Komisijos pirmininkas, Seimo konservatorius Arūnas Valinskas pirmadienį per posėdį pasakojo, jog su R. Žemaitaičiu buvo bandyta susisiekti įvairiais kanalais, buvo stengtasi suderinti laiką, kada politikas galėtų pateikti liudijimus komisijai. Tačiau jokios reakcijos ar atsakymo, anot A. Valinsko, nebuvo.

„Aš labai nuoširdžiai abejoju, kad mes sulauksime bet kokios reakcijos“, – pažymėjo komisijos pirmininkas.

„Iš Seimo nario viešai prieinamos veiklos tikrai akivaizdu, kad laiko Seimo narys turi, turi visas ryšio priemones komentuoti dalykus žiniasklaidai, socialiniam tinklam, turi laiko kelti šašlykų ir grybų nuotraukas, bet neranda laiko prisijungti prie komisijos posėdžių, kurie yra atviri ir visi iki vieno buvo padaryti specialiai nuotoliu, kad prie jų būtų galima prisijungti bet kam, kam yra reikalinga“, – dėstė A. Valinskas.

Arūnas Valinskas

Taigi, komisija apsisprendė nebedėti aktyvių pastangų kviesdama R. Žemaitaitį į posėdžius, tačiau pažadėjo ir toliau jam siųsti prisijungimo prie nuotolinių posėdžių nuorodas. Sprendimą dėl R. Žemaitaičio apkaltos komisija apsisprendė priimti be jo liudijimų, tačiau išvadoje pažadėjo atspindėti Seimo nario viešai išsakytus paaiškinimus.

Komisija taip pat nutarė kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą ir paprašyti paaiškinimų, kaip derėtų organizuoti specialiosios komisijos darbą, kai kaltinamas asmuo atsisako pasinaudoti teise liudyti.

„Galbūt vėliau tos konsultacijos pagrindu galėsime teikti [Seimo] statuto pataisą, kuri aiškiai, galbūt, komisijos reglamento pagrindu, patikslins Seimo nario, kuriam keliama apkalta, teisę ar pareigą būti išklausytam komisijos, bet ir ką komisija gali daryti, jei Seimo narys ta teise nesinaudoja, atsisako ja naudotis“, – pažymėjo A. Valinskas.

Kiek anksčiau R. Žemaitaitis sakė, jog dalyvauti „neteisėtos komisijos posėdžiuose“ neplanuoja.

Politikas teigė nesutinkantis, kad jo pareiškimai – antisemitiniai ir aiškino, jog džiaugiasi apkaltos iniciatyva: „Labai džiaugiuosi, dar, matyt, bus proga reitingus pasikelt kokiais 10 proc.“

Seimas pratęsė specialiosios komisijos darbą po to, kai R. Žemaitaitis viešumoje išstojo su naujais pasisakymais po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį.

A. Valinskas posėdžio metu perskaitė tokį R. Žemaitaičio įrašą feisbuke:

„Kremlinis Žemaitaitis ir vėl teisus buvo? Įdomu koks jausmas Izraelio žydams, kai juos dabar kaitina? Pirma Azerbaidžianas met lauk armenus, dabar Izraeliui atėjo eilė?

Dar gegužės mėnesį rašiau, kad tam tikrų Izraelio barbarų veiksmai Palestinoje, sukels neapykantą jiems ir net visai tautai! Tuo metu ir dabar Lietuvos komikai mane antisemitu vadino, klausimas ar dabar tie mūsų komikai mano įspėjimą ir dabar taip vertina.

Lazda turi du galus, dabar Izraelio barbarai už Palestiniečių žudymus, kentėti turi. Vėl žudumos moterys su vaikais, vėl griaunami pastatai… Liūdna, kad rašydamas gegužės mėnesį teisus buvau. Teisingai Valkininkų rabinas sakė: „Mūsų žydų veiksmai, prieš mus pačius apsisuko...“

Panašu, kad jankiams pinigų tikrai Ukrainai neliks, nes dabar Izraeliui duos! O kartu atsirado mūsų Ukrainos Prezidentas aukštas ir gražus, kuris pareiškė, kad Izraelis turi ginti O kai jie gegužę griovė mokyklą Palestinoje šis nesiūlė Palestinai gintis!

Kada žydų veliavos ant Seimo bus? Ir reik pradėti paramą rinkt. Šūros, tapkės, meškiukai ir gaidukai jau naują fondą turi? AGRESIJA GIMDO AGRESIJĄ.“

Komisijos narės, Seimo socialdemokratės Dovilės Šakalienės vertinimu, šis pasisakymas – nežmoniškas, bet, anot jos, jo įtraukti prie komisijos vertintos medžiagos negalima pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimus.

Dovilė Šakalienė

Toks pasisakymas esą galėtų būti vertintinas kaip kontekstinis.

„Manyčiau, kad viskas, ką galima būtų padaryti, ir tai reikėtų pasikonsultuoti su ekspertais, tai, kuomet mes darome išvadą dėl jo atliktų veiksmų iki tol, kol buvo suformuota komisija, pasiremti kaip netiesiogine informacija, kuri liudija, kad asmuo nepakeitė savo pažiūrų ir toliau tęsia tokio pobūdžio pasisakymus“, – dėstė D. Šakalienė.

Tokiam siūlymui pritarė ir komisija: planuojama kreiptis į teisininkus, kad jie paaiškintų, kiek nauji R. Žemaitaičio pasisakymai galėtų būti atspindimi išvadoje.

Komisijai pavesta išvadą Seimui pateikti iki lapkričio 6 dienos.

Apkaltą R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų inicijavo valdančiųjų frakcijų atstovai.

Anksčiau mažesnės apimties specialioji komisija nutarė, kad yra pagrindas pradėti apkaltą R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų, tačiau komisijos darbą buvo nuspręsta pratęsti. Komisijos sudėtį papildė ir trys opozicinių frakcijų atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)