Diplomatė pabrėžė, kad problema pasienyje kilo dėl sugriežtintos muitinės kontrolės iš Lietuvos pusės.

Jos teigimu, Lietuva ėmė taikyti kvotas krovininiams pervežimams geležinkeliu ir apribojo keleivinio transporto judėjimą.

„Susiklosčiusią situaciją laikome Vilniaus ir Briuselio nesugebėjimu paisyti susitarimų, užfiksuotų bendruose Rusijos ir Europos Sąjungos 2002 ir 2004 m. pareiškimuose“, – pabrėžė M. Zacharova.

Ji pridūrė, kad „Maskva toliau imsis priemonių, siekdama sureguliuoti situaciją Rusijos ir Lietuvos pasienyje. Visų pirma šalies vadovybė ketina imtis veiksmų ir siekti, kad užsienio partneriai prisiimtų tarptautinius teisinius įsipareigojimus dėl prekių tranzito per savo teritoriją.“

Anksčiau Kaliningrade paskaičiavo žalą dėl sausumo tranzito ribojimo į sritį per Lietuvos teritoriją.

Grasinimai užsienio reikalų ministrui

Tai jau toli gražu ne pirmieji iš Zacharovos plūstantys grasinimai.

Dar spalį Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė pagrasino Lietuvos diplomatijos vadovui Gabrieliui Landsbergiui baudžiamąja atsakomybe už esą išsakytus raginimus jėga keisti valdžią Rusijoje.

Ministerijos atstovė trumpojoje spaudos konferencijoje piktinosi, esą G. Landsbergis ne vieną kartą yra išsakęs „ekstremistines idėjas“ Rusijos atžvilgiu. Dėl to, jos teigimu, Lietuvos ministrui Rusijoje gresia baudžiamoji atsakomybė.

„Tai jau ne pirmas kartas, kai Landsbergis leidžia sau išreikšti tokias ekstremistines idėjas ir dėl to jis jau įtrauktas į asmenų, kuriems draudžiama atvykti į mūsų šalį, sąrašą“, – tinklapyje lenta.ru cituojama viena iš Kremliaus propagandisčių.

M. Zacharova yra įtraukta į asmenų, kuriems taikoms ES sankcijos, sąrašą. Šiame sąraše atsidūrusiems žmonėms uždrausta keliauti Europoje, areštuotos jų banko sąskaitos.

Prabilo apie atsakomąsias priemones

Praėjusių metų vasarą Zacharova taip pat svaidėsi grasinimais. Rusijos atsakas į dalinį tranzito į Kaliningrado sritį per Lietuvą draudimą bus praktinis, taip tada pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai M. Zacharova.

„Kalbant apie atsakomąsias priemones, šiuo metu tarpžinybiniu formatu yra ruošiamos galimos priemonės. Tiek Lietuvai, tiek Europos Sąjungai per jų diplomatines atstovybes Maskvoje buvo pasakyta, kad tokie jų veiksmai yra nepriimtini, kad padaryti žingsniai privalo būti pakeisti ir kad situacija turi būti grąžinta į teisėtą ir legitimų kursą.

Jeigu to nebus padaryta, tuomet, žinoma, – ir tai Maskvoje buvo pabrėžta visais lygiais – mūsų atsakomieji veiksmai bus neišvengiami“, – sakė M. Zacharova. „Atsakant į klausimą, kokie bus [atsakomieji veiksmai] <...>. Ar jie bus vien tik diplomatiniai? Atsakymas: ne. Jie bus ne diplomatinio, o praktinio lygmens“, – kalbėjo diplomatė.

Rusijos saugumo tarybos vadovas Nikolajus Patruševas antradienį perspėjo Europos Sąjungos (ES) ir NATO narę Lietuvą „rimtais“ padariniais dėl ES sankcionuotų prekių tranzito geležinkeliu apribojimų į Maskvos eksklavą Kaliningradą.

Atsakomųjų veiksmų „bus imtasi artimiausiu metu“. „Padariniai turės rimtą neigiamą poveikį Lietuvos gyventojams“, – sakė N. Patruševas per regioninio saugumo susitikimą Kaliningrade, Rusijos srityje, įsispraudusioje tarp Lietuvos ir Lenkijos. Maskva apkaltino Baltijos valstybę uždraudus prekių, kurioms Europos Sąjunga taiko sankcijas dėl Rusijos karinės intervencijos Ukrainoje, tranzitą geležinkeliu. „Rusija tikrai atsakys į tokius priešiškus veiksmus“, – sakė N. Patruševas. Jis pridūrė, kad „atitinkamos priemonės“ jau rengiamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)