Prezidentas, pateikdamas savus situacijos po pirmojo rinkimų turo vertinimus ir svarstydamas įvairias Vyriausybės formavimo galimybes, V. Uspaskicho manymu, užsiima rinkimų agitacija.

"Manau, kad tai yra prezidento klaida. Taip svarstyti rinkimų metu, kai dar nepasibaigę rinkimai, - tai yra nepagarba rinkėjams, noras spręsti už rinkėjus, kas galėtų būti. Juk ypač šalies vadovas turi laikytis įstatymų, Konstitucijos ir korektiškumo ir sulaukti rinkėjų valios, o ne diktuoti savo valią. Pas mus ne Baltarusija. O Lietuvoje, kuri įstojusi į Europos Sąjungą, turi būti demokratija", - Eltai ketvirtadienį sakė V.Uspaskichas.

Trečiadienį interviu Lietuvos televizijos laidoje "Spaudos klubas" atsakydamas į žurnalisto klausimus, V. Adamkus pareiškė šiuo metu vertinant pirmojo rinkimų turo rezultatus nematąs galimybės skirti V. Uspaskichą Vyriausybės vadovu.

Paklaustas, ar šiuo metu įsivaizduojąs save skiriantį V. Uspaskichą premjeru, V. Adamkus atsakė neigiamai.

"Pagal esamą susidariusią po pirmojo turo padėtį aš tos galimybės nematau", - sakė V. Adamkus. Kita vertus, Prezidentas čia pat pridūrė, kad jo sprendimas dėl V. Uspaskicho gali būti ir kitas, jei "situacija po antrojo rinkimų turo pasikeistų radikaliai".

"Jei radikaliai pasikeistų situacija, Konstitucija man neleis nieko kito, kaip tik vadovaujantis tuo pavedimu priimti tą Lietuvos žmonių sprendimą. Bet šiandieną taip, kaip aš matau, ne, aš tos padėties neįsivaizduoju", - teigė V. Adamkus.

Tuo tarpu paklaustas, ar po pirmojo rinkimų turo laiko A. Brazauską kandidatu į premjero postą, V. Adamkus teigė tokią galimybę matąs. "Dabar A. Brazausko vadovaujama Vyriausybė didelių priekaištų turbūt neturi, jis yra įrodęs savo pajėgumą ir jei tas mandatas Lietuvos žmonių bus jiems suteiktas, tikrai nematau, kodėl jis negali būti kandidatas vadovauti Vyriausybei", - kalbėjo V.Adamkus.

Pasak Prezidento, pirmasis Seimo rinkimų turas jau nurodo tam tikras visuomenės pasirinkimo kryptis ir pagrindinių tradicinių partijų pusiausvyrą būsimajame Seime.

"Aš žiūriu į pirmąjį turą su savotišku optimizmu ir net pasitenkinimu. Nes jis parodė viena, kad bet kokios prognozės, gąsdinimai esą štai mes nušluosime vienus, kiti ateis, sukursime rojų - nepasitvirtino. Pirmiausia mes parodėme, kad vis tik Lietuvoje demokratija įgauna prasmę ir žmonės jau nėra ar paperkami masiškai, ar suviliojami pažadais. Žmonės pradėjo galvoti, žvelgdami į ateitį", - vertindamas pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatus sakė V. Adamkus.

Po pirmojo rinkimų turo išryškėjęs pagrindinių tradicinių partijų pasiskirstymas, anot V. Adamkaus, rodo, kad būsimasis Seimas bus kaip niekada anksčiau "subalansuotas", ir po antrojo rinkimų turo šalies vadovas "radikalių pasikeitimų" politinių jėgų pasiskirstyme sakė nesitikįs.

Šiuose svarstymuose V. Uspaskichas sakė įžvelgiąs "šiek tiek cinizmo".

"Prezidentas turi atsiriboti nuo visų partijų reikalų ir turi žiūrėti teisinės valstybės santvarkos. Tai yra jo klaida, nemanau, kad ji daroma netyčia. Netyčia neateina prezidentas į "Spaudos klubą" prieš pat antrąjį rinkimų turą, netyčia neužduodami tokie klausimai, kurie aiškiai yra suderinti", - teigė V. Uspaskichas.

V. Uspaskichas, paklaustas ar dar tikisi sulaukti pasiūlymo dalyvauti Vyriausybės formavime, nepaisant to, kaip bepasibaigtų antrasis rinkimų turas, teigė jokių galimybių kol kas nesvarstąs. Savo ruožtu V. Uspaskichas tikino neišgyvenąs dėl vis dažniau kartojamų ketinimų dešiniesiems ir kairiesiems burtis į vadinamąją "vaivorykštės" koaliciją.

"Mes dėl to per daug neišgyvename. Mes žinome, kas yra vieni ir kas kiti. Toje koalicijoje viena pusė, be pareiškimų, išvis nieko nesugeba daryti, tik protestuoti", - sakė V. Uspaskichas.

Paklaustas, ar nenorėtų susitikti su prezidentu V. Adamkumi, kaip kad šią savaitę tai padarė socialdemokratų vadovas A. Brazauskas, V. Uspaskichas teigė, kad toks susitikimas galėtų būti tik paties prezidento valios reikalas.

"Kultūra ir etiketas reikalauja paprastų dalykų - tokio susitikimo turi panorėti pats V. Adamkus, čia ne nuo manęs tokie dalykai priklauso", - sakė V. Uspaskichas.

Savaitės pradžioje V. Uspaskichas yra pareiškęs, kad Darbo partija kovos dėl premjero posto.