„Šis klausimas yra politinis, derintas su politine koalicijos taryba, ir tai yra antras sprendimas, nes praktiškai praeitą kartą atsirado diskusijų, kurios tikrai veda ten, kur turi būti surasta vienybė. Projektu yra siūloma paskirti naujus atstovus į Alytaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Telšių, Tauragės ir Vilniaus regionų plėtros tarybas, o į Utenos, Klaipėdos ir Marijampolės regionų plėtros tarybas siūlomi tie patys atstovai“, - posėdyje sakė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Pagal trečiadienį patvirtintą nutarimą, į Alytaus regiono plėtros tarybą Vyriausybės atstovu paskirtas Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorius "darbietis" Aurimas Truncė, į Kauno regiono plėtros tarybą - Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius "darbietis" Romualdas Gailiūnas, į Panevėžio regiono plėtros tarybą - partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovas, Rokiškio mero atstovas spaudai Albinas Urbonas, į Šiaulių regiono plėtros tarybą - Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys, socialdemokratas Danis Michalenko, į Telšių regiono plėtros tarybą - Telšių seniūnijos vyriausiasis specialistas "darbietis" Henrikas Adomaitis, į Tauragės regiono plėtros tarybą - Šilalės rajono savivaldybės tarybos narys "tvarkietis" Tadas Bartkus, o į Vilniaus regiono plėtros tarybą - Vilniaus rajono savivaldybės administracijoje dirbanti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Dorota Levko.

Vyriausybės atstovės pareigas Utenos regiono plėtros taryboje toliau eis Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja socialdemokratė Zita Ringelevičienė, Klaipėdos regiono plėtros taryboje Vyriausybės atstovu lieka buvęs Klaipėdos apskrities viršininkas socialdemokratas Vytautas Rinkevičius, o Marijampolės regiono plėtros taryboje Vyriausybei toliau atstovaus Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas socialdemokratas Valdas Tumelis.

Po gegužę Vyriausybės priimto sprendimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius atkreipė dėmesį, kad Vyriausybės atstovais regionų tarybose buvo tapę tik socialdemokratai.

Įstatymai numato, kad Vyriausybė privalo paskirti po vieną savo atstovą į kiekvieną regioninės plėtros tarybą. Tokių tarybų iš viso yra dešimt - kiekvienoje apskrityje.

Pagal įstatymą, regiono plėtros tarybos sudaromos iš regiono savivaldybių merų, deleguotų savivaldybių tarybų narių ir Vyriausybės arba jos įgaliotos institucijos paskirto asmens.

Regionų plėtros tarybos tvirtina regionų plėtros planus, Vyriausybės nustatyta tvarka atrenka regiono socialinės ir ekonominės plėtros projektus, skirtus šiems planams įgyvendinti, ir teikia dėl jų savo išvadas finansavimą skiriančioms institucijoms, taip pat teikia siūlymus Vidaus reikalų ministerijai ir Nacionalinei regioninės politikos tarybai regioninės politikos formavimo bei įgyvendinimo klausimais.