Lietuvos radijo ir televizijos komisijos Teisės skyriaus vedėjas Vadimas Gasperskis LNK paaiškino, kad propagandiniai kanalai draudžiami keliais lygiais: europiniu, kai taikomos ES patvirtintos sankcijos, ir nacionaliniu, kai sprendimus priima valstybė.

„Mes prieš tai esame priėmę ne vieną sprendimą ir blokavę interneto svetaines, kuriose yra platinami televizijos kanalai, kurie skleidžia dezinformaciją, bet pastebėjome, kad tie blokavimai yra apeinami, o tą padaryti, turint tam tikrų techninių žinių, nėra sudėtinga.

Todėl atlikome papildomą tyrimą ir nustatėme, kad kai kurie kanalai yra pasiekiami IP adresais“, – LNK sakė V. Gasperskis.

Dėl to, kaip paaiškino komisijos atstovas, vadovaujantis ES sankcijomis, buvo priimtas sprendimas blokuoti konkrečiai IP serverių adresus, kad apeiti blokavimus būtų kur kas sunkiau ir propagandinių rusiškų televizijų kanalų pasiekiamumas mažėtų.

„Tai iš esmės kitokio lygio blokavimas, kuris, mūsų manymu, yra efektyvesnis ir kuris labiau prisidės prie dezinformacijos užkardymo“, – įvertino pašnekovas.

Nauja priemonė, anot jo, sukels daug daugiau problemų vartotojams, kurie tokį turinį žiūri.

„Prieš tai su interneto paslaugų tiekėjais ne kartą diskutavome, ne vieną susitikimą turėjome, kaip pasiruošti tokiam blokavimui, tai jie yra susipažinę. Mes išsiuntėme sprendimą, buvo nutarta, kad per penkias darbo dienas turėtų būti panaikinta galimybė pasiekti konkrečius IP adresus“, – paaiškino V. Gasperskis.

Komisija, kaip tęsė jos atstovas, yra nurodžiusi 12 IP adresų, kuriais daugiausia pasiekiama propagandinių rusiškos televizijos kanalų.

Putinas TV ekrane

„Įvairiais skaičiavimais, mes galvojame, kad gali būti iki 5 proc. gyventojų, kurie vartoja tokį turinį. Dar galima paminėti, kad žmonės, kurie naudojasi neteisėtomis paslaugomis, nebūtinai žiūri propagandinius kanalus – kai kurie užsisako tokias paslaugas, siekdami žiūrėti kai kuriuos kitus mokamus kanalus, kurie lygiai taip pat yra platinami, bet kartu jie gauna tų propagandinių televizijos kanalų paketą, su kuo ir yra kovojama“, – kalbėjo komisijos Teisės skyriaus vedėjas.

Jis paaiškino, kad pačių žiūrovų, bandančių rasti propagandinius kanalus internete, nebaus.

„Svarbu, kad patys interneto paslaugų tiekėjai sąžiningai vykdytų sprendimą ir tikrai panaikintų galimybę tuos IP adresus pasiekti. Tikrai mes žmonių internete neieškosime ir negaudysime, nesistengsime jų nubausti, bet svarbu, kad vieningai tas sprendimas būtų vykdomas“, – akcentavo V. Gasperskis.

O štai paslaugų tiekėjams, anot jo, yra numatyta atsakomybė, tad komisija sprendimo įgyvendinimą stebės.

„Manau, kad gausime signalų ir iš konkurentų, nes tai yra gana svarbus dalykas, jei kai kurie interneto tiekėjai, kurie sąžiningai vykdys nurodymą, matys, kad kiti ne tokie sąžiningi, tai manau, kad praneš mums, ir mes tokiu būdu rinksime informaciją. Taip pat ir savo iniciatyva stebėsime, ar vykdomi nurodymai, ir vėliau žiūrėsime, kokias galima pritaikyti sankcijas“, – LNK komentavo V. Gasperskis.

Komisijos atstovas pripažino, kad naudojant virtualų privalų tinklą (VPN) tokį turinį internete galima žiūrėti, tačiau pats VPS lėtina tokių svetainių greitį.

„Žiūrėsim, kaip viskas vyks, ir ar tas VPN bus išsigelbėjimas šioje situacijoje, nes prieš tai darydami tam tikrus tyrimus mes matėme, kad VPN nėra tas stebuklingas vaistas ir galbūt ne visada padės“, – sakė V. Gasperskis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: