Šią savaitę su prezidentu Gitanu Nausėda susitikęs STT direktorius L. Pernavas teigė sieksiąs stiprinti baudžiamojo persekiojimo funkciją atliekančių pareigūnų tarnyboje pajėgumus. Pasak STT vadovo, šiuo metu tarnyboje yra neužimtos 45 pareigybės, 22 iš jų nėra finansuojamos. L. Pernavas įvardijo, kad siekdamas užpildyti šias pareigybes prašo Vyriausybės papildomai tarnybai skirti 746 tūkst. eurų.

Prašymą vadina pagrįstu

Eltos kalbintas TS-LKD atstovas parlamente, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys A. Vyšniauskas teigė manantis, kad STT pastaruoju metu padarė proveržį stiprinant korupcijos prevencijos, antikorupcinio švietimo veiklą. Konservatorius neslėpė manantis, kad sustiprinus minėtą tarnybos veiklos sferą atėjo laikas investuoti į baudžiamojo persekiojimo efektyvumą, apie tai kalba ir naujasis STT vadovas L. Pernavas.

„Sutinku, kad pastaruoju metu STT pasiekė didžiulį proveržį korupcijos prevencijos, švietimo srityje. Problema yra šiokia tokia, kad šitos priemonės duoda rezultatų ilgalaikėje perspektyvoje. Kitas dalykas – kadangi tai yra minkštieji dalykai, galima sakyti, kad didžioji dalis kovą su korupcija išmanančių žmonių abejoja, ar valstybės tarnautojų švietimas apie korupciją tikrai yra ta priemonė, kuri gali duoti kažkokį labai gerą rezultatą. Visgi, tai yra ne vaikai, ne studentai, o suaugę žmonės, kurie, tikriausiai, darydami korupcinio pobūdžio nusikaltimus, gerai žino, ką jie daro“, – svarstė Seimo narys.

A. Vyšniausko manymu, L. Pernavo prašymas STT skirti papildomą finansavimą, siekiant stiprinti baudžiamojo persekiojimo pajėgumus, yra pagrįstas. TS-LKD atstovas nesiryžo vertinti STT vadovo įvardintos konkrečios pinigų sumos, tačiau kartu pažymėjo, kad ji neatrodo didelė.

„Jeigu tų lėšų tikrai reikia šitoms funkcijoms (baudžiamajam persekiojimui – ELTA), tai, manau, kad tai yra visai pagrįstas poreikis. Bet, vėlgi, STT turės įtikinti Finansų ministeriją, parodyti visą vaizdą.

Noriu pabrėžti, nuo šios Vyriausybės kadencijos pradžios tiek Valstybės saugumo departamento, tiek ir STT biudžetai buvo tikrai gerokai padidinti. Taigi, tie augimai yra, bet kartu nenustebčiau, kad STT natūraliai tos sumos reikia ir ji, manyčiau, nėra ypatingai didelė“, – aiškino parlamentaras.

A. Vyšniauskas, paklaustas apie darbuotojų STT trūkumą, teigė, kad situacijos tarnyboje nesureikšmina. Anot jo, neužpildytų etatų yra ir kitose valstybinėse institucijose. TS-LKD atstovas vylėsi, kad daugiau žmonių į STT ir kitas valstybines įstaigas pavyks privilioti, kai bus iki galo įgyvendinta valstybės tarnybos reforma, kuria numatyta didinti valstybės tarnautojų, pareigūnų atlyginimus.

S. Skvernelį nustebino naujojo STT vadovo pareiškimai

Parlamento opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas, Seimo narys S. Skvernelis tikino taip pat nesureikšminantis to, kad STT trūksta darbuotojų. Jo įsitikinimu, dalį etatų, kurie nėra finansuojami, galima būtų tiesiog panaikinti.

Vis dėlto, S. Skvernelio įsitikinimu, STT privalu stiprinti baudžiamojo persekiojimo pajėgumus. Tačiau kartu jis kritiškai vertino naujojo STT vadovo L. Pernavo teiginius apie minėtos funkcijos svarbą. S. Skvernelis ragino nepamiršti, jog STT užsiima ir korupcijos prevencija, kriminaline žvalgyba.

„Naujojo tarnybos vadovo pasakymas skamba bauginančiai. Turiu omeny, kai jis sakė, kad labai daug dėmesio skirta prevencijai, tarptautiniam bendradarbiavimui, bet mažai baudžiamajam persekiojimui. Iš tiesų, viena iš STT misijų yra užkardyti nusikaltimus, nelaukti, nestebėti, kai kažkas kažką neteisėto daro. Jeigu anksčiau dėmesys buvo skiriamas kriminalinei žvalgybai, tai buvo toks prioritetas.

Dabar gal naujojo vadovo prioritetai yra kitokie. Jis turėtų institucijos viduje susidėlioti, kam, kokia suma iš krepšelio turėtų būti skiriama – ar prevencijai, ar kriminalinei žvalgybai, ar tyrėjams. Tada jau su tais skaičiais reikia žygiuoti į Finansų ministeriją, neformalias derybas Vyriausybėje, siekiant apginti kiekvieną eurą. (...) Jeigu Vyriausybės politika yra mažinti korupciją šalyje, tai turėtų tos lėšos STT atsirasti“, – Eltai komentavo S. Skvernelis.

Seimo opozicijos atstovas pažymėjo, kad Vyriausybė, valstybės tarnybos reformos rėmuose ėmusi didinti valstybės tarnautojų, pareigūnų atlyginimus, šią liniją turėtų ir toliau tęsti, nepamirštant ir STT, jos papildomų finansinių poreikių.

„Dabar Vyriausybė yra prisiskolinusi labai daug, yra sukėlusi daug lūkesčių. Pažiūrėkite, nuo liepos 1 dienos kai kurioms pareigybėms viešojoje tarnyboje atlyginimai dvigubai padidėjo. (...) Tai, iš ko reikėtų mokėti lėšas, priklauso nuo to, kaip Vyriausybė surinkti pinigus į biudžetą. Tie kontroliniai skaičiai yra. (...) Taip, STT yra ta institucija, kurie turėtų stiprinti savo pajėgumus ne tik kriminalinės žvalgybos srityje, bet ir tyrimų dalyje“, – dėstė S. Skvernelis.

Ministerija atsakymus žada rudenį

Finansų ministerijos atstovai kol kas atsakymo į klausimą, ar kitų metų valstybės biudžete STT bus papildomai skirti tarnybos prašomi 746 tūkst. eurų, nepateikia.

„2024 m. biudžeto projektas rengiamas. Rugsėjo mėn. viduryje bus atnaujintas ekonominės raidos scenarijus ir tuomet – baigtas formuoti kitų metų biudžetas. Jį planuojame pristatyti spalio pradžioje. Tuomet ir galėsime pakomentuoti plačiau“, – teigiama Finansų ministerijos atsiųstame komentare Eltai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)