Ministrė pirmininkė I. Šimonytė teigė, jog klausimai, susiję su kaukių dėvėjimu ir galimu nuotoliniu darbu, bus sprendžiami kitame posėdyje.

„Mano pasiūlymai būtų tokie – į kitą Vyriausybės posėdį, nežinau, ar Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), ar Vidaus reikalų ministerija (VRM), ateina su tais pakeitimais, kurie reikalauja Vyriausybės sprendimų, kurie susiję su saugumu uždarose erdvėse pirmiausia, – kaukių dėvėjimu, nuotoliniu darbu. Reikia labai aiškiai atsakyti į klausimą, koks turi būti statusas – ar ekstremalios padėties, ar karantino. Mano nuomone, konkretaus žmogaus atsakomybė už taisyklių pažeidimą yra labai svarbus faktorius. Ir motyvuojantis daug labiau taisyklių laikytis“, – sakė I. Šimonytė.

Ji dar teigė, jog apribojimai su galimybių pasu veikia, bet galbūt reikia griežtesnės kontrolės. Ją žada dalytis atskiros ministerijos.

Neformaliame ministrų kabineto pasitarime buvo svarstomi ir mokinių izoliacijos, darbo kolektyvų imunizacijos klausimai.

„Sutarėme, kad pagrindiniai plėtros keliai yra vaikai mokyklose ir darbo kolektyvai. Dėl mokyklų operacijų vadovas priims savo sprendimus, kas susiję su vaikų testavimu ir atitinkamu izoliavimu, kad tas procesas labiau motyvuotų tuos, kurie testuojasi, saugo save ir aplinkinius. Čia, matyt, tiesiog reikia toliau dirbti su mokyklų bendruomene, kad tokių kolektyvų būtų daugiau.

O apie darbo kolektyvus – pirmiausia primygtinai rekomenduoju pasiėmus didžiųjų darbdavių duomenis, iš kurių matyti, kad yra dar nemažai nevakcinuotų žmonių, apsukti logistinius ratus ir pasiūlyti visą mūsų pagalbą, jog darbuotojai būtų paskiepyti. Dabar pradėtas pramonės darbuotojų testavimas, vėliau matysime, kaip tas procesas atrodys. Po kelių savaičių, matyt, turėsime sugrįžti prie klausimo, kiek dar iš biudžeto bus mokama už testus, o kiek atsakomybes turėtų prisiimti darbdavys“, – sakė ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

Asociatyvioji nuotr.

Kaukėmis tikriausiai neapsiribos: kalbėta ir apie nuotolinį darbą

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys paaiškino, kad visi ministrai sutaria, jog kaukių dėvėjimo taisykles būtina griežtinti, tačiau trečiadienį Vyriausybė to nepriėmė, nes buvo tik neformali diskusija. Tam tikri pokyčiai bus, pasak jo, priimti kitą savaitę.

„Šiandien susitikimo statusas buvo neformalus ministrų pasitarimas – norėjome apsimainyti mintimis, įsitikinti, kuria kryptimi judame. Dėl kaukių visas kabinetas sutiko, kad reikia griežtinti taisykles. Taip pat buvo kalba ir apie nuotolinį darbą, dabar kitą trečiadienį tik su teisininkais pažiūrėsime dėl statuso: ar tai turi būti ekstremali situacija, ar karantinas, nes nuo to priklauso, kieno atsakomybė už taisyklių nesilaikymą“, – po Vyriausybės posėdžio paaiškino A. Dulkys

Lietuva pateko į juodąją zoną

Trečiadienį ministrų kabinetas neformaliame posėdyje sprendė dėl privalomo apsauginių veido kaukių dėvėjimo uždarose patalpose. Ministrė pirmininkė I. Šimonytė jau antradienį sakė, kad dėl to tektų įvesti karantino režimą, nes ekstremalios situacijos metu galimos tik rekomendacijos.

Sveikatos apsaugos ministras prieš pat Vyriausybės posėdį dar teigė, jog pokyčiai gali laukti ir renginių uždarose erdvėse.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sakė, jog bus keičiama saviizoliacijos tvarka ugdymo įstaigose.

Delfi primena, jog Lietuva jau antradienį pateko į juodąją COVID-19 zoną, 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka jau per 500 atvejų, vis labiau užimtos ir ligoninių lovos. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, jog aktyvių protrūkių skaičius padvigubėjo. Didžiausias jų augimas užfiksuotas ugdymo sektoriuje.

Dėl koronaviruso plitimo karantinas Lietuvoje paskelbtas jau du kartus – nuo 2020 metų kovo iki tų metų birželio vidurio ir nuo 2020 metų lapkričio iki šių metų liepos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (496)