Ukrainos stačiatikiai Kalėdas paprastai švenčia sausio 7 dieną, kaip ir rusai. Tačiau šiemet, vietinei bažnyčiai palaiminus, kai kurie stačiatikiai ukrainiečiai nusprendė švęsti Kalėdas gruodžio 25 dieną, kaip ir daugelis krikščionių visame pasaulyje.

Idėja gruodį paminėti Jėzaus gimimą Ukrainoje dar visai neseniai buvo laikoma radikalia, tačiau Rusijos invaziją viską pakeitė.

Mažo Kyjivo pakraštyje esančio kaimelio gyventojai savo akimis matė, kaip Rusijos kariuomenė nusiaubė Irpinės ir Bučos miestus, esančius vos už kelių kilometrų. Tai juos ir paskatino nutraukti ryšius su Rusija, pradedant vietine bažnyčia.

„Rengiame susirinkimus, kuriuose klausėme, ar bendruomenė pritartų švęsti gruodžio 25 dieną, kaip alternatyvų variantą. Dauguma bendruomenės balsavo ir palaikė šią idėją. Štai kodėl mes švenčiame Kalėdas dabar, nes toks yra bendruomenės noras“, – kalbėjo vietos ortodoksų bažnyčios kunigas Rostylav Korčak.

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusija stengsis paskutines metų dienas paversti itin sunkiomis. Todėl ukrainiečiai turi būti pasirengę bet kokiems scenarijams.

„Turime žinoti, kad mūsų priešas stengsis, kad šis laikas mums būtų tamsus ir sunkus. Šiais metais Rusija prarado viską, ką galėjo. Tačiau savo praradimus bando kompensuoti savo propagandistų džiūgavimu po raketų smūgių mūsų šaliai, mūsų energetikos sektoriui.

Žinau, kad tamsa mums nesutrukdys vesti okupantų į naujus pralaimėjimus. Bet turime būti pasirengę bet kokiam scenarijui“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Pasak ukrainiečių, okupantai per raketas šaliai raketomis smogė daugiau nei 40 kartų. Nepaisant Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimų, kad Maskva yra pasiruošusi derėtis.

Vis intensyvėjant okupantų apšaudymams, vietos valdžia dar kartą paragino Chersono gyventojus evakuotis į saugesnius regionus, kad nerizikuotų savo ir artimųjų gyvybėmis.

Gruodžio 24 dieną įvykusio smūgio Chersono centrui aukų skaičius išaugo iki 16, sužeisti mažiausiai 64 civiliai.

Tiesa, problemų vėl turi ir patys okupantai. Maskva skelbia, kad už 600 kilometrų nuo sienos su Ukraina esančia Engelso oro bazę atakavo dronas, kurį esą Rusijos oro gynybos pajėgos numušė, tačiau jo nuolaužos nukovė tris karius.

Tai yra jau antra šios bazės ataka. Gruodžio 5 dieną Maskva pranešė, kad esą Ukrainos dronai sukėlė sprogimus šiame aerodrome ir kitoje bazėje Rezanės regione.

Vaizdo įrašuose užfiksuota ir kaip Rusijos Novosibirsko srityje pleška vienos įmonės sandėliai. Išdegė apie 2000 kv. metrų. Pastaruoju metu Rusijoje kyla daug mįslingų gaisrų. Vien pas pastarąsias savaites jų buvo keliolika.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: