„Galvojau, kad man bus lengviau tą procesą praeiti kaip fiziniam asmeniui. Kad nebūtų jokių interpretacijų. Vis tiek buvau politinio, asmeninio pasitikėjimo pareigūnas pas ministrą, o vis tiek liudijimai liečia ir tam tikrus politikus, tai pagalvojau, kad man taip lengviau pačiam bus“, – po uždaro komisijos posėdžio žurnalistams Seime pirmadienį teigė T. Gailius.

Jis akcentavo manąs, kad visa ši situacija turi spręstis teisiniu būdu. T. Gailius tikina sprendimą ateiti liudyti į komisiją priėmęs dėl to, jog norėjo atlikti pilietinę pareigą.

„Komisija sudaryta, tai vis tiek, jeigu ne ikiteisminis tyrimas, jeigu ne teisinis tyrimas, tai komisija dabar aiškinasi. Tai ateiti į komisiją liudyti, manau, kad turėjau viešai. Tai teisinis būdas vis tiek tam tikra prasme, kad klausimai būtų atsakyti, kad tiek žmonės, tiek aš gaučiau atsakymus į klausimus, kurie man kilo“, – akcentavo jis.

T. Gailius taip pat tikino manąs, kad šiuo metu įslaptintą informaciją, susijusią su VSD veikla, turi žinoti rinkėjai.

„Yra būdai, kaip tą informaciją galima išslaptinti ir procesai yra numatyti įstatymuose, poįstatyminiuose aktuose, tai manau, kad visuomenė gali tai sužinoti“, – sakė pranešėjas.

Praėjusį trečiadienį savo tapatybę paviešinęs VSD pranešėjas T. Gailius gruodžio 5 d. pasitraukė iš sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio patarėjų komandos.

Bakas: informacija, kurią komisijai pristatė VSD pranešėjas, iki šiol nebuvo pateikta jokiai institucijai


Laikinosios Seimo komisijos, tiriančios galimai neteisėtą VSD veiklą, pirmininkas Vytautas Bakas sako, kad pirmadienį vykusio uždaro posėdžio metu pateikta pranešėjo T. Gailiaus informacija „kelia susirūpinimą“. Pasak jo, komisijos nariams liudijęs T. Gailius pateikė naujos, iki šiol ir teisėsaugai nežinomos medžiagos apie žvalgybos veiksmus.

„Jis pateikė detalią informaciją, kurią jis turėjo, kurią jis surinko, taip pat (papasakojo – ELTA) apie jos panaudojimą. Taip pat apie kitus VSD vykusius procesus“, – pirmadienį po uždaro komisijos posėdžio žurnalistams sakė V. Bakas.

„Galiu pasakyti tik tiek – ta informacija yra labai rimta, kelianti susirūpinimą. Iki šiol ši informacija nebuvo pateikta jokiai kitai institucijai – nei prokuratūrai, nei buvusios kadencijos Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, nes tiesiog nebuvo tokios galimybės“, – dėstė jis.

Visgi, V. Bakas negalėjo detalizuoti, kokią naują informaciją išgirdo iš T. Gailiaus. Tačiau klausiamas apie ankstesnį pranešėjo liudijimą dėl galimai neskaidraus rinkimų kampanijos finansavimo, komisijos pirmininkas tikino, kad šiuo klausimu „atsirado daugiau aiškumo“.

„Kol kas detalizuoti šiandien negalėčiau, nes reikia atlikti kitus tyrimo veiksmus. Tik galiu užtikrinti, kad komisija tikrai padarys viską, kad ši informacija apie galimą neteisėtą finansavimą, kitas aplinkybes būtų sutvarkyta taip, kad ta dalis, kuri sudaro viešą interesą, būtų išslaptinta“, – kalbėjo jis.

V. Bakas taip pat nurodė, kad artimiausiu metu specialioji tyrimo komisija ketina kviesti į posėdį esamą ir buvusį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovus, VSD vadą.

„Klausimų kyla. Bandysime dabar kviestis STT buvusį ir esamą vadovus, VSD direktorių ir aiškintis, kaip tie valstybės interesai buvo saugomi“, – pažymėjo V. Bakas.

ELTA primena, kad pranešėjas, atskleidęs informaciją apie galimai neteisėtą Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą 2019 m. prezidento rinkimų metu, sutiko atskleisti savo tapatybę – Tomas Gailius viešai liudijo trečiadienį surengtame Seimo laikinosios tyrimo komisijos posėdyje.

Anksčiau viešojoje erdvėje spekuliuota, kas yra pranešėjas ir žurnalistų Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knygos „Pranešėjas ir Prezidentas“ herojus. Politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius, remdamasis pora šaltinių, glaudžiai susijusių su žvalgyba, tikino nustatęs pranešėjo tapatybę – pasak jo, tai T. Gailius, tuo metu dirbęs sveikatos apsaugos ministro patarėju.

Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija siekia atsakyti į klausimus, ar 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos metu žvalgyba teisėtai rinko informaciją apie kandidatus, jų aplinką, kaip tvarkė ir ar kam nors perdavė tokią informaciją. Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar pastarojoje kampanijoje buvo panaudoti SEB banko klientų duomenys, kokias rinkimines išlaidas patyrė kandidatai. Keliami klausimai ir dėl rinkimus laimėjusio prezidento Gitano Nausėdos ryšių su Baltarusijos trąšų verslo atstovais. Be to, komisija nori išsiaiškinti, ar po pranešėjo kreipimosi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bei Generalinė prokuratūra – tinkamai įvertino gautą informaciją.