Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro meno vadovas A. Špilevojus buvo 13 metų, kai buvo pagrobtas.

„Manyčiau, kad tada buvau 7 ar 8 klasėje. Ėjau į mokyklą ir išgirdau policijos sirenas. Ir šūvius. Pamačiau du žmones, kurie bėgo nuo policijos pareigūnų.

Ir vienas iš jų pagriebė mane ir nusitempė į gyvenamąjį namą“, – daugiau nei 20 metų senumo įvykiais LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ dalijosi Panevėžio J. Miltinio dramos teatro meno vadovas.

Teigiama, kad 16 valandų jį įkaitu laikė nusikaltėlio Romo Zamolskio bendrininkas Virginijus Savickis.

„Jis bendravo su manimi ir detaliai pasakojo, ką jis daro ir kodėl. Ir net ko tikėtis netrukus. Jis gan tiksliai apibūdino, kada ir kur atsiras snaiperiai, kada pasibels į duris derybininkai.

Policijos pareigūnai nežinojo, kuriame tiksliai bute mes esame, bet jie elgėsi taip, kaip jis nupasakojo iš anksto. Daugiau mažiau galėjau tikėtis to, kas laukia. Mačiau, kad jo prognozės išsipildo. Nes jis atrodė gana gerai pasirengęs tokio tipo situacijoms“, – kalbėjo A. Špilevojus.

Jis pasakojo, jog pagrobėjas jį buvo perspėjęs ir dėl mirties grėsmės.

„Jis ne vieną sykį mane perspėjo, jog galiu žūti. Supratau tada, kad yra tiek daug dalykų manyje ir išorėje, kurių aš negaliu kontroliuoti, tai vienintelis dalykas, ką aš galėjau daryti – nedaryti kvailysčių ir neprovokuoti nei jo, nei situacijos, nei kažkokio galimo smurto“, – LNK sakė Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro meno vadovas.

A. Špilevojus teigė, jog visą laiką su pagrobėju buvo kampe po palange, į šoną nustumto šaldytuvo vietoje.

Jis LNK sakė nebuvęs tikras, jog tikrai nori duoti šį interviu. Tačiau Kauno įvykiai jį paskatino kalbėti.

„Manau, kad dabar reikia leisti tai istorijai, kuri ką tik nutiko Kaune nurimti. Nes aš matau, kaip daug žmonių spekuliuoja. Kodėl galiausiai aš sutikau duoti tą interviu, tai norėčiau pasakyti, kad jeigu aš ir patyriau kažkokių skausmų tos istorijos metu, tai didelė dalis patirtų nemalonių patirčių, įspūdžių buvo iššaukti ne tą dieną ir ne tą akimirką, kai aš buvau šalia mane pagrobusio asmens.

O vėliau, kai gavau spaudimą iš visuomenės, iš atsitiktinių praeivių, žiniasklaidos atstovų. Aš labai norėčiau, kad šioje istorijoje mergaitė nepakartotų to kelio, kad jai leistų išbūti su mylinčiais ir mylimais tėvais, kad ji galėtų sveikti. Tuo labiau, dabar yra socialiniai tinklai, mes visi matėme jos nuotrauką. Labai norėtųsi, kad ji nebūtų kasdien tardoma, nebūtų primenama ši istorija vėl ir vėl, ir vėl“, – vylėsi režisierius A. Špilevojus.

Pašnekovas ragino dabar rūpintis, kaip išvengti tokių istorijų pasikartojimo.

Visą LNK pokalbį su A. Špilevojumi žiūrėkite čia: