Penktadienį prezidentė pasirašė dekretą, kuriuo Vyriausybėje neliko vietos trims „darbiečių“ kandidatams. Į ministrus netiko Loreta Graužinienė, Virginija Baltraitienė ir Kęstutis Daukšys. Pastarąjį pakeitė kitas „darbietis“ Šarūnas Birutis, paskirtas kultūros ministru. L. Graužinienei ir V. Baltraitienei turėjusios tekti Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijos kol kas lieka be vadovo.

Komentuodama tokį savo sprendimą, D. Grybauskaitė neslėpė nesanti iki galo patenkinta ir tais ministrais, kuriuos nutarė patvirtinti. „Dalis jų atitinka tik minimalius reikalavimus, kurie būtini tiesioginių pareigų vykdymui ir deramam Lietuvos atstovavimui užsienyje“, - atviravo prezidentė.

Bandė perkalbėti prezidentę dėl trijų „darbiečių“

Šį sprendimą aptarę socdemų ir „darbiečių“ lyderiai nutarė ieškoti naujų kandidatūrų į dvi laisvas ministrų vietas.

„Niekas nesikeičia. Dabar sutarėme su Viktoru, kad artimiausiu metu pateiks naujas kandidatūras į švietimo ir mokslo ministro pareigas ir taip pat – socialinės apsaugos ir darbo ministro“, - teigė A. Butkevičius.

Jis taip pat atskleidė, kad iki paskutinio momento mėgino įtikinti prezidentę, kad L. Graužinienė, V. Baltraitienė ir K. Daukšys tinkami dirbti ministrais.

„Vyko derybos dėl šitų dviejų kandidatūrų ir taip pat vyko pokalbiai dėl kultūros ministro posto. (...) Iki pat paskutinio momento“ , - teigė A. Butkevičius.

Ministrai – geresni nei A.Kubiliaus

Komentuodamas prezidentės pasisakymą apie naujuosius ministrus, paskirtasis premjeras teigė manantis, kad pagal kompetenciją jo ministrai ne tik atitinka reikalavimus, bet ir yra geresni už nueinančios Vyriausybės ministrus.

„Ministras pirmininkas visada turi prisiimti atsakomybę dėl Vyriausybės darbo. Dėl kabineto – aš vis dėlto manau, kad reikia apsiginkluoti kantrybe. Ir visi tie ministrai, kurie yra patvirtinti prezidentės dekretu, įrodys savo kompetenciją. Ir aš manau, kad jie yra daug kompetentingesni lyginant su šia (Andriaus Kubiliaus – DELFI) Vyriausybe“, - sakė A. Butkevičius.

V.Uspaskichas: gailiuosi, kad malda nepadėjo

V. Uspaskichas žurnalistams priminę savo pareiškimą, esą jis melsis dėl savo kandidatų tinkamumo.

„Aišku, aš gailiuosi, kad mano malda nepadėjo. Nieko nepadarysi. Bet, iš kitos pusės, sveikinu ir prezidentę, ir premjerą, kad jis suderino sąrašą, kuris galėtų pradėti veikti“, - kalbėjo „darbiečių“ lyderis.

Darbo partijos pirmininkas pareiškė, kad jau kitą savaitę, iki ketvirtadienio, kai nauja Vyriausybė pradės eiti pareigas, veikiausiai bus siūlomos naujos kandidatūros vietoj L. Graužinienės ir V. Baltraitienės.

„Tai nėra Darbo partijos pirmininko kompetencija. Tikrai skubos tvarka sukviesime prezidiumą, apsvarstysime situaciją, apsvarstysime galimus naujus kandidatus“, - sakė V. Uspaskichas.

Anot jo, „darbiečiai“ kandidatus į laisvas ministrų kėdes siūlys iš partijos gretų, iš to paties 10 asmenų sąrašo, kuris buvo patvirtintas Vyriausybės formavimo pradžioje. „Mums nereikia ieškoti. Pas mus yra“, - užsiminė V. Uspaskichas.

Jei tai bus žmonės, patekę į Seimą pagal partijos sąrašą, jie esą turės atsisakyti Seimo nario mandato. Š. Birutis išrinktas vienmandatėje apygardoje, taigi naujasis kultūros ministras turės dirbti ir Seime, ir Vyriausybėje.

V. Uspaskichas taip pat atskleidė, kad vienas „darbiečių“ Seimo narys buvo tinkamas kandidatas į ministrus, sulaukė Prezidentūros palaikymo, tačiau pats atsisakė eiti į Vyriausybę. Klausiamas, ar tai buvo Dangutė Mikutienė, Darbo partijos lyderis to nei patvirtino, nei paneigė.

„Jokių, aišku, trukdžių nedarysime susiformuoti naujai Vyriausybei“, - pridūrė „darbiečių“ lyderis.

DELFI primena, jog į A. Butkevičiaus Vyriausybę D. Grybauskaitė paskyrė 12 ministrų:

Valentinas Mazuronis – Aplinkos ministras
Jaroslavas Neverovičius – Energetikos ministras
Rimantas Šadžius – Finansų ministras
Juozas Olekas – Krašto apsaugos ministras
Šarūnas Birutis – Kultūros ministras
Rimantas Sinkevičius – Susisiekimo ministras
Vytenis Povilas Andriukaitis – Sveikatos apsaugos ministras
Juozas Bernatonis – Teisingumo ministras
Linas Antanas Linkevičius – Užsienio reikalų ministras
Birutė Vėsaitė – Ūkio ministrė
Dailis Alfonsas Barakauskas – Vidaus reikalų ministras
Vigilijus Jukna – Žemės ūkio ministras