Karantinas pratęsiamas dėl sergamumo didėjimo tendencijų

Teigiama, kad karantinas visoje šalyje pratęsiamas, nes epidemiologinė situacija ir toliau nepalanki.

„Šiuo metu stebint 14 dienų COVID-19 ligos atvejų rodiklio pokytį matoma didėjimo tendencija: nuo 2020 m. spalio 23 d. iki lapkričio 5 d. iš viso buvo užregistruota 11 140 COVID-19 ligos atvejų, o nuo 2020 m. lapkričio 6 d. iki 19 d. – 21 729 atvejai, iš kurių su protrūkiais susijusių atvejų ir įvežtiniais atvejais dalis yra 50,9 procento“, – motyvus pratęsti karantiną pateikė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Taip pat pastebima, jog paskutinių 14 dienų sergamumo koronaviruso rodiklis mažesnis nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų buvo užfiksuotas tik Neringos savivaldybėje.

Net 11 savivaldybių užfiksuotas didesnis nei 1000 atvejų 100 tūkst. gyventojų sergamumas. Didžiausias jis Šilalės rajono savivaldybėje – ten siekia 1700,2 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Nors situacija dar negerėja, tačiau matoma ir pozityvių ženklų – savaitinio koronaviruso atvejų dvigubėjimo tendencijos nepastebima, nes situacija stabilizavosi.

„Mirčių nuo COVID-19 ligos (koronavirusinės infekcijos) skaičius toliau auga – 2020 m. spalio mėnesį mirė 124 asmenys, iki 2020 m. lapkričio mėn. (iki 20 dienos) – 160 asmenų“, – rašoma dokumente.

Muziejai, galerijos ir ekskursijos

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prieš Vyriausybės posėdį sakė, kad abejoja Kultūros ministerijos, kuri atlaisvina muziejų, galerijų veiklą ir ekskursijų organizavimą, pasiūlymais, nes jie yra per ankstyvi.

Prieš Vyriausybės posėdį buvo užregistruotas nutarimo projektas, kuriuo siūloma leisti muziejuose, galerijose lankytis ir ekskursijose dalyvauti grupėms po 5 asmenis.

Tačiau ši nuostata buvo pakeista, sumažinta, tam pritarė Vyriausybė.

Ministrų kabinetas apsisprendė nuo gruodžio 10 dienos leisti lankyti muziejus ir galerijas.

Galios šie apribojimai: lankomi muziejai ir galerijos ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus), užtikrinamas 10 muziejaus ar galerijos lankomas plotas vienam lankytojui ir laikomasi ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių (iki 5 asmenų ar šeimos narių).

Nuo tos pačios gruodžio 10 dienos bus leidžiama vykdyti ir ekskursijas.

Galios šie ribojimai: ekskursijas, kai jose dalyvauja ne daugiau nei 2 asmenys, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus), ir užtikrinamos kitos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos.

Galės persigalvoti

Karantino pratęsimo visoje šalyje klausimą ministrų kabinetui pristatė sveikatos apsaugos ministras A. Veryga. Jis teigė, kad situacija toliau lieka sudėtinga.

„Epidemiologinei situacijai išliekant sudėtingai, nors matome tam tikrą atvejų skaičiaus mažėjimą, siūlome pratęsti karantino režimą“, – sakė ministras.

Visgi Vyriausybė dar galės Kultūros ministerijos pasiūlytus pakeitimus atšaukti arba perkelti į tolesnį laiką.

„Vyriausybė galėtų kitą savaitę apsispręsti ir priimti kitokį sprendimą, jei situacija negerėtų“, – teigė A. Veryga.

Keičiama tvarka dėl naujos paramos verslui

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė ir dėl naujos paramos verslui, nukentėjusiam nuo koronaviruso krizės. Subsidijos, kurių dydis priklausys nuo pernai sumokėto gyventojų pajamų mokesčio, bus mokamos visoms bent 30 proc. apyvartos nuosmukį patyrusioms smulkioms ir vidutinėms įmonėms.

Be to, pagal tokią pat schemą kaip ir pavasarį bus toliau mokamos subsidijos už darbuotojų prastovas, 257 eurų išmokos nukentėjusiems individualia veikla užsiimantiems žmonėms.

Delfi primena, kad karantinas įsigaliojo lapkričio 7 dieną.