„Nieko kita ir nelaukėme iš Lietuvos vadovybės, kuri laikosi atvirai priešiško kurso mūsų šalies atžvilgiu. Prieglaudą Vilniuje randa tik politiniai marginalai, tarp kurių esama ir už kriminalinius nusikaltimus persekiojamų asmenų, kurių paieška yra paskelbta“, – taip 2017-siais, Vilniuje prasidėjus eiliniam „Laisvosios Rusijos forumui“ komentavo Rusijos URM atstovė Marija Zacharova.

Ar ji tuomet nežinojo, ar tik apsimetė, kad Vilniuje per vieną iš tokių renginių tais metais vietos rado ne tik Kremliaus persekiojami opozicijos atstovai, kuriems režimas negailėjo šlykščiausių epitetų, bet ir Rusijos karinės žvalgybos į Vilnių komandiruotas Ivanas Žigariovas.

Jis jau kurį laiką buvo įsijautęs į žmogaus teisių aktyvisto vaidmenį, netgi įsitrynė į vieno JAV finansuojamo fondo Rusijoje veiklą. Būtent per kontaktus iš ten ir gavo rekomendaciją atvykti į Vilniuje organizuotą „Laisvosios Rusijos forumą“, gavo Lietuvos vizą.

Vėliau jis dar spėjo pagastroliuoti po kitas Europos valstybes kartu su liūdnai pagarsėjusiais Sergejaus Skripaliaus nuodytojais, to paties GRU dalinio agentais – Aleksandru Miškinu ir Anatolijumi Čepiga. O ką jis iki tol veikė Vilniuje?

Vilniuje rinko vertingą informaciją

Tuo metu I. Žigariovas Vilniuje, anot „The Insider“ tyrėjų, labai atsargiai, bet nuosekliai kišosi ne į savo reikalus. 


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)