Apie tai jis antradienio vakarą pranešė dalyvaudamas LRT laidoje „Dienos tema“.

„Drąsūs sprendimai, pagarba kiekvienam, atvirumas – šiais principais ir Konstitucija vadovaujuosi 30 savo teisininko karjeros metų. Esu tikras, kad šie principai svarbiausi ir būtini modernios šalies prezidentui. Telkiančiam ir atviram lyderiui, nebijančiam priimti svarbius, kad ir nepopuliarius sprendimus“, – antradienio vakarą išplatintame Laisvės partijos pranešime cituojamas D. Žalimas.

Jis teigia kompetencija ir patirtimi norintis svariai prisidėti prie modernios, stiprios ir vieningos Lietuvos kūrimo.

„Noriu būti prezidentu, kuris yra teisingas visiems. Kaip tik to mes šiandien ir nematome“, – pabrėžia jis.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė išplatintame pranešime teigia, kad dabartiniam šalies vadovui trūksta lyderystės, todėl partija dalyvaus prezidento rinkimuose, kad liberalių pažiūrų rinkėjai turėtų savo kandidatą, kuris drąsiai atstovautų ir gintų laisvos šalies ir laisvų žmonių vertybes.

„Neabejoju, kad D. Žalimo dėka šios temos taps vienomis pagrindinių rinkimų kampanijos metu. Todėl dėkoju Dainiui už pasiryžimą imtis šio atsakingo darbo. Džiaugiuosi, kad Laisvės partija rinkimuose turės šalies vadovo pareigų tikrai vertą atstovą, kuris niekada nepadarytų gėdos Lietuvai ir būtų visiems lygiai teisingas prezidentas“, – sako Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė.

Kandidatavo su konservatoriais


2011 metais D. Žalimas buvo paskirtas KT teisėju, 2014-2021 metais ėjo KT pirmininko pareigas.

2009 metais D. Žalimą Europos Parlamento rinkimuose kėlė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, tačiau į Europarlamentą jis nebuvo išrinktas.

2000-aisiais su konservatorių partija kandidatavo Seimo rinkimuose. Kandidatuodamas į Europarlamentą D. Žalimas anketoje nurodė 2001–2003 m. dirbęs Vilniaus miesto savivaldybės taryboje.

1996 m. D. Žalimas baigė Vilniaus universiteto Teisės fakultetą, nuo 1996 m. dėstė Vilniaus universitete, 2001–2003 m. dėstė Lietuvos karo akademijoje, 2002–2005 m. – Lietuvos teisės universitete (dab. Mykolo Romerio universitetas).

2001 m. Vilniaus universitete apgynė daktaro disertaciją. 1998–2011 m. dirbo krašto apsaugos ministro patarėju, 2005–2011 m. buvo Nuolatinio arbitražo teismo narys.

Kaip pranešė Laisvės partija, D. Žalimas yra Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas, Mykolo Romerio universiteto Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto profesorius, buvęs Vilniaus universiteto profesorius bei VU Teisės fakulteto Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto vadovas.

Dešiniųjų kandidato šansai menki


Kalbos, kad žinomas teisininkas, Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas gali tapti Laisvės partijos kandidatu prezidento rinkimuose, sklandė jau kuris laikas.

Delfi rugsėjį kalbintas Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas vertino, jog D. Žalimas būtų itin tinkamas kandidatas ir būtų vertas prezidento posto, bet apie jo galimybes laimėti politologas kalbėjo su atsargumu.

„Aš asmeniškai, kaip Vytautas Dumbliauskas, kandidatavimui labai pritarčiau. Aš jį pažįstu daug metų, mes dirbome universitete. Tikrai, mano galva, padorus žmogus ir puikus teisininkas. O kaip politologas turiu sakyti, kad stipriai suabejočiau“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

Jis, prisimindamas, kaip per praėjusius šalies vadovo rinkimus sekėsi varžytis konservatorių iškeltai Ingridai Šimonytei, ir svarstydamas, jog D. Žalimas galėtų pretenduoti daugiausiai į jos elektorato balsus, reiškė abejones, ar D. Žalimui pavyktų įveikti Gitaną Nausėdą.

„Kalbant apie galimybes, mano galva, bet koks dešiniųjų kandidatas turi mažai šansų laimėti – nesvarbu D. Žalimas, ar koks nors kitas <...>. O šiaip dėl asmenybės, kai asmeniškai pažįstu žmogų, tai tikrai pasirašyčiau būtinai. Jis vertas to posto. Jis tai įrodė būdamas KT pirmininku. Jis pilietiškai drąsus žmogus“, – tęsė V. Dumbliauskas.

Urbonaitė matė potencialą


Rudenį Delfi kalbina politologė Rima Urbonaitė tikino nenustebsianti, jog kažkas su D. Žalimu kalbasi dėl jo galimos politinės karjeros, ir, pašnekovės matymu, būtų potencialo ją pradėti.

„D. Žalimas yra pakankamai žinoma figūra. Tai žmogus, kurį bent jau tam tikri visuomenės sluoksniai tikrai atpažįsta, tuo labiau eitos ir KT pirmininko pareigos priduoda svorio. Aišku, dabar tų pareigų neinama, bet pats faktas, kad jos buvo eitos, yra daug pasakantis <...>. Bet daliai visuomenės jis gali būti dar ir neatpažįstama figūra. Gal kažkam ir kažkur šio asmens įvedinėti į taip vadinamą rinką nebereikėtų, bet gali būti poreikis daliai visuomenės jį pristatyti. Aš galvočiau, kad jis turi potencialą, yra ir nemažai daliai visuomenės žinomas, jis yra ir pilietiškai, ir visuomeniškai gana aktyvus“, – komentavo R. Urbonaitė.

Tačiau ji pabrėžė, kad sunkus klausimas, ar D. Žalimas sudarytų labai stiprią konkurenciją, pavyzdžiui, G. Nausėdai, kuris dabar reitinguose yra numeris pirmas.

Ji prisipažino šiuo metu į tai žiūrinti gana skeptiškai, tačiau pabrėžė, kad rinkimų kampanija yra tam, jog suformuotum kandidatus, kad juos išreklamuotum.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)