LSDP Šalčininkų rajono skyriaus pirmininkas ir kandidatas į Šalčininkų rajono merus Darius Skusevičius, kreipdamasis į VRK, buvo įsitikinęs, kad sprendimas Šalčininkuose rinkimų dalyviu registruoti koaliciją pavadinimu Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija "Valdemaro Tomaševskio blokas" prieštarauja Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymui. Jame numatyta, kad "partijų koalicijos pavadinime turi būti žodis "koalicija" ir negali būti nuorodų į partijų, neįeinančių į koaliciją, pavadinimus ar keliamų ar išsikėlusių kandidatų pavardes".

Socialdemokratų partijos kandidatų į Šalčininkų rajono savivaldybės tarybą kandidatų sąraše trečiuoju numeriu yra įrašytas kandidatas Valdemaras Tomaševskis. Tuo tarpu Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos "Valdemaro Tomaševskio blokas" kandidatų į Šalčininkų rajono savivaldybės tarybą sąraše nėra kandidato Valdemaro Tomaševskio". Anot socdemų, tai "sukelia painiavą ir galimai sąmoningai klaidina rinkėjus".

VRK socialdemokratų argumentai neįtikino.

"Mes palikome savo senąjį sprendimą, balsavome, ginčijomės ilgai dėl viso šito. Yra du motyvai. Pirmas dalykas: mūsų sprendimas jau priimtas yra ir mums nėra korektiška keisti. O naujai paaiškėjusi aplinkybė, kad yra tas pats kandidatas, kurio kilmininko linksnio pavardė sutampa su kitos koalicijos pavadinime įrašyta pavarde, mūsų nuomone, nėra pakankamas argumentas nepasitikėti rinkėjais, jog jie darys klaidą, apsiriks, maišys tuos sąrašus ir panašiai", - Eltai sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Jis pripažino, kad VRK, kai svarstė pavadinimą, šios informacijos neturėjo. Šioje vietoje Z. Vaigauskas įžvelgė ir Šalčininkų rinkimų komisijos nepastabumą, kai buvo registruotas sąrašas.

"Ar rinkėjams yra galimybė sumaišyti šituos sąrašus, socialdemokratų sąrašą, man sunku pasakyti ta prasme, kad aš labai abejoju. Manyčiau, kad rinkėjų klaidinimas čia neturėtų būti suprantamas", - tikino Z. Vaigauskas.

Nepatenkintas tokiu VRK sprendimu LSDP Šalčininkų rajono skyrius gali kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, kuris jį gali pakeisti.

LSDP Šalčininkų rajono skyriaus pirmininkas D. Skusevičius patvirtino, kad į teismą bus kreipiamasi, nors pripažįstama, kad iki rinkimų skundas išnagrinėtas gal ir nebus, bet bus formuojama teisinė praktika.

"Planuojame antradienį kreiptis į teismą, nes dalis komisijos narių - netgi, kurie priimant ankstesnį sprendimą buvo pateikę ar nuomonę raštu, ar dalyvavo posėdyje - buvo pasakę, kad tas aspektas, kad mūsų sąraše yra žmogus tokiu vardu ir pavarde, nebuvo įvertintas ir svarstytas priimant tą sprendimą, ir, kaip aš suprantu, net vienas komisijos narys pasakė, "kad, mano supratimu, tai, ką mes svarstome, ir tai, ką planuojame priimti, prieštarauja įstatymams, bet situacija yra tokia, jūs gal per vėlai kreipėtės...". Nesvarbu, kad pirmą kartą, kai norėjome ateiti į posėdį, sako "atidėkime", paskui kaltina, kad mes paprašėme atidėti. Bet čia detalės. Iš principo mes vertiname blogai, manome, kad šitas atvejis yra vertas nagrinėjimo, ir suprantame, kad iki rinkimų čia greičiausiai kažkokių sprendimų netgi ir kreipusis į teismą nebus. Bet tiesiog ateičiai, kad būtų aiški teisinė praktika, kaip turėtų VRK elgtis šiuo klausimu ateityje, būtų gerai, kad būtų suformuota", - Eltai sakė LSDP Šalčininkų rajono skyriaus pirmininkas ir kandidatas į Šalčininkų rajono merus D. Skusevičius.

Pirmą kartą šalies istorijoje tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 1 dieną kartu su savivaldybių tarybų rinkimais.