„Kaip žinia, kovojant su transporto tarša, dalyvauja keletas institucijų: policija, Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos departamentas, Lietuvos transporto saugos administracija, su politiką formuojančia susisiekimo ministerija.

Tai mes buvome visi susitikę kalbėti – kaip reikėtų per techninių apžiūrų stiprinimą, taikant papildomas priemones, kaip, pavyzdžiui, nuolatinę taršos matavimo sistemos diegimą Lietuvos keliuose, per pačios kontrolės stiprinimą keliuose judėti į priekį. Ir kaip populiariai tariant – išvaikyti tas itin taršias transporto priemones“, – kalbėjo viceministrė.

Jos teigimu, būtina pabrėžti, kad kas penktas automobilis, tarp 10 ir 15 metų amžiaus, nepraeina techninės apžiūros pirmojo patikrinimo metu.

„Tai yra įspūdingi skaičiai“, – kalbėjo R. Radavičienė.

Viceministrė LNK sakė, kad žiūrėti vien į techninių apžiūrų instrumentą naivu.

„Akivaizdu, kad mes puikiai girdime apie pavyzdžius, kai labai laikiniems sprendimams pasirenkamas tam tikras ar priedas kure, ar kitos gudrybės, kurios efektą sukuria tik labai trumpam laikotarpiui. Ir jau užsipylus kuro baką, ta situacija radikaliai pasikeičia.

Taigi, kalbėjome apie tai, kad reikia svarstyti rimtą priemonę – naikinti transporto priemonės techninės apžiūros galiojimą, nustačius tą didelį pažeidimą, kas ir yra laikytina šiuo atveju, pats taršos faktas“, – LNK kalbėjo ji.

Aplinkos viceministrė R. Radavičienė teigė, jog tobulintinų vietų yra: dėl įgaliojimų pasidalijimo, atsakomybės.

„Tam taip pat yra planas, kaip viską sutvarkyti. Bet šiai dienai kontrolė keliuose vykdo policija, Lietuvos transporto saugos administracija ir Aplinkos apsaugos departamentas. Taršą matuoja Aplinkos apsaugos departamentas ir Lietuvos transporto saugos administracija.

Taip, policija taršos nematuoja. Bet yra visos galimybės institucijoms bendradarbiauti tarpusavyje. Mes kalbame apie tai, kad ilgainiui Aplinkos apsaugos departamentas irgi įgis didesnius įgaliojimus atitinkamai taikyti veiksmus, arba nukreipti taršią transporto priemonę į papildomą techninę apžiūrą“, – LNK sakė viceministrė.

Anot jos, tarp atsakingų institucijų buvo diskutuojama ir apie tai, kiek galėtų būti suvaržomos transporto savininko teisės.

„Jeigu būtų tas privalomas nukreipimas į pakartotinę techninę apžiūrą. (…) Visi sutariame, kad viešas interesas ir visų noras gyventi švarioje aplinkoje neturėtų nustelbti privačios asmens teisės galimo suvaržymo. Ir toks dalykas kaip pakartotinė techninė apžiūra, irgi galėtų būti pakartotinė prevencinė priemonė elgsenai keisti“, – kalbėjo R. Radavičienė.

Realūs veiksmai prasidės jau netrukus, žadėjo LNK pašnekovė. Planuojama keisti tam tikrus teisės aktus.

„Bet kokiu atveju reikia nusiteikti, kad kontrolė keliuose tikrai bus didesnė, aktyvesnė. Kokios bus poveikio priemonės, čia yra diskusinis elementas, bet tikrai akivaizdu, kad šioje srityje pokyčių netrukus bus“, – sakė LNK pašnekovė, viceministrė R. Radavičienė.

Visą LNK pokalbį su aplinkos viceministre R. Radavičiene žiūrėkite čia: