Komisija nusprendė, kad Lietuvos Regionų partijai priklausantis K. Komskis ir dvi „valstietietės“ Vijeta Stonienė ir Danutė Bardauskienė-Baužienė taip pat nusižengė ir Rinkimų kodekse numatytus rinkimų proceso sąžiningumo, teisingumo ir skaidrumo principus.

„Pripažinti K. Komskio, V. Stonienės ir D. Bardauskienės-Baužienės padarytus (...) pažeidimus šiurkščiais Rinkimų kodekso pažeidimais“, – išvadą įgarsino VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Visgi konstatuota, kad politikų padaryti pažeidimai neturėjo esminės įtakos Pagėgių savivaldybės mero rinkimų rezultatams, todėl nėra teisinio pagrindo pripažinti rinkimų rezultatų negaliojančiais.

Šie trys politikai, papirkinėdami rinkėjus, veikė bendrai. Teigiama, kad K. Komskis, „atvykęs į parduotuvę „Čia Market“, ten dirbusiai pardavėjai V. Stonienei perdavė 440 eur, kad ji surastų ir papirktų asmenis, kurie balsuotų už kandidatą į Pagėgių savivaldybės merus Kęstą Komskį“.

Teigiama, kad V. Stonienė įgyvendino sumanymą ir už 40 eur atlygį papirko kaimo gyventojus.

„Tokiu būdu K. Komskis paveikė asmenų, turinčių teisę rinkti, valią, realizuojant jų teisę rinkti Pagėgių savivaldybės merą 2023 m. kovo 5 d. savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose“, – teigiama išvadoje.

D. Bardauskienė-Baužienė taip pat, gavusi iš ikiteisminio tyrimo metu nenustatytų asmenų pinigų, papirko kaimo gyventojus už 30 Eur, kad balsuotų už kandidatą į Pagėgių savivaldybės merus K. Komskį.

VRK atkreipia dėmesį, kad visi trys politikai ikiteisminio tyrimo metu savo kaltę pripažino.

K. Komskis prašo panaikinti panaikinti savivaldybės tarybos nario mandatą


Dėl rinkėjų papirkinėjimo teistas kandidatas į Pagėgių mero postą K. Komskis VRK trečiadienį pateikė pareiškimą dėl atsistatydinimo iš savivaldybės tarybos nario pareigų.

Visgi ketvirtadienį komisija nutarė šį K. Komskio prašymą nagrinėti kitame posėdyje.

ELTA primena, kad trukdymu pasinaudoti rinkimų teise kaltintas į Pagėgių savivaldybės merus kandidatavęs K. Komskis liepos mėnesį buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas šių metų kovą įtarus, jog rinkimų teisę turintiems asmenims buvo siūlomas piniginis atlygis už tai, jog šie antrajame rinkimų į Pagėgių mero postą ture balsuotų Lietuvos regionų partijos nario K. Komskio naudai.

Anot prokuratūros, nustatyta, kad rinkėjams buvo siūlomas 20–40 eurų atlygis. Įtarimai dėl minėtos nusikalstamos veikos padarymo buvo pareikšti 4 privatiems asmenims bei į Pagėgių savivaldybės mero postą kandidatavusiam, tačiau rinkimuose pralaimėjusiam K. Komskiui.