„Pirmadienį, vėlai vakare, VRK gavo Jono Jankausko prašymą registruoti jį savarankišku politinės kampanijos dalyviu ir asmens dokumento kopiją. Daugiau privalomų pateikti dokumentų pridėta nebuvo, todėl jį registruoti atsisakyta“, – nurodė VRK.

Anot VRK, kuri antradienį paskelbė apie dalyvių prezidento rinkimuose registracijos pabaigą, šiais metais kandidatavimas į valstybės vadovo postą iš viso sudomino 20 politinės kampanijos dalyvių.

Visgi 6 iš jų registruoti buvo atsisakyta dėl nepakankamo kandidatavimui amžiaus, pasyviosios rinkimų teisės apribojimo, nepateiktų būtinų dokumentų arba dėl atsisakymo toliau dalyvauti rinkimuose.

ELTA primena, kad šiuo metu VRK yra užregistravusi 14 pretendentų į kandidatus. Vienas jų – antrosios kadencijos Daukanto aikštėje siekiantis prezidentas Gitanas Nausėda. Jam oficialią paramą išreiškė ir Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), nutarusi nekelti savo kandidato.

Kaip ir prieš penkerius metus, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) iškėlė dabartinės premjerės Ingridos Šimonytės kandidatūrą. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) prezidento rinkimuose atstovaus parlamentaras, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Laisvės partiją – buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ – buvęs NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Giedrimas Jeglinskas, Darbo partiją – politinės jėgos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Kaip savarankiškas kandidatas išsikėlė advokatas Ignas Vėgėlė. Jam paramą jau išreiškė partija „Laisvė ir teisingumas“ bei Krikščionių sąjunga.

Taip pat yra žinomi dar 7 save išsikėlę kandidatai: gydytojas Eduardas Vaitkus, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, anksčiau į LRT generalinius direktorius kandidatavęs Zenonas Andrulėnas, naujai įkurtos partijos „Nemuno aušra“ lyderis, Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, žurnalistas, politikas Gintautas Kniukšta, pedagogas Arūnas Rimkus bei verslininkas Žilvinas Treigys.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks 2024 metų gegužės 12 dieną.