Renkant Šilutės rajono valdžią, Trakų merą ir Seimo narį Varėnos-Eišiškių apygardoje savo valią iki 14 val. buvo išreiškę 16,68 proc. Šilutės, Trakų ir Varėnos rinkėjų arba apie 16,3 tūkst. gyventojų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiamas balsavusių rinkėjų skaitliukas rodo, kad į rinkimų apylinkes jau buvo atėję 16 304 rinkėjai.

Skaitliukas rodė, kad 12 val. Varėnoje rinkti Seimo nario, Trakuose - mero, o Šilutėje - savivaldybės tarybos buvo atėję beveik 10,3 tūkst. tų rajonų gyventojų. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, ten iš viso registruota 97,7 tūkst. rinkėjų.

„VRK savo interneto svetainėje skelbia atvykusių balsuoti rinkėjų skaitliuką. Kiekvienas rinkėjas, politinė partija, kandidatai gali pamatyti, kiek nuo 7 val. rinkėjų balsavo visose apygardose“, - sekmadienį spaudos konferencijoje teigė VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

Pasak jos, duomenys bus atnaujinami kas valandą, o kartais ir dažniau.

L.Matjošaitytė BNS sakė, kad toks skaitliukas yra skelbiamas pirmą kartą Lietuvos rinkimų istorijoje.

„Pasižiūrėsime kaip šiandien vyks viskas ir galbūt tobulinsime - skirstysime duomenis į atskiras apygardas ar apylinkes. Žiūrėsime kaip pasiteisins“, - BNS teigė VRK atstovė.

Ji taip pat sakė, kas ateityje toks skaitliukas galėtų būti naudojamas ir per referendumus.

Į rinkimus neskuba

Seimo narį renkantys varėniškiai neskubėjo sekmadienio rytą į rinkimų apylinkes atiduoti savo balsą už kandidatus į parlamentarus. Varėnos - Eišiškių rinkimų apygardos pirmininkas Juozas Šilanskas BNS sako, kad šįkart rinkėjų aktyvumas mažesnis nei per ankstesnius rinkimus.

„Nėra tų pulkų... Žiūriu pagal apylinkes - nedaug balsavo - 2,52 proc. (9 val. duomenimis - BNS) rinkėjų. Aiškiai mažesnis, jeigu lyginsime su Seimo rinkimais 2012 metais. Ir pirmame ture buvo mažas aktyvumas - 36 proc. Iš anksto balsavo dabar irgi mažiau negu pirmame ture - tada - apie 10 proc., o dabar apie 8 proc.“, - teigė jis.

J.Šilanskas mažą aktyvumą aiškina tuo, kad gyventojams šiais metais per dažnai teko balsuoti. „Žmonės sako, kad jiems jau nusibodo rinkimai - šiemet jau ketvirtą kartą reikia eiti balsuoti“, - BNS teigė J.Šilanskas.

Trakų rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Giedrė Žuromskienė BNS prognozavo, kad lietus kaip tik į rinkimų apylinkes privilios daugiau rinkėjų, nes jie liks namuose, o ne kaip esant geram orui išvažiuotų į gamtą ilsėtis, prie ežerų.

„Jie neišvažiuos prie ežerų ir galbūt ateis“, - teigė rinkimų komisijos vadovė.

Šilutės rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Vytautas Žiogas BNS sakė, kad ryte balsuoti atėjo maždaug tiek pat šilutiškių kaip ir per ankstesnius rinkimus. „Rinkėjų skaičius yra panašus kaip ir anksčiau“, - sakė V.Žiogas.

Jis prognozuoja, kad į rinkimus iš viso ateis mažiau žmonių negu anksčiau. „Mažiau bus, nes rinkimai antrą karta, daug žmonių tų vietos politikų veikla nepatenkinti, nes buvo tokių atvejų, kad kai komisijų nariai nešiojo rinkėjų pažymėjimus kai kurie žmonės tas rinkėjo korteles plėšė komisijos narių akivaizdoje ir metė į šiukšliadėžes“, - teigė Šilutės rajono savivaldybės rinkimų komisijos vadovas.

Policijai pranešta apie galimus rinkimų pažeidimus

Policijai gyventojai sekmadienį pranešė apie du galimus rinkimų pažeidimus.

Policijos departamentas informuoja, kad sekmadienį gauti du pranešimai apie galimus rinkimų pažeidimus - Šilutės ir Trakų rajonuose.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė pranešė, kad Trakuose vienam asmeniui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. „Kadangi jis į rinkimų apylinkę atvyko neblaivus, triukšmavo ir necenzūriniais žodžiais apdalijo aplinkinius“, - sekmadienį spaudos konferencijoje teigė ji.

Kitą pažeidimą, anot VRK pirmininko pavaduotojos, fiksavo pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ atstovai.

„Gautas „Baltųjų pirštinių“ pranešimas, kad rinkimų apylinkėje išvažiavo automobilis, kuriame sėdi galimai neblaivus asmuo ir jis neteisėtai balsavo už renkamąjį asmenį. Ši informacija yra tikslinama“, - teigė L. Matjošaitytė.

Policijos duomenimis, nuo birželio 17-osios 7 val., kai prasidėjo išankstinis balsavimas, iki birželio 21-osios 10 val. policija yra gavusi 15 pranešimų apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais.

L. Matjošaitytė pranešė, kad iš viso, VRK duomenimis, Šilutėje, kur renkama savivaldybės taryba, yra gauti 9 pranešimai apie rinkimų pažeisimus, Varėnoje, kur renkamas Seimo narys, - vienas, o Trakuose, kur balsuojama dėl mero, 6 pranešimai.

Policijos departamentas informuoja, kad sekmadienį gauti du pranešimai apie galimus rinkimų pažeidimus - Šilutės ir Trakų rajonuose. Kol kas detalės neskelbiamos.

Apie 14 val. Trakų rajono Policijos komisariatas gavo pranešimą, kad prekybos centre Vytauto gatvėje yra platinama rinkimų agitacijos medžiaga - laikraštis „Galvė“, kuris priklauso vienam iš kandidatų, dalyvausiančių rinkimuose. Patikrinus, policijos pareigūnai nieko nerado.

Kaip DELFI teigė laikraščio „Galvė“ savininkė Ugnė Mateikaitė, šis laikraštis tikrai nepriklauso nei vienam iš kandidatų.

Apie 19 val. Trakų policijai moteris pranešė, Vaikštenių kaime pas ją atėjo žmonės, kurie siūlė pinigus, jei ji balsuos per savivaldybės rinkimus už socialdemokratą Vytautą Zaliecką. Policijos pareigūnai su pranešėja susiskambino, kuri nurodė, kad atėjusių pas ją asmenų nepažįsta.

Iš anksto balsavo beveik 7,2 tūkst. rinkėjų

Renkant Šilutės rajono valdžią, Trakų merą ir Seimo narį Varėnos-Eišiškių apygardoje savo valią iš anksto išreiškė beveik 7,2 tūkst. rinkėjų.

Per keturias dienas iš anksto (savivaldybėse ir apskričių centriniuose paštuose), specialiuose paštuose bei savo namuose balsavo 7 153 rinkėjai, pranešė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

VRK duomenimis, iš anksto balsavo 2 121 (5,50 proc.) Šilutės ir 1 987 (6,87 proc.) Trakų rajonų bei Varėnos–Eišiškių rinkimų apygardos 3 045 (10,08 proc.) rinkėjų.

Trečiadienį ir ketvirtadienį buvo balsuojama savivaldybėje arba bet kurios apskrities centriniame pašte. Be to, šilutiškiai ir trakiškiai balsuoti turėjo galimybę ir vieni kitų savivaldybėje. Birželio 17–18 dienomis iš anksto balsavo 811 Šilutės rajono, 349 Trakų rajono bei 600 Varėnos–Eišiškių rinkimų apygardos rinkėjų. Iš 1 760 rinkėjų tiktai 60 pasirinko penkių iš dešimties apskričių centrinius paštus, didžiajai daugumai patogiau balsuoti buvo savivaldybėse.

Nuo trečiadienio iki penktadienio buvo balsuojama specialiuose paštuose, kurie sudaryti rinkimams – bausmės vykdymo vietose, areštinėse, ligoninėse, gydymo įstaigose (išskyrus poliklinikas), socialinės globos įstaigose. Per tris dienas balsavo 89 Šilutės ir 90 Trakų rajonų bei 124 Varėnos–Eišiškių apygardos rinkėjai. Iš 303 specialiuose paštuose balsavusių rinkėjų 33 – nuteistieji, šiuo metu atliekantys bausmę dešimtyje iš 16-os šalyje veikiančių įkalinimo įstaigų.

Penktadienį ir šeštadienį vyko balsavimas namuose. Pagal Savivaldybių tarybų ir Seimo rinkimų įstatymus, teisė balsuoti namuose yra suteikta tiktai neįgaliesiems, dėl ligos laikinai nedarbingiems ar 70 metų sukakusiems bei vyresniems rinkėjams. Per dvi dienas savo namuose vietos valdžią arba naują Seimo narį balsavo 5 090 rinkėjų: 1 221 Šilutės rajono, 1 548 Trakų rajono bei 2 321 Varėnos–Eišiškių apygardos, kurią sudaro Varėnos bei dalis Šalčininkų rajono teritorijos.

Pakartotinių rinkimų Šilutės ir Trakų rajonuose prireikė, kai Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pažeidimus pripažinusi šiurkščiais, VRK kovo 8 ir 21 dienomis panaikino rinkimų šiose savivaldybėse rezultatus. Naujas Seimo narys vienmandatėje Varėnos–Eišiškių rinkimų apygardoje renkamas dėl to, kad čia per 2012 metų Seimo rinkimus parlamentaru tapęs Algis Kašėta, kovo 15 -ąją buvo išrinktas Varėnos rajono meru ir atsisakė Seimo nario mandato.