Kaip rašoma neseniai atnaujintame departamento tinklalapyje, pastaruoju metu viešoje erdvėje nuolat pasirodo prieštaringos informacijos apie Eglės Kusaitės bylos ikiteisminio tyrimo aplinkybes.

VSD, atsižvelgdamas į Eglės Kusaitės giminių 2010 metų gegužės 17 dienos prašymą, š. m. gegužės 20 dieną pradėjo tyrimą, siekdamas išsiaiškinti, ar VSD pareigūnai, atlikdami ikiteisminio tyrimo veiksmus, nepažeidė E.Kusaitės asmeninių teisių ir laisvių.

Vėliau į VSD kreipėsi Europos Parlamento narys Leonidas Donskis, Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys, Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius. VSD generalinio direktoriaus nurodymu atliekant tyrimą buvo atsižvelgta ir į visuomenininkų iškeltus nuogąstavimus.

Šiuo metu, kaip informuoja VSD, jau yra pateikti atsakymai į kai kuriuos viešai keliamus klausimus: departamento pareigūnai nevežė ir nedalyvavo galimai vežant E.Kusaitę iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo į kitas patalpas; E.Kusaitė nebuvo atvežta į VSD patalpas; VSD pareigūnai nedalyvavo apklausiant E.Kusaitę 2010 m. balandžio mėnesį.

Taip pat, kaip pabrėžiama pranešime, Valstybės saugumo departamentas apie atliekamą tyrimą informuoja VSD veiklą kontroliuojantį Lietuvos Respublikos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą.

Tuo tarpu po antradienį vykusio teismo posėdžio E. Kusaitės teta ir motina aiškino, kad su įtariamąja bando susidoroti VSD pareigūnai, kurie esą ir sukūrė šią bylą.

„Saugumiečių agentai apsimetinėjo musulmonais, gadino jų įvaizdį“, - aiškino įtariamosios motina.

„Prokuroras yra pažįstamas su saugumiečiu, kuris tą košę užvirė, ir toliau šią bylą kuria, - sakė E. Kusaitės motina. – Dukra nė vieno sykio nebuvo pabėgusi iš namų, išskyrus tą laikotarpį, kai ji išvažiavo į Vokietiją apsvaiginta psichotropinėmis medžiagomis. Ją apsvaigino ir neaišku kokiais tikslais į Vokietiją išsiuntė saugumiečiai. Šiaip taip ją parsigabenome namo, o tada šie vėl ją įtraukė į tą tinklą – išnuomojo butą, apsupo saugumo agentais ir orientavo į tokias kalbas. Aš dar jai sakau, kad ji šaunuolė – ilgą laiką sugebėjo jiems atsispirti. Dabar ilgą laiką ji slėpėsi nuo jų, nes jie tiesiog lipo ant kulnų, kad ši išvažiuotų“.

Pasak jos, dukra du mėnesius buvo sumušta, tačiau iš kur apie tai sužinojo, nenorėjo atskleisti.

DELFI primena, kad Generalinės prokuratūros įtarimuose nurodyta, kad E. Kusaitė įtariama nuo 2009-ųjų birželio iki spalio 24-osios, „veikdama Lietuvos Respublikoje ir vykdydama Rusijos Federacijoje veikiančių islamistinių teroristinių grupuočių narių nurodymus, teroro ir visuomenės įbauginimo dėl religinių įsitikinimų tikslu, siekdama kaip savižudė sprogdintoja nenustatytoje vietoje Rusijos Federacijoje šių asmenų nurodymu susisprogdinti, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai, vykdė parengiamuosius veiksmus šio sunkaus nusikaltimo padarymui“.

Pasak prokurorų, E. Kusaitė mokėsi gaminti sprogmenis ir juos detonuoti, gavusi iš Rusijoje veikiančių nenustatytų asmenų lėšų kelionei į Rusiją teroro aktui vykdyti, tuo tikslu įsigijo Lietuvos Respublikos piliečio pasą, kreipėsi į Rusijos ambasadą vizai gauti ir šią vizą gavusi 2009 m. spalio 24 d. pasikėsino išvykti į Rusiją teroro akto susisprogdinant vykdymui. Tačiau, pasak prokurorų, savo tikslų klaipėdietė nespėjo įgyvendinti, nes ją sulaikė Valstybės saugumo departamento pareigūnai.