VDU pateiktose išvadose, kurios buvo aptartos TTK klausymų metu, teigiama, kad numatomame teisiniame reguliavime nėra aiškiai įtvirtinta, pasinaudojant kokia teisine procedūra įvyks VST vykdomų funkcijų ir uždavinių perdavimas Lietuvos policijos viešojo saugumo tarnybai.

„Siekiant pašalinti kylančius neaiškumus šiuo aspektu, taip pat užtikrinti konstitucinį teisinio aiškumo imperatyvą, siūlytina vertinimui pateiktuose įstatymų projektuose įtvirtinti, kokia konkreti teisinė procedūra bus taikoma Viešojo saugumo tarnybos (...) uždavinius, funkcijas ir įsipareigojimus perduodant Lietuvos policijos viešojo saugumo tarnybai, kokiomis konkrečiomis įstatymų nuostatomis bus vadovaujamasi“, – teigiama VDU išvadose.

Mokslininkų teigimu, nėra iki galo aišku, kokia bus VST, kaip policijos padalinio, struktūra.

„Tad šiuo metu iš numatomo teisinio reguliavimo nėra aišku, kokia bus būsimos policijos įstaigos – Lietuvos policijos viešojo saugumo tarnybos struktūra (ar ji bus analogiška, ar tam tikrais aspektais pakis), atitinkamai šis aspektas negali būti įvertintas“, – dėstoma VDU išvadose.

Anksčiau ekspertinę išvadą apie VST reformą TTK buvo pateikę ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) mokslininkai. MRU išvadoje ekspertai atkreipia dėmesį, kad nėra iki galo aišku, kodėl pasirinktas būtent toks įstaigų (VST ir policijos) sujungimo būdas, taip pat atkreipiamas dėmesys, kad dokumentuose yra tik abstrakčiai nurodoma, kaip bus sprendžiamas klausimas dėl VST pareigūnų ir policijos pareigūnų darbo užmokesčio skirtumų ir jų netolygumų.

Andrius Vyšniauskas

Konservatorius siūlys pritarti VST reformai


Eltos kalbintas TTK narys, valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos atstovas A. Vyšniauskas teigė siūlysiantis kolegoms pritarti VST pertvarkai. Jo vertinimu, tiek VDU, tiek MRU nepateikė kritinių pastabų pertvarkai.

„Aš, kaip išvadų rengėjas, siūlysiu pritarti šitai reformai, kadangi, ką ir matome iš teisininkų išvadų, tokio kategoriško prieštaravimo pačiai reformai, pačiai jos logikai, tai yra įstaigos prijungimui, nėra. Daugiau yra keliama klausimų, į kuriuos turės atsižvelgti po to Vidaus reikalų ministerija ir Policijos departamentas, įgyvendinami įstatymą“, – pažymėjo A. Vyšniauskas.

„Nesakyčiau, kad tai yra kažkokios kritinės pastabos, tai yra labiau skirtingų teisininkų skirtingos interpretacijos“, – apie mokslininkių pastabas VST pertvarkai kalbėjo konservatorius.

A. Vyšniauskas pažymėjo tikintis, kad Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūloma VST pertvarka yra reikalinga. Konservatorius tvirtino, jog šiuo metu ir valdančiosios koalicijos gretose nuomonių apie VST reorganizaciją gali būti įvairių, tačiau kartu pažymėjo tikinti, kad valdantieji palankiai vertins idėją tarnybą prijungti prie policijos.

„Mūsų dauguma yra labai siaura, ypatingai dabar, kai per šituos kelis mėnesius pora kolegų išėjo iš valdančiosios daugumos frakcijų. Tai mes turime minimalią daugumos persvarą. Be abejo, balsus skaičiuosime ir kalbėsimės. Kadangi apie šitą reformą diskutuojama keletą mėnesių, tai reikia atsinaujinti visų nuomones ir pozicijas, tačiau manau, kad tikrai sutarsime, nes nematau, kad valdančiojoje koalicijoje tikrai būtų kažkokių kategoriškų nuomonių.

Galbūt kai kurie atskiri nariai turi tokias ne teisines, o labiau filosofines nuomones apie tai, kaip turi atrodyti VST – žandarmerija ar policijos padalinys, bet čia labiau policijos ir VST filosofijos klausimai, kuriuos bandysime išspręsti, bet vertinu tai pozityviai, nes nematau kito kelio, kaip sustiprinti pačią VST“, – dėstė A. Vyšniauskas.

TTK dėl VST prijungimą prie policijos numatančių teisės aktų žada balsuoti kitą savaitę. Toliau klausimas būtų svarstomas Seimo plenariniuose posėdžiuose.

Algirdas Stončaitis

Opozicijos atstovas: pertvarka yra silpninama šalies gynybos galia


TTK narys, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Stončaitis Eltai teigė kiek kitaip vertinantis tiek MRU, tiek ir VDU mokslininkų pastabas dėl VST reformos.

„Ir MRU mokslininkai, (...) ir VDU teisininkai kelia pagrindinį klausimą – vardan ko tai yra daroma. Koks yra tikslas? Pasakymas, kad čia administravimą pakeisime. Grėsmės šitos reformos yra didesnės negu galima kažkokia trumpalaikė nauda“, – pažymėjo opozicijos atstovas.

A. Stončaitis tvirtino, jog pareigūnų apklausos rodo, kad pertvarkius VST, dalis tarnyboje dirbančių žmonių išeis į pensiją arba tiesiog išeis iš darbo. Anot jo, turint omeny, kad ir policijoje šiuo metu trūksta pareigūnų, būtų neadekvatu imtis VST pertvarkymo, rizikuojant, jog dar daugiau pareigūnų pasitrauktų iš tarnybos.

„Taigi, netektis prie tų netekčių, kuriose gyvena pati policija, taptų dar vienas prisidėjimas prie policijos problemų. Taip pat kad VST pertvarkos nauda išgaruotų“, – komentavo A. Stončaitis.

TTK narys pažymėjo, kad VST prijungus prie policijos, šalis netektų tarnybos, kuri gali greitai ir profesionaliai reaguoti į neramumus, juos malšinti.

„Mūsų šalis viduje lieka be greitojo reagavimo rezervo. (...) Su kuo mes reaguosime? Praktika parodė, kad jie gali reaguoti, gali tai daryti profesionaliai“, – tikino pašnekovas.

A. Stončaitis taip pat pabrėžė, kad Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ manymu, VST integravus į policiją, nukentėtų ir šalies gynybos pajėgumai, mat nebūtų iki galo aišku, kokią funkciją tarnyba atliktų karo atveju.

„Mūsų nuomone, tokia pertvarka yra silpninama šalies gynybos galia. Supraskime, kad, jei reikės, gynybos planus pritaikyti, jai reikės, gynybos priemones pritaikyti. (...) Manome, kad VST šituo atveju yra nuosekliai rengti ilgus dešimtmečius tam, jie pasirengę ir žino, kaip tai daryti“, – aiškino A. Stončaitis.

Struktūrinių policijos pokyčių siūlo šiuo metu nesvarstyti


ELTA primena, kad Seimas po pateikimo yra pritaręs VRM teikiamam Policijos įstatymo pakeitimų paketui.

Įstatymų pakeitimais siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras. VST išliktų šalies ginkluotųjų pajėgų dalimi.

Seimo opozicijos gretose VRM siūlymai palaikymo kol kas nesulaukia, parlamentarai negaili pastabų sprendimams dėl VST prijungimo prie policijos. Kritiškai pertvarką vertina ir patys VST pareigūnai.

Ministerijos teikiamais įstatymo projektais taip pat siūloma reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus), o Policijos departamento pavadinimą keisti į „Lietuvos policiją“. Papildomai būtų steigiami keturi policijos komisariatai – Marijampolės m., Tauragės raj., Utenos raj. ir Alytaus m. ir raj. savivaldybių teritorijai prižiūrėti.

TTK yra nutaręs Seimui siūlyti pastarųjų pataisų, susijusių su policijos struktūriniais pokyčiais, šiuo metu nesvarstyti.