Įstatymo projekte numatomos priemonės pareigūnų motyvacijos didinimui, pareigūnų pritraukimui ir išlaikymui tarnyboje, didžiąją dalį dėmesio skiriant darbo užmokesčio sistemos tobulinimui.

Pakeitimams įgyvendinti bendras lėšų poreikis sudaro 11,778 mln. eurų.

Šiuos statuto pakeitimus trečiadienį svarstys Vyriausybė. Jei jiems bus pritarta, pakeitimus svarstys Seimas.

Siūlo numatyti nuoseklų darbo užmokesčio augimą

Vidaus tarnybos statuto projekte padėtas pagrindas nuosekliam pareigūnų darbo užmokesčio augimui. Numatoma didinti minimalius pareiginių algų koeficientus pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams, mažinti darbo užmokesčio netolygumus tarp statutinių įstaigų.

Kaip antradienį spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas, Vidaus tarnybos statuto pakeitimams, darbo užmokesčio politikos įgyvendinimui jau numatyta tam tikra pinigų suma.

„Darbo užmokestis didės kiekvienam pareigūnui, nes jau po biudžeto formavimo procedūros šiam pokyčiui skirta beveik 12 milijonų eurų, bendroj sumoj darbo užmokesčiui 2024 metams Vidaus reikalų ministerijai dar skirta 37 milijonai eurų, tai reiškia, kad dar 25 milijonai eurų bus skirti darbo užmokesčio politiko įgyvendinimui“, – dėstė V. Dmitrijevas.

Anot jo, statutinės įstaigos šiuo metu susiduria su keliomis problemomis. Statistika, pasak viceministro, rodo, kad šiuo metu aštuoniose statutinėse įstaigose trūksta pareigūnų, daugiausiai – 15 proc. – policijoje. Anot V. Dmitrijevo, 35 proc. pareigūnų yra ištarnavę 22 metus, o tai reiškia, kad po 3 metų jie galės išeiti į pensiją.

„Virš 40 procentų dabartinių pareigūnų darbo užmokestis nesiekia šalies vidutinio darbo užmokesčio“, – dėstė V. Dmitrijevas.

Jo teigimu, statuto pataisomis siekiama pritraukti į sistemą naujus pareigūnus, išlaikyti joje esančius darbuotojus.

Statute nustatomas tik minimalus pareigybių grupių pareiginės algos koeficientas, o centrinių statutinių įstaigų vadovai patvirtins pareigūnų darbo apmokėjimo sistemas, pagal kurias pareigūnams bus mokamas darbo užmokestis.

2024 m. biudžeto projekte pareigūnų užmokesčio didinimui papildomai numatyti 37 mln. eurų. Todėl nuo kitų metų visų grandžių statutinių įstaigų pareigūnų vidutinis darbo užmokestis „į rankas“ vidutiniškai augs 108 eurais ir sieks 1444 eurų.

Įstatymo projektu taip pat sumažinamas pareigybių grupių skaičius – nuo 15 iki 10, dėl ko bus nustatyta aiškesnė pareigybių sistema bei hierarchija.

Priedas už laipsnį atsiduria pareiginės algos dydyje

Pasak V. Dmitrijevo, Vidaus tarnybos statuto pataisomis kartu siūloma sumažinti priedą prie algos už stažą valstybės tarnyboje. Iš pradžių, pašnekovo teigimu, svarstyta iš viso atsisakyti minėto priedo, bet galiausiai prieita prie siūlymo jį sumažinti: šiuo metu šis priedas negali viršyti 30 proc. pareiginės algos, siūloma, kad šis priedas neviršytų 20 proc. pareiginės algos.

Taip pat anot, jo statuto pakeitimais siūloma priedą už laipsnį pareigūnams inkorporuoti į pareiginės algos dydį.

„Mes siūlome priedą už laipsnį inkorporuoti į pareiginės algos dydį, tai yra vietoje dviejų dydžių, tai yra bazinio koeficiento ir priedo už laipsnį, bus vienas, tai yra bazinis pareiginės algos, net priedas už laipsnį yra jam sudėtas kartu į vieną skaičių“, – dėstė vidaus reikalų viceministras.

Siekia į tarnybą pritraukti daugiau pareigūnų

Statuto projekte taip pat numatytos priemonės pareigūnų pritraukimui į tarnybą: nustatoma galimybė statutinių profesinio mokymo įstaigų kursantams mokėti specialiąsias stipendijas ir teikti jiems kitą materialinę paramą.

Aukštųjų mokyklų studentams siūloma numatyti galimybę skirti paramą ir mokėti tikslines skatinamąsias stipendijas tuo atveju, jeigu šie sudarys stojimo į vidaus tarnybą sutartis.

Taip pat numatoma galimybė mokėti vienkartines skatinamąsias išmokas naujiems pareigūnams, kurie įsipareigos konkrečioje vietoje dirbti tam tikrą laiką. Tokia pat išmoka bus suteikiama pareigūnams, sutinkantiems persikelti dirbti į kitą vietovę, kurioje šiuo metu tarnautojų trūksta.

Siūlo įtvirtinti personalo rezervą

Siekiant efektyvinti statutinių įstaigų veiklą išnaudojant esamus žmogiškuosius išteklius, teisės akto pataisomis siūloma įtvirtinti centrinės statutinės įstaigos personalo rezervą, kuris sudarys sąlygas prireikus (pvz., valdant krizes, ekstremaliąsias situacijas) statutinių įstaigų funkcijoms įgyvendinti pasitelkti buvusius patyrusius pareigūnus.

Statuto projektu taip pat nustatyta galimybė statutinių įstaigų funkcijoms vykdyti kartu su pareigūnais pasitelkti kursantus, taip pat galimybė pratęsti tarnybos trukmę ne tik pirminės grandies, bet ir vidurinės grandies pareigūnams. Siūlomos ir palankesnės sąlygos tarnybiniam kaitumui.

Statuto pakeitimais tobulinamas socialinių garantijų (butpinigių ir važiavimo išlaidų) reglamentavimas, taip pat pareigūnų reabilitacijos modelis, pareigūnų nepriekaištingos reputacijos teisinis reguliavimas, numatyta daugiau galimybių dėl tam tikrų tarnybos sąlygų susitarti kolektyvinėse sutartyse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją