„Susisiekimo ministerija organizuoja transliacijų vidurinėmis bangomis iš Lietuvos Respublikos teritorijos transliavimo laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose viešąjį pirkimą. Ši paslauga suteikia galimybę Ukrainos gyventojams gauti nešališką Ukrainos valdžios institucijų informaciją alternatyviomis priemonėmis“, – teigiama Eltai perduotame Susisiekimo ministerijos komentare.

Anot ministerijos, Ukrainos nacionalinio transliuotojo UA:PBC ir kitų užsakovų radijo programos girdimos daugiau nei 1000 km atstumu nuo Lietuvos ir pasiekia daugiau nei 100 mln. Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos gyventojų auditoriją.

„Tai suteikia galimybę Ukrainos gyventojams gauti nešališką Ukrainos valdžios institucijų informaciją. Ji klausytojams prieinama automobilių radijo imtuvuose, AM-FM imtuvuose, analoginiuose ir skaitmeniniuose imtuvuose. Nešiojami ir automobiliniai radijo imtuvai nepriklauso nuo stacionarių elektros maitinimo šaltinių ir itin efektyvūs ekstremalių situacijų bei karo atveju“, – pažymi Susisiekimo ministerija.

Dėl nestabilaus elektros energijos sistemos veikimo Ukrainoje itin sudėtinga, o kartais ir neįmanoma užtikrinti nepertraukiamą radijo transliacijų teikimą, pažymi ministerija.

Atsižvelgiant į praėjusiais metais gautą Ukrainos Kultūros ir informacijos politikos ministerijos prašymą, radijo transliacijos Lietuvos iniciatyva vykdomos nuo 2022 m. balandžio mėnesio.

Radijo programas okupuotoms teritorijoms siunčia Lietuvos radijo ir televizijos centras, tačiau, pabrangus elektros energijai, ši bendrovė nebegali vykdyti retransliacijos savo lėšomis.

„Todėl prašomas Vyriausybės pritarimas tęsti retransliaciją ir bent iš dalies kompensuoti patiriamus kaštus. Radijo programų siuntimo vidurinėmis bangomis paslaugos sąnaudų struktūroje didžiąją dalį, t. y. apie 80 proc., sudaro elektros energijos sąnaudosׅ, – teigia ministerija.

Lietuvos radijo ir televizijos centras savo lėšomis 2022 metais apmokėjo patiriamus kaštus ir tai sudarė virš 50 tūkst. eurų. Strateginių radijo transliacijų vidurinėmis bangomis iš Lietuvos laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose paslaugai Finansų ministerijos prašoma skirti 170,13 tūkst. eurų papildomų valstybės biudžeto asignavimų.

„Parama Ukrainai yra valstybės prioritetas, todėl Susisiekimo ministerija prašė įtraukti šį klausimą į Vyriausybės pasitarimo darbotvarkę dėl to, kad būtų galima numatyti papildomus valstybės biudžeto asignavimus strateginių radijo transliacijų vidurinėmis bangomis sąnaudų kompensavimui, esant sprendimui tęsti transliaciją ir 2024 metų“, – rašoma ministerijos komentare.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją