Be to, pagrindinė valdančioji partija ir jos lyderis Algirdas Butkevičius pamažu susigrąžina kiek smukusius reitingus.

Tokius rezultatus parodė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ kovą atlikta apklausa.

Politologas Lauras Bielinis teigia, kad socdemų ir Vyriausybės reitingų atsitiesimas – tiesioginis A. Butkevičiaus nuopelnas. O partijų reitinge jis pranašauja intensyvią kovą prieš Europos Parlamento rinkimus – esą dėl balsų kariaus koalicijos partneriai: „tvarkiečiai“ ir iš reitingų lentelės dugno lipanti Darbo partija.

Arba socdemas, arba... socdemas

Tradiciniame trokštamiausių premjerų reitinge ir toliau karaliauja A. Butkevičius. Vasarį palaikymas Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderiui buvo pastebimai smukęs. Nors jis ir toliau buvo neginčytinas lyderis, geriausiu įmanomu premjeru A. Butkevičių laikė 27,3 proc. respondentų – mažiausiai nuo kadencijos pradžios.

Regis, nuosmukis baigėsi. Kovą A. Butkevičių remiančių gyventojų skaičius išaugo 3,7 procentinio punkto, iki 31 proc.

Kas galėtų pakeisti dabartinį premjerą? Na, niekas. Nė vienas kitas politikas šiame reitinge neperkopė 6 proc. ribos. O jeigu tektų rinktis, gyventojai rinktųsi kokį nors kitą LSDP politiką. Trečią poziciją užima socdemų kandidatas į prezidento postą ir europarlamento rinkimų sąrašo lyderis Zigmantas Balčytis (5,6 proc.), antra – socdemų europarlamentarė, buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė (5,7 proc.).

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius L. Bielinis DELFI teigė, jog apklausos rezultatai parodo neabejotiną LSDP dominavimą šiame politiniame fronte.

„Visuomenė didžiąja dalimi mato Vyriausybės struktūroje ir vadovybėje tiktai socialdemokratų atstovą, pagal šitą reitingą. Trys socdemai viršūnėje – tai rodiklis, kad kitų partijų sąrašuose jie nemato valstybės ūkiui valdyti tinkamo žmogaus. Akivaizdu“, - konstatvo politologas.

Pasak jo, tai „puikus signalas“ LSDP prieš gegužės pabaigoje vyksiančius Europos Parlamento rinkimus. „Manau, tai labai geras signalas ir pačiam A. Butkevičiui. Tai A. Butkevičiaus įdirbis duoda tą rezultatą: jo vadovavimo partijai ir Vyriausybei metu susiformavo, sakyčiau, tvarkingumo pojūtis“, - pridūrė L. Bielinis.

3 proc. ar daugiau surinko dar penki politikai: konservatorė Irena Degutienė (5,3 proc.), Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas (4 proc.), konservatorių lyderis Andrius Kubilius bei „tvarkietis“ aplinkos ministras Valentinas Mazuronis (abu – po 3,3 proc.) ir Vilniaus meras Artūras Zuokas (3 proc.).

Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas? (proc.) TOP 10 Kovas Vasaris Pokytis
1 A.Butkevičius 31,0 27,3 +3,7
2 V.Blinkevičiūtė 5,7 3,7 +2,0
3 Z.Balčytis 5,6 3,6 +2,0
4 I.Degutienė 5,3 5,1 +0,2
5 V.Uspaskich 4,0 4,6 -0,6
6-7 A.Kubilius 3,3 3,5 -0,2
6-7 V.Mazuronis 3,3 4,9 -1,6
8 A.Zuokas 3,0 3,2 -0,2
9 R.Paksas 2,9 4,2 -1,3
10 A.Paulauskas 2,5 0,7 +1,8
G. Nausėda 2,1 1,8 +0,3

„Darbiečiai“ kyla iš dugno

Socdemai karaliauja ir partijų reitinge. Jei artimiausiu metu vyktų Seimo rinkimai, už juos balsuotų 25,6 proc. respondentų – 3 procentiniais punktais daugiau nei ankstesnį mėnesį. O žemesnėse lentelės pozicijose netrukus gali užvirti kova dėl antrosios vietos.

Darbo partija po 2012 m. Seimo rinkimų smarkiai smuko. Šių metų sausį už ją norėjo balsuoti mažiau nei 6 proc. „Spinter tyrimų“ apklaustų gyventojų – tai buvo mažiausias rodiklis per 12 mėnesių. Panašu, kad „darbiečiai“ išgirdo pavojaus varpus – jų reitingai atsitiesia.

Vasarį už Darbo partiją balsuoti norėjo 8,1 proc. apklaustųjų, kovą – jau 8,7 proc. Atotrūkis tarp „darbiečių“ ir konservatorių išlieka nedidelis – dešiniuosius Darbo partija lenkia vos puse procentinio punkto. Tačiau ilgą laiką kilę partijos „Tvarka ir teisingumas“ reitingai smuktelėjo: kovą už „tvarkiečius“ balsuoti norėjo 11,6 proc. respondentų – 2,5 proc. mažiau nei prieš mėnesį.

„Darbiečius“ ir „tvarkiečius“ lentelėje skiria mažiau nei 3 procentiniai punktai. Dar sausį „Tvarka ir teisingumas“ prieš koalicijos partnerius turėjo 4,8 procentinio punkto persvarą.

L. Bielinis pranašauja, jog netrukus tarp „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ gali užvirti rimta kova dėl rinkėjo – galbūt ir su rimtais politiniais kivirčais.

„Esu tikras, kad „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ tarpusavyje vis aktyviau ims kovoti dėl rinkėjų. Ir matysime, ko gero, netgi aistringas kovas. Nesakyčiau, kad kaltinimais – bet tam tikrais argumentų „išmetimais“ vienas kito atžvilgiu“, - svarstė VDU profesorius.

Partija atsitiesia, bet ne V. Uspaskicho dėka?

Darbo partija ir V. Uspaskichas – neatsiejami. Pastaruoju metu „darbiečių“ patriarchas aktyviau reiškiasi viešumoje, tačiau L. Bielinis nelinkęs manyti, kad partijos reitingų atsitiesimas yra jos įkūrėjo nuopelnas. Esą kur kas labiau prie sėkmės galėjo prisidėti dabartinė partijos lyderė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Lauras Bielinis
„Iš dalies – gal Viktoras. Nors dabar jo įvaizdis pažeistas. Bet mes neužmirškime L. Graužinienės aktyvumo. Jinai iš tikrųjų labai aktyviai veikė. Ir Ukrainos krizės akivaizdoje. Galima kritikuoti, galima nesutikti su ja – bet jos aktyvumas buvo ryškus. Ir šiaip ji kaip Seimo pirmininkė ir „darbiečių“ atstovė gana ryškiai save demonstruoja. Taigi aš manyčiau, kad čia didžiąja dalimi yra jos įdirbis“, - sakė politologas.

Pastaruoju metu vėl atgijo kova tarp „darbiečių“ ir Prezidentūros. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė turinti informacijos apie Darbo partijos ryšius su Kremliumi. „Darbiečiai“ sureagavo griežtai, pareikalaudami, kad D. Grybauskaitė pateiktų kokių nors įrodymų. Tačiau iš Prezidentūros atskriejo vienintelė žinia – Valstybės saugumo departamento vadovo Gedimino Grinos pasvarstymai apie tai, jog dažnos V. Uspaskicho kelionės į Rusiją gali būti traktuojamos kaip pavojaus šalies saugumui ženklai.

Anot L. Bielinio, šiame kontekste L. Graužinienė anksčiau „darė skandalingas klaidas“. „O paskutinį mėnesį jos aktyvumas, susietas su Ukraina, buvo labai dėsningas. Visai neblogai atrodė jos pasisakymai, jos pozicijos deklaravimas. Ir jinai kaip tik yra ta politikė, kuri save priešpastato prezidentei ir gana balsingai tą daro. Galbūt kai kas norėtų kitokios manieros, bet vis dėlto ji save demonstruoja ir čia, ir labai ryškiai“, - teigė L. Bielinis.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.) Kovas Vasaris Pokytis
Socialdemokratų partiją 25,6 22,6 +3,0
Partiją Tvarka ir teisingumas 11,6 14,1 -2,5
Darbo partiją 8,7 8,1 +0,6
Tėvynės sąjungą - krikščionis demokratus 8,2 7,5 +0,7
Liberalų sąjūdį 6,0 6,2 -0,2
Lenkų rinkimų akciją 3,7 3,0 +0,7
Sąjungą TAIP 2,3 2,2 +0,1
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą 2,0 3,7 -1,7
Kitą partiją 2,2 0,7
Nebalsuočiau 17,5 16,0
Nežino / neatsakė 12,2 15,9
Iš viso: 100 100

Vyriausybės atžvilgiu – daugiau optimizmo

A. Butkevičiaus ir LSDP reitingai kyla ne vieni. Po gana ilgos pertraukos pastebimai išaugo gyventojų palaikymas visos Vyriausybės darbui.

Nors didesnė dalis gyventojų A. Butkevičiaus Vyriausybei teberašo neigiamą balą, optimistų padaugėjo.

Kovą teigiamai ar greičiau teigiamai Vyriausybės darbą vertino iš viso 35,8 proc. respondentų – 4,7 procentinio punkto daugiau nei vasarį. Neigiamai Ministrų kabineto atžvilgiu kovą pasisakė 56,6 proc. respondentų. Ankstesnį mėnesį šis skaičius siekė 57,3 proc.

L. Bielinio nuomone, padidėjusį optimistų skaičių lėmė „A. Butkevičiaus Vyriausybės nuoseklumas ar bent jau nesiblaškymas“.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.) Kovas Vasaris
Teigiamai 1,6 1,8
Greičiau teigiamai 34,2 29,3
Greičiau neigiamai 35,0 30,7
Neigiamai 21,6 26,6
Nežino / neatsakė 7,6 11,6
Iš viso: 100 100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ šių metų kovo 15-20 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1007 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!