MPT Teisės skyriaus vedėjo pavaduotoja Veronika Baliūnienė DELFI teigė, jog Andriaus Kubiliaus Vyriausybė dabar veikia pagal įgaliojimus, kuriuos gavo 2009 m. liepos 22 d. – tada, kai Ministrų kabinetą savo dekretu patvirtino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Nuo to laiko pasikeitė keturi ministrai, o Vyriausybės įgaliojimai, pagal įstatymą, nutrūktų tokiu atveju, jei pasikeistų daugiau kaip pusė Vyriausybės narių, šiuo atveju – aštuoni.

„Pagal Konstitucinio Teismo 1998 m. gruodžio 17 d. sprendimą, buvo konstatuota, kad išrinkus prezidentą, jeigu nepasikeičia daugiau kaip pusė narių, prasideda naujas Vyriausybės įgaliojimų tarpsnis. Turėtų būtų skaičiuojama nuo 2009 m. liepos 22 d., kadangi dekretas įsigaliojo tą dieną. Ir per tą laiką yra pasikeitę keturi ministrai. Vadinasi, turėtų būti atleisti aštuoni (ministrai – DELFI), kad reikėtų iš naujo pasitikrinti įgaliojimus“, - aiškino V. Baliūnienė.

Pasak jos, į pasikeitusių ministrų gretas nederėtų traukti dviejų konservatorių, ministrų kėdes užleidusių iki D. Grybauskaitės dekreto: iš finansų ministro posto pasitraukusio Algirdo Šemetos bei buvusio socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Jono Dagio, nors pastarasis ėjo ministro pareigas iki pat 2009 m. liepos 22 d.

„Dekretu buvo patvirtinta atitinkamos sudėties Vyriausybė – čia jau buvo patvirtintas Donatas Jankauskas“, - sakė MPT teisės skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Pašnekovės teigimu, šioks toks klausimas kyla ir dėl premjero traktavimo įstatyme, mat jis taip pat yra ministras – ministras pirmininkas. Tačiau šios Vyriausybės atveju tai matematikos nekeičia. Su A. Kubiliumi Vyriausybę sudarytų 15 narių, be jo – 14. Taigi įstatyme numatytai sąlygai, kad Vyriausybės įgaliojimai nutrūksta pasikeitus daugiau nei pusei jos narių, pakanka tokio paties pasitraukusių ministrų skaičiaus – aštuonių.

„Nesvarbu, skaičiuosi nuo 14 ar nuo 15 – vis tiek reikia aštuonių“, - konstatavo V. Baliūnienė.

LiCS turi keturis ministrus: partijos senbuvius – sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų ministrus Raimondą Šukį bei Raimundą Palaitį – bei du ministrus, prie LiCS prisijungusius kartu su tautos prisikėlimo partija – aplinkos ministrą Gediminą Kazlauską ir kultūros ministrą Arūną Gelūną. Jei LiCS nutartų atšaukti savo ministrus, Vyriausybei tektų iš naujo tikrintis pasitikėjimą Seime.

Tiesa, tokią galimybę eliminuotų bent vieno ministro sprendimas pakeisti politines roges ir įstoti į kitą partiją – tokiu atveju, nuo 2009 m. liepos 22 d. Vyriausybėje būtų pasikeitę 7 ministrai. Valdančiųjų koalicijų praktikoje tokių atvejų jau būta. Pavyzdžiui, Vilija Blinkevičiūtė 2006 m. paliko Naująją sąjungą ir įstojo į Socialdemokratų partiją, taip išlaikydama socialinės apsaugos ir darbo ministrės postą.