„Labai džiaugiuosi, dar, matyt, bus proga reitingus pasikelt kokiais 10 proc.“, – žurnalistams antradienį komentavo politikas.

Jis vertino, jog posakis „imkit, vaikai, pagaliuką ir primuškit tą žyduką“ nėra antisemitinis.

„Tas eilėraštis yra sukurtas jau gal 80 ar 90 metų. Jis figūruoja visur, aukščiausio teismo yra penkiose bylose pasakyta, kad tai yra folkloras ir kad tai nieko neskatina. Ir, antras dalykas, skaitykite kontekstą. Kada buvo nugriauta Palestinoje mokykla, pastatyta už 5 mln. Europos Sąjungos lėšų, aš ir pasakiau, jeigu taip toliau Palestinoje elgsis Izraelis, paslapties nėra, kad neapykanta žydams yra“, – dėstė R. Žemaitaitis.

Dėl savo pareiškimų politikas tikino nesigailintis: „Gyvenime, matyt, aš esu pasiekęs pakankamai daug, kad aš turėčiau kažko gailėtis. Galėčiau gailėtis, jeigu esi priklausomas, kai tau duoną duoda, valgyt duoda arba tau darbo užmokestį duoda. Deja, aš užsidirbu pats.“

Politikas dar kartą pakartojo nesutinkantis, kad jo pareiškimai – antisemitiniai.

„Jeigu jums atrodo, kad tai – antisemitiniai pasakymai, man nuoširdžiai jūsų gaila, jūsų suvokimo, teksto skaitymo. Aš dar kartą kartoju: Lietuvoje negali būti keliami antisemitiniai klausimai, Lietuvoje turi būti suformuotas atskiras biudžetas, [reikėtų] tirti istorinius šaltinius 1940–1945 metų laikotarpyje tiek rusų, tiek žydų, tiek baltarusių, tiek kitų tautybių žmonių, kurie nedraugiškais veiksmais naudojosi prieš Lietuvą ir žudė mūsų žmones, ir trėmė“, – kalbėjo Seimo narys.

Skvernelis: valdantieji kuria politinę „auką“


Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė žurnalistams sakė, kad frakcija R. Žemaitaičio pasisakymus vertina kritiškai, tačiau mano, kad tai yra politiko etikos klausimas.

„Tai nėra tas klausimas, dėl kurio turėtume šiandien dalyvauti komisijos sudaryme. Valstybėje yra daug problemų ir jų nereikėtų dangstyti šiuo apkaltos procesu“, – sakė ji.

Pasak politikės, proceso Seime nereikia pradėti dabar ir dėl to, kad tyrimo dėl R. Žemaitaičio nėra baigę prokurorai.

Kad prokuratūros tyrimas nėra baigtas akcentavo ir Demokratų „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Saulius Skvernelis

„Neturime ir jokios kitos teisinės institucijos išvados. Toks žmogus, kaip ponas R. Žemaitaitis, kurio pasisakymai prasilenkia ir su etika, ir su padorumu, griežtai yra smerkiami, ką mūsų partija ir frakcija daro. Net ir jo atžvilgiu turi būti išlaikomos teisinės procedūros. Šitas veiksmas, paskubėtas veiksmas, kurį daro valdantieji, tiesiog kuria naują politikos „auką“ Lietuvoje ir ši politikos „auka“ procesą išnaudos tolesniems savo veiksmams“, – sakė jis.

Tokiu būdu, anot S. Skvernelio, valdančiųjų rankomis gali būti pagimdyta dar viena radikali partija, kurios atstovai gali būti išrinkti į Seimą. Šį procesą jis pavadino politiniu ir pridūrė, kad jis esą vyksta tik dėl to, kad nėra kuo daugiau užpildyti darbotvarkę.

„Aš neturiu duomenų, kad jis kurtų partiją, bet yra istorijų ne viena, kad iš žmogaus, kurio pasisakymai, mano nuomone, net kertasi su įstatymu, daroma „auka“. Ta „auka“ dažnai ant aukos sindromo, verkiant sugeba atsidurti ne politikos užribyje, kaip turėtų būti, bet politikos elite“, – kalbėjo jis.

Inicijuoti apkaltą antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusiam Seimo nariui R. Žemaitaičiui rugpjūčio pabaigoje sutarė susirinkusi koalicinė taryba.

Tačiau tokią iniciatyvą Seimo opozicija vertina atsargiai. Seimo opozicija abejoja, ar valdančiųjų inicijuojama apkalta antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui R. Žemaitaičiui turi realų teisinį pagrindą.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją