ilgalaikėje perspektyvoje nuspręs kitos valdžios“, – aiškino jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį kviečia politinių partijų bei verslo atstovus dalyvauti trečiajame susitikime dėl Lietuvos gynybos finansavimo didinimo.

Į susitikimą pakviestos politinių partijų, verslo bei Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovai.

Pirmadienį krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas patikino, jog premjerės inicijuojamame susitikime dėl gynybos finansavimo siūlys partneriams skirti didesnį dėmesį oro gynybai.