Havanos sindromas taip pavadintas pagal Kubos sostinę, kur 2016 m. buvo nustatytas pirmasis atvejis. Anuomet vienas iš JAV ambasados darbuotojų pabudo nuo veriančio garso vienoje ausyje. Šį garsą sekė ūmus pykinimas ir galvos svaigimas. Tokios atakos tęsėsi kelis mėnesius.

Iš viso nuo šių simptomų nukentėjo 21 ambasados darbuotojas, jie patyrė kažką panašaus į smegenų sutrenkimą, nors fizinės traumos nebuvo. Darbuotojai buvo įsitikinę – simptomus jiems sukėlė aukšto dažnio garsas, kuris privertė jaustis taip, tarsi būtų atakuojami nematomo energijos spindulio.

Jie mano, kad buvo atakuoti iki šiol nežinomo ginklo. Baltieji rūmai dar 2016 metais teigė, kad šie epizodai buvo „tikslinių išpuolių“ pasekmė.

Tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija į tai atsakė iš Vašingtono išvarydama 15 Kubos diplomatų ir iš ambasados atšaukdama daugumą savo darbuotojų.

Tačiau šie simptomai neapsiriboja tik Kuba: per kelerius metus apie panašius paslaptingos ligos simptomus pranešė šimtai JAV agentų, diplomatų ir gynybos pareigūnų visame pasaulyje. Tačiau kas sukėlė šiuos simptomus, ilgą laiką tebuvo spėlionės arba viešai nepripažįstama.

Bet dabar viską keičia naujausias „The Insider“, „Der Spiegel“ ir CBS laidos „60 Minutes“ bendras tyrimas. Po ilgo, varginančio ir kruopštaus darbo tyrėjai, tarp jų ir garsus žurnalistas Christo Grozevas, tikina nustatę ryšį tarp Havanos sindromo atakų ir jų vykdytojų – rusų žvalgybininkų.

Kas ir kodėl sukelia Havanos sindromą?

Anot „The Insider“, su Havanos sindromu galima tiesiogiai sieti liūdnai pagarsėjusio Rusijos karinės žvalgybos GRU dalinio Nr. 29155 smogikus. Pagrindiniu įtariamuoju laikomas šio dalinio įkūrėjas – generolas Andrejus Averjanovas, jis rengė šio dalinio smogikus operacijoms visame pasaulyje ir yra vienas įtariamųjų Sergejaus Skripalio nuodijimo byloje.

Išties, vienas GRU agentų, kuris siejamas su Havanos sindromą sukeliančių ginklų panaudojimu, – S. Skripalio byloje minimas pagrindinis įtariamasis Serjegus Miškinas. A. Averjanovas buvo jo tiesioginis vadas, tačiau dabar šis generolas jau yra gerokai svarbesnis Rusijos mastu.

Pastaruoju metu dėl išaugusios savo galios jis laikomas ir vienu Jevgenijaus Prigožino įpėdinių, o A. Averjanovo sūnus Albertas, kaip rodo „The Insider“ tyrimas, ne tik žengė tėvo pėdomis, bet ir spėjo pasižymėti.

Jis tarnauja tame pačiame dalinyje ir yra minimas kaip vienas pagrindinių veikėjų, prieš amerikiečius naudojant paslaptingą akustinį ginklą, kuris ir sukelia Havanos sindromą.

Dar daugiau – nors sindromo pavadinimas siejamas su Havana, kaip rodo tyrimas, pirmosios Rusijos GRU agentų kelionės sutapo su paslaptingomis atakomis dar 2014-aisiais Vokietijoje. Šių atakų metu JAV pareigūnai – daugiausia CŽA žvalgybininkai, bet taip pat ir diplomatai skundėsi galvos svaigimu, galvos skausmais, sunkumais susikaupti ir intensyviu bei skausmingu garsu ausyse.

Ataka – ir Vilniuje, bet viską slepia

Tarp tokių nukentėjusiųjų yra amerikiečių pareigūnų, dirbusių Lietuvoje. Vienas įvardytas buvęs JAV diplomatas – Markas Lenzi, kuris dirbo su respublikonų partija, tiesiogiai su senatoriaus Johno McCaino prezidento rinkimų kampanija 2007–2008 m., o prieš keliolika metų dirbo ir Vilniuje.

Būtent jis buvo vienas pirmųjų, pastebėjusių Havanos sindromo atvejus JAV konsulate Frankfurte 2014 m., kai vienas jo kolega susmuko nuo, kaip įtariama, nepaaiškinamų galvos skausmų. O jau 2018 m. pats M. Lenzi ir jo žmona Kinijoje tapo, kaip spėjama, rusiško akustinio ginklo panaudojimo aukomis.

Dar 2003 metais, kai tarp JAV ir Rusijos prezidentų oficialiai buvo užsimezgusi draugystė, o abi šalys glaudžiai bendradarbiavo, M. Lenzi viešai įspėjo neturėti iliuzijų dėl Kremliaus lyderio – esą Vladimiras Putinas yra nepatikimas sąjungininkas.

Būtent V. Putino kerštu ir liguistu noru atkeršyti CŽA agentams už JAV žvalgybos vaidmenį Vidurio ir Rytų Europoje ir grindžiamos GRU atakos prieš amerikiečius. Dar daugiau, kaip skelbia CBS, atakos ne tik nesibaigė, bet ir suįžūlėjo iki sunkiai įsivaizduojamo masto.

Pavyzdžiui, naujausia Havanos sindromo ataka surengta ne kur kitur, o Vilniuje, per čia 2023 m. liepą vykusį NATO viršūnių susitikimą. Pasak CBS, remiantis net keliais šaltiniais, galima teigti, kad vienas aukšto rango Pentagono pareigūnas patyrė simptomus, kurie yra identiški būtent Havanos sindromui, o į JAV pareigūną pasikėsinta būtent per susitikimą Vilniuje.

Nei pats pareigūnas, nei ką jis veikė, kokia dabar jo sveikatos būklė – visa tai neatskleidžiama, tačiau leidžiama suprasti, kad jei naudotas tas pats akustinis ginklas, kuris sukelia Havanos sindromą, tai gali reikšti, kad GRU smogikai sukiojosi Vilniuje (ir ne pirmą kartą) bei surengė ataką NATO teritorijoje prieš amerikiečių pareigūną.

Tokiu atveju, be pačios akivaizdžios problemos, kad tai gali būti laikoma karo veiksmu, kaip pripažįsta vienas „The Insider“ tyrimo autorių Romanas Dobrochotovas, yra ir kita – JAV pareigūnai kol kas viešai nenori pripažinti pačios atakos ir netgi ją slepia – galbūt todėl, kad tai sunkiai įrodoma, o gal ir dėl JAV administracijos silpnumo, nenoro „išprovokuoti eskalacijos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)