Seimo Ateities komitetas norėjo išsiųsti keturis narius į giminingų komitetų forumą Urugvajuje: Angelę Jakavonytę, Matą Maldeikį, Liudą Pociūnienę ir Luką Savicką, bei du jų patarėjus.

Tačiau Seimo valdyba to padaryti neleido.

„Pažiūrėjome į šitą iniciatyvą mokesčių mokėtojų taupymo žvilgsniu ir tokio skaičiaus delegacijos siuntimas yra labai brangus malonumas“, – LNK sakė konservatorius ir Seimo valdybos narys Jurgis Razma.

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis tikino, jog kasmet susiduriama su ta pačia problema.

„Lėšų panaudojimu komandiruotėms ir jų trūkumu metų viduryje, arba antroje metų pusėje. Todėl reikia šiek tiek atidžiau žiūrėti“, – kalbėjo jis.

Ši seimūnų kelionė mokesčių mokėtojams būtų atsiėjusi 17,5 tūkst. eurų.

„Praktika, kai vyksta du biuro darbuotojai, keturi Seimo nariai, iš kurių trys, beje, yra iš vienos frakcijos, ji nėra tokia labai plačiai paplitusi. Kaip taisyklė, ypatingai į tokias tolimesnes, galbūt ir reikalingas komandiruotes vyksta vienas pozicijas, vienas opozicijos ir viskas“, – dėstė Darbo partijos pirmininkas, Seimo valdybos narys A. Mazuronis.

Pasak konservatoriaus J. Razmos, turės būti siūlomos konkrečios pavardės.

„Nesinorėtų, kad mūsų sprendimai dėl komandiruočių visuomenėje būtų suvokti kaip turintys politinio turizmo atspalvių“, – teigė Seimo narys.

Vykti į Urugvajų turėję Seimo Ateities komiteto nariai tikina, kad į šią šalį jie visai nesiveržia.

„Aš tikrai nesiveržiu ir nieko nekaltinu. Nes jie apsprendžia, kiek žmonių turi dalyvauti ir ar verta Lietuvai tiek žmonių siųsti. Taip kad tikrai jokių pretenzijų neturiu Seimo valdybai“, – tikino konservatorė A. Jakavonytė.

Konservatorius M. Maldeikis tikino, jog jeigu šiuo klausimu kyla aistrų, tai turi būti išsiaiškinta.

„O tada mes žiūrėsime. Nes kažkas čia verda, tokia Santa Barbara, nenoriu tame dalyvauti. Manęs tai tiesiog nedomina, neturiu tam laiko“, – kalbėjo politikas.

Kitas Ateities komiteto narys, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas L. Savickas į tokią kelionę nespjauna.

„Mano supratimu man vykti ten yra paprastas tikslas – kadangi aktyviai dalyvauju Ateities komiteto veikloje, pirmininkas, deja, negali važiuoti. Tai turime du jo pavaduotojus. Todėl manau, kad logiškas sprendimas būtų dviem pavaduotojams ir vykti“, – tikino jis.

Komiteto pirmininkas Raimundas Lopata teisinasi, kad ne jis pats sugalvojo tiek daug keliaujančių siūlyti.

„Buvo siūlyta dėl tiek, kiek organizatoriai mums pasiūlė, tokią kvotą. Čia ne pirmas kartas. Urugvajus yra vienas mūsų parlamentinio Ateities komiteto pasaulio tinklo dalyvių“, – aiškino jis.

Esą artimiausiu metu Seimo Ateities komitetas nuspręs kiek ir ką tokius deleguoti.

„Po 6 žmones ar panašiai važiuoja tada, kada yra reikalingi balsavimai, Lietuvos valstybės pozicijos pateikimas. O čia yra darbinis formatas, kiek žinau, kiek suprantu. Dėl to tie 6 žmonės atrodo tikrai daug“, – savo požiūrį dėstė liberalas Eugenijus Gentvilas.

Seimo Ateities komitetas yra atsakingas už visuomenės ir valstybės ateities raidos modeliavimą, inovacijų ir technologinės pažangos plėtrą, emigracijos ir reemigracijos procesus.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: