Nuo masinių represijų Baltarusijoje (po fiktyvių šalies prezidento rinkimų) praėjus 3 metams, institucijų atstovai trečiadienį surengė spaudos konferenciją Medininkuose.

„Šiandien dar kartą norim pakartoti, kad kiekvienas Lietuvos pilietis, kuris vyksta į Baltarusiją, turi labai rimtai įvertinti visas rizikas ir priimti atsakingą sprendimą dėl vykimo ar nevykimo į Baltarusijos respubliką“, – komentavo R. Liubajevas.

Jis pateikė šiek tiek ir statistinių duomenų.

„Jei kalbėtume apskritai apie vykimą per Lietuvos ir Baltarusijos sieną, tai per pirmąjį šių metų pusmetį per kontrolės punktus atvyko ir išvyko apie 2 mln. keleivių. Kalbant konkrečiai apie Baltarusijos piliečius, jų atvyko 830 tūkst. Dauguma jų išvyko – statistiškai beveik tiek pat ir išvyko. Kalbant apie Lietuvos Respublikos piliečius, vykstančius į Baltarusiją, tai per pirmą pusmetį išvyko 230 tūkst. Vidutiniškai per mėnesį į Baltarusiją išvyksta apie 52 tūkst. LR piliečių“, – sakė VSAT vadas.

R. Liubajevas pabrėžė kalbantis apie visas piliečių grupes – įskaitant ir vykstančius darbo reikalais bei krovininių transporto priemonių vairuotojus.

„Baltarusijos pasienio komiteto tinklalapyje skelbiama informacija, kad šiais metais pagal taip vadinamą bevizį režimą į Baltarusijos Respubliką atvyko 170 tūkst. LR piliečų. Priminsiu, kad šį režimą buvo pradėta taikyti nuo praėjusių metų balandžio mėnesio, vėliau šis režimas pratęstas iki šių metų pabaigos“, – komentavo generolas.

Tokia galimybė – vykti į Baltarusiją be vizų, pasak R. Liubajevo, buvo suteikta ir lenkams bei latviams.

„Vertinant bendrą statistiką, kuri taip pat pateikta Baltarusijos pasienio komiteto tinklalapyje, tai per visą laikotarpį, nuo praėjusių metų balandžio, į Baltarusijos Respubliką atvyko virš 400 tūkst. LR piliečių“, – sakė VSAT vadas.

R. Liubajvas pabrėžė, kad Baltarusijos pareigūnai tikrina žmonių dokumentus.

„Gana dažnai tie patikrinimai vykdomi Valstybinio saugumo komiteto, taip vadinamo KGB, darbuotojų. Taip pat tikrinami jų (vykstančiųjų) išmanieji įrenginiai, jų veikla, aktyvumas socialiniuose tinkluose. Tai taikoma ir LRT, ir Baltarusijos piliečiams, kurie vyksta į Lietuvą.

Taip pat turime informacijos, kad verbuojami LR piliečiai, taip pat prašoma Baltarusijos piliečių, kurie vyksta į Lietuvą, daryti tam tikras nuotraukas, fiksuoti karinių dalinių judėjimą LR teritorijoje, fotografuoti tam tikrus objektus“, – sakė generolas.

Akcentavo poreikį įvertinti rizikas

„Kiekvienas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris vyksta į Baltarusiją, turi įvertinti visas rizikas, tarp jų – savo sveikatai ir gyvybei“, – akcentavo jis.

R. Liubajevo turimais duomenimis, į maždaug 60 proc. į Baltarusiją vykstančių Lietuvos piliečių pasinaudoja bevizio režimo galimybe. Pasak jo, nemaža dalis lietuvių vyksta apsipirkti.

„Dažniausiai mūsų piliečiai deklaruoja, kad jie vyksta aplankyti draugų, pasižiūrėti tam tikrus objektus Baltarusijos Respublikoje, kai kurie tiesiog pasako, kad važiuoja apsipirkti“, – sakė R. Liubajevas.

„Ne visi, ko gero, atvirauja, žinoma, kad dauguma, matyt, važiuoja pigesnės druskos arba grikių. Taip pat mes matome, kai tie piliečiai grįžta su tam tikrais kroviniais, tiesiog gabena tuos produktus į Lietuvą“, – pažymėjo jis.

VSAT vadas taip pat pažymėjo, kad šiais metais vykstančiųjų į Baltarusiją srautas yra stabilus.

„Mes matome, kad labai drastiško augimo vykstančiųjų į Baltarusiją mūsų piliečių nėra“, – sakė jis.

Šiuo metu politikai diskutuoja, kad Seimas rugsėjį turėtų dar kartą apsvarstyti ribojimų suvienodinimą rusams ir baltarusiams.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda jau anksčiau ragino Seimą apsvarstyti vienodus ribojimus rusams ir baltarusiams. Apie tai jis priminė ir reaguodamas į Baltarusijoje dislokuotos Rusijos samdinių „Wagner“ keliamą grėsmę. Pasak šalies vadovo, dėl to, kad šis veto buvo atmestas, kyla rizika, jog prie Lietuvos sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybę turintys „Wagner“ samdiniai.

Visgi, valdantieji ir dalis opozicijos akcentavo, kad klaidos veto klausimu Seimas nepadarė. Pasak parlamentarų, priimant šį įstatymą dėl nacionalinių sankcijų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, buvo įvertinta abiejų šalių visuomenių specifika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)