„Yra numatytas finansavimas apie 2 mln. eurų, kuris yra skirtas parengties pareigūnams. Tai reiškia, kad savivaldybėse turėtų pradėti dirbti parengties pareigūnai, kurie koordinuos pasirengimą, stebės situaciją ir bus pagalba esant ekstremaliai situacijai, nepaprastajai padėčiai. Tokie žmonės pradės dirbti savivaldybėse, tam jau numatytas finansavimas“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė A. Bilotaitė.

Kiekvienoje savivaldybėje dirbsiantys parengties pareigūnai bus tiesiogiai atsakingi už krizių valdymą ir civilinės saugos sistemos priežiūrą. Šiuos darbuotojus parinks merai.

„Artimiausiu metu turėtų būti patvirtinti atitinkami teisės aktai Vyriausybėje, nes Vidaus reikalų ministerija tuos projektus jau yra paruošusi. Manau, kad tas procesas startuos“, – teigė ministrė.

Praėjusią savaitę VRM pranešė, kad šalies savivaldybėse papildomai identifikuoti dar 400 priedangoms tinkami pastatai, tad iš viso priedangų, skirtų apsisaugoti karinių grėsmių atveju, skaičius pakilo iki 2 272.

Jose galėtų slėptis maždaug 660 tūkst., arba 23 proc. šalies gyventojų.

„Tai yra nebaigtinis skaičius. Mūsų tikslas, kad 50 proc. Lietuvos gyventojų turėtų galimybę pasislėpti tokiose priedangose (...) 60 proc. didžiųjų miestų gyventojų ir 40 proc. kaimiškose vietovėse. Link to tikslo ir einame, dirbame su savivaldybėmis, nes tikrai dar matome potencialo, kur patalpos dar nepanaudotos“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Taip pat, A. Bilotaitės teigimu, esą svarbu, kad žmonės patys žinotų, kokių veiksmų imtis, pavyzdžiui, esant ekstremaliai situacijai, nepaprastajai padėčiai arba karo metu. Ministrė tikina, jog VRM vykdo informacines kampanijas, dirba su skirtingomis gyventojų grupėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją