„Aš manau, kad streikas yra gera priemonė visuomenės dėmesiui atkreipti, ypač dėl mokytojų atlyginimų“, – Eltai teigė A. Žukauskas.

„Manau, yra naudinga, kad profsąjungos reiškia savo poziciją. Manau, kad prieš kitų metų biudžeto formavimą turėsime daugiau argumentų didinti mokytojams atlyginimus“, – dar vienos švietimo profsąjungos planus iškelti reikalavimus ministerijai ir streikuoti komentavo jis.

Anot jo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) rugsėjo 15 dieną planuojamas įspėjamasis streikas yra racionalus sprendimas.

„Viena profsąjunga neilgą streiką pirmą planuoja, manau, tai visai racionalu. Atkreips mūsų spaudos ir internetinių portalų dėmesį, tas yra gerai“, – kalbėjo A. Žukauskas.

Vis dėlto, Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas kitus profsąjungų reikalavimus, nesusijusius su mokytojų atlyginimais, vadina nerealiais.

„Streikuoti dėl atlyginimų, manau, yra gerai, nes bus atkreipiamas visuomenės dėmesys – mes palaikysime. Bet kai kurie kiti reikalavimai yra per sudėtingi, nerealūs. Mažinti mokinių skaičių klasėse vargiai įmanoma“, – sakė A. Žukauskas.

Trečiadienį Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjungos (LŠMPS) pirmininkas Egidijus Milešinas pranešė, kad jo vadovaujama mokytojų profsąjunga taip pat svarstys skelbti streiką, jeigu nepavyks susitarti dėl jos iškeltų reikalavimų.

LŠMPS yra iškėlusi keturis reikalavimus, susijusius su Vyriausybės įsipareigojimu kitais metais pasiekti, kad mokytojų atlyginimai sudarytų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio, taip pat su mokinių skaičiaus klasėse mažinimu, mokytojų etato struktūra ir švietimo pagalbos bei ikimokyklinio ugdymo finansavimu.

Savo ruožtu Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) jau praėjusį antradienį nusprendė, kad rugsėjo 15 d. skelbia įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

Be to, pedagogai pranešė, jog oficialiai traukiasi iš kolektyvinių derybų su ŠMSM.

LŠDPS reikalauja numatyti nuoseklų darbuotojų darbo užmokesčio didinimą. Profsąjunga nori, kad nuo šių metų rugsėjo 1 d. mokytojų atlyginimai didėtų 20 proc., o nuo 2024 m. sausio 1 d. – dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 proc.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudarytose klasėse nuo 2024 rugsėjo 1 d. Taip pat profsąjunga siūlo numatyti kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais ir apmokėjimo tvarką, mokytojo etatu laikyti darbo normą, kai nustatoma iki 18 savaitinių kontaktinių valandų.