Už balsavo 81 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 7 parlamentarai.

„Ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys pateikti kreipimosi į Lietuvos Respublikos Seimą tekste leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys Remigijus Žemaitaitis (...) socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje paskelbdamas tekstus, kuriuose galimai viešai tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą prieš žydų tautybės žmonių grupę, galimai padarė Baudžiamo kodekso 170 str. antroje dalyje numatytą tęstinį nusikaltimą“, – į Seimo posėdžio metu į parlamentarus kreipėsi generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

„Siekiant tęsti šį ikiteisminį tyrimą ir priimti pagrįstą procesinį sprendimą dėl tyrimo baigties yra būtinas kompetentingos institucijos leidimas patraukti Seimo narį Remigijų Žemaitaitį baudžiamojon atsakomybėn“, – akcentavo generalinė prokurorė.

„Norite pasakyti, reikėjo laukti 5 mėnesius, kad generalinė prokurorė ateitų su prašymu naikinti neliečiamybę? Taip nebūna likus iki rinkimų 3 mėnesiams. Pirmadienį R. Žemaitaitis paskelbia, kad eina į prezidentus, antradienį prokurorė labai skuba pas Seimo pirmininkę. Deja, čia per daug sutapimų“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė R. Žemaitaitis.

Parlamentaras taip pat neišsižada anksčiau išsakytų prieš Izraelio valstybę nukreiptų teiginių.

„Jeigu dar pažiūrėsite šios nakties įvykius, Izraelis toliau bombarduoja Palestiną ir 50 palestiniečių nužudyta nakties metu. Jeigu jūs galvojate, kad tokie parazitai ir barbarai kaip Izraelis gali vadovauti pasauliui ir gali žudyti žmones, tai sėkmės“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

ELTA primena, kad sausio viduryje generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimą dėl parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio teisinės neliečiamybės panaikinimo.

Generalinės prokurorės prašymas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį pateiktas įvertinus 2023 m. gegužės 8 d. pradėtame ikiteisminiame tyrime surinktų duomenų visumą dėl įtariamo viešo tyčiojimosi, žmonių grupės niekinimo ir neapykantos skatinimo prieš žydų tautybės žmones.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Dar praėjusių metų lapkritį parlamentarams nutarus, kad yra pagrindas politiko apkaltai, Seimas kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis įvertintų, ar buvo pažeista Konstitucija bei sulaužyta duota priesaika.

Jei KT konstatuotų, kad priesaika buvo sulaužyta, Seimo nario mandatas gali būti panaikintas 85 Seimo nariams balsavus už.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)