Jis teigė, jog ir pats paliko Kaliningradą paliko po keleto areštų.

„Tai buvo senokai, dar prieš visus karus. Ir ne visai legaliais būdais teko tai daryti. (…) Ten areštams daug nereikia. Yra straipsniai, už taip vadinamos istorinės tiesos iškraipymą, už kieno nors diskreditaciją, visko ten labai daug yra“, – sakė S. Šamborskis.

Tikslios statistikos, kiek Kaliningrade gyvena lietuvių, nėra, sakė laidos „Delfi rytas“ pašnekovas. S. Šamborskis teigė, jog tiksliai skaičiuojami tik asmenys, kurių gimtoji kalba yra lietuvių.

„Oficiali statistika rodo tik tuos, kurių gimtoji kalba yra lietuvių, jų yra 10 tūkstančių. O dar jų anūkai, proanūkiai – tų, kurių šaknys kažkiek yra lietuviškos, gali būti apie 30 tūkstančių“, – sakė laidos „Delfi rytas“ pašnekovas.

Lietuvoje gyvenantis Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas laidoje sakė lietuviškų šaknų turintys Kaliningrade gyvenantys asmenys jau buvo pašaukti kariauti.

„Taip, pirmiausia jie ir gauna tuos šaukimus. Nes tikrus rusus gal net ir vengia pačius pirmuosius šaukti, daugiausiai šaukiami iš pasienio rajonų su Lietuva. O ten, kaip žinia, labai daug lietuvių tautybės žmonių gyvena, buvusių mūsų tremtinių, politinių kalinių anūkų tikrai yra nemažai. Yra nemažai ir pašauktų, išvežtų jau“, – sakė jis.

Lietuvoje gyvenantis Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas S. Šamborskis teigė, jog Ukrainoje jau ir žuvo į Rusijos armiją pašaukti lietuviško kraujo turintys vaikinai.

Jis teigė, jog išvykti iš Kaliningrado nėra lengva, į Lietuvą išleidžia tik tuos, kurie turi pačius artimiausius gimines šalyje. S. Šamborskis džiaugėsi, kad ledus pagaliau pavyko pralaužti.

Delfi primena, kad ketvirtadienį Vidaus reikalų ministerija (VRM) pranešė, kad lietuvių kilmę patvirtinantį dokumentą turintys Rusijos piliečiai bus įleidžiami į Lietuvą.

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės vadovaujamas Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komitetas apsvarstęs galimas Rusijoje paskelbtos mobilizacijos pasekmes bei pastarųjų dienų migracijos iš Rusijos tendencijas, nusprendė patikslinti valstybės sienos kirtimo tvarką.

Ir toliau į Lietuvą nebus įleidžiami Vyriausybės nustatytų kriterijų neatitinkantys asmenys, išskyrus lietuvių kilmę patvirtinantį ar teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybės pažymėjimą turinčius asmenis bei nelydimus nepilnamečius.

Išimtys bus taikomos ir tais atvejais, jeigu iš Užsienio reikalų ministerijos bus gauta išankstinė informacija, kad yra poreikis įleisti Rusijos piliečius humanitariniais pagrindais.

„Ministrai sutiko, kad reikia daryti tą išimtį, ir lietuvių kilmę įrodančius asmenis įleisti. O kilmė įrodoma labai paprastai, beveik visi turi lietuvių kilmės pažymėjimus, išduotus konsulinių tarnybų. Arba teisės į Lietuvos Respublikos pilietybę išsaugojimo pažymėjimus. Remiantis šiais dokumentais, šį rytą jau Lietuvos pasieniečiai įleidžia tuos lietuvius“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė S. Šamborskis.

Jis teigė, jog iš Kaliningrado išvykstantys lietuviai Rusijos pasieniečius kartais tiesiog paperka.

Lietuvoje gyvenantis Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas teigė, jog jei iš Kaliningrado žmonės trauktųsi masiškai, keletas tūkstančių galėtų atvykti į Lietuvą.

S. Šamborskio teigimu, protestai prieš mobilizaciją vyksta ir Kaliningrade, bet jie nėra masiniai, kadangi represijos labai žiaurios.

„Ir kaip greitai tie žmonės yra sugaudomi, sumušami, sukišami į kalėjimus“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė pašnekovas.

Lietuvoje gyvenantis Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas sklaidė baimes, kad į šalį teisę dabar patekti turi prorusiški asmenys.

„Bet jie po savaitės Lietuvoje tampa prolietuviški, proukrainietiški. Tikrai čia baimintis nereikia. Ten tiesiog yra informacinis vakuumas. Ir jeigu tau aštuonis metus, dešimt kartų per dieną įrodinėjama, teigiama iš visų žiniasklaidos priemonių, kad ukrainiečiai yra fašistai, žudo rusų vaikus... Na, nežinau, kas gali atsilaikyti prieš tokią propagandą, kuri skleidžiama tiek daug metų“, – tikino pašnekovas S. Šamborskis.

Lietuvių kilmės asmenis, gavusius šaukimus kariauti, jis ragino Kaliningradą palikti bet kokiu būdu.

„Kuo greičiau iš ten trauktis“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė Lietuvoje gyvenantis Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas S. Šamborskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)