"Tvarkiečiai" Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo tokias nutarimo dėl VRK sudarymo pataisas. Projekte siūloma Liberalų sąjūdžiui, Lietuvos teisininkų draugijai bei teisingumo ministrui deleguoti kitus atstovus į Vyriausiąją rinkimų komisiją.

"Tvarkiečiai" sako šiuos tris narius braukti siūlantys reaguodami į jų viešus pasisakymus. "Tvarkiečiai" aiškina, kad šių trijų VRK narių pasisakymais buvo "bandoma paveikti likusius Vyriausiosios rinkimų komisijos narius", ir jie "pažeidžia Vyriausiosios rinkimų komisijos teisėtumo, nešališkumo ir nepriklausomumo principus".

Minėti VRK atstovai pasisakė prieš referendumo, kuriuo siūloma uždrausti parduoti žemę užsieniečiams, surengimą.

Pirmadienį VRK po antro balsavimo nutarė, kad pateikta ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų referendumui dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams surengimo. Per pirmąjį balsavimą balsų patvirtinti išvadai, kad pateiktas reikiamas parašų skaičius, neužteko.

Komisijai priėmus sprendimą dėl parašų referendumui, klausimas perduodamas svarstyti Seimui. Liberalų sąjūdis žada teismui skųsti VRK sprendimą dėl referendumo parašų, o jei Seimas nutars referendumą skelbti - inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl jo konstitucingumo.

Iniciatyvinė grupė siekia Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.