VSAT teigimu, dėl besitęsiančios neteisėtos migrantų krizės bei artėjančio Vilniaus NATO viršūnių susitikimo valstybės sienos apsaugos lygis jau yra gerokai sustiprintas.

„Lietuvos išorinė siena su Baltarusija ir Rusija paskutiniu, gana ilgu laikotarpiu yra sustiprinta ir įvestos papildomos priemonės dėl jos saugumo – ir dėl neteisėtos migracijos, ir ruošiantis NATO viršūnių susitikimui“, – Eltai sakė G. Mišutis.

„Kiek yra informacijos, kiek galima matyti tam tikrų indikacijų – šiai minutei, šiam momentui poreikio imtis papildomų priemonių nėra“, – tvirtino jis.

VSAT atstovas patikino, kad tarnyba atidžiai stebi situacija ir keičiasi reikiama informacija su kitomis institucijomis. Todėl pastebėjus įtartinas tendencijas, pasieniečiai imtųsi veiksmų.

„Keičiamasi informacija ir su kitomis žinybomis, situacija yra stebima. Jeigu kažkas būtų ar atsitiktų tokio, kad sienos sustiprinimas dar kažkokiomis priemonėmis būtų reikalingas – jis būtų padarytas“, – aiškino jis.

Kaip pranešta anksčiau, reaguojant į pastarosios paros įvykius Rusijoje, Prezidentūra tvirtina, kad grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui nėra padidėjusi. Daukanto aikštė nurodo, kad prezidentas Gitanas Nausėda atidžiai stebi įvykius, o atsakingos tarnybos šalies vadovui operatyviai teikia visą reikiamą informaciją.

Esant poreikiui gali būti keliamas šalies kariuomenės parengties lygis, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Tačiau, tvirtina jis bei Lietuvos kariuomenės atstovai, kol kas situacija tokių veiksmų imtis neverčia.

ELTA primena, kad šeštadienį Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę.

J. Prigožinas, jau kelis mėnesius kritikavęs Rusijos gynybos ministeriją, penktadienį apkaltino Kremlių paleidus raketas į jo pajėgas ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų. „Wagner“ lyderis paragino rusus prisidėti prie jo pajėgų ir nubausti Maskvos karinę vadovybę.

Skelbiama, kad J. Prigožino pajėgos jau kontroliuoja Rostovo prie Dono karinius objektus.

Reaguodamas į šalyje kilusius neramumus, šeštadienio rytą į gyventojus kreipėsi ir pats Vladimiras Putinas. Jis nurodė, kad „Wagner“ veikslai yra „dūris Rusijai į nugarą“. Maskvos lyderis nurodė, kad bus imtasi visų „ryžtingų veiksmų“, kad situacija pietinėje šalies dalyje būtų suvaldyta.

Tuo metu Maskvoje šeštadienį paskelbtas „antiteroristinių operacijų režimas“.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) paragino „Wagner“ samdinius suimti J. Prigožiną ir pradėjo tyrimą dėl ketinimų surengti „ginkluotą maištą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją