„Orderiai yra naujiena. Pranešimų skaičius per savaitgalį nebuvo kažkaip išaugęs neįprastai. Tiesiog atsirado nauja priemonė, kuri buvo būtent tuo tikslu ir įdėta į įstatymą, kad būtų galima užtikrinti didesnę potencialių aukų apsaugą.

Ir jeigu egzistuoja rizika, pagal nustatytus kriterijus, kad smurtas ateityje gali pasireikšti, tada yra skiriamas orderis“, – LNK vidurdienio žiniose sakė Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis.

Jo teigimu, per pirmąsias orderio veikimo dienas atvejų pasitaikė įvairių.

„Be abejo, tai dažniausiai buvo vyrai, tačiau, kad buvo iškeldinti vyrai, o riziką patiriantys asmenys buvo moterys – dažniausiai sutuoktinės arba sugyventinės. Tačiau per savaitgalį buvo ir tokių atvejų, kad du broliai vienas kitam kėlė riziką. Buvo ir tokių atvejų, jog buvo iškeldinta sugyventinė, sutuoktinė“, – pasakojo Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas.

M. Akelaitis teigė, jog regionais orderių pasiskirstymo negalėtų išdalinti.

„Tikrai yra visoje Lietuvoje. Galbūt tas įdomesnis atvejis yra, kad žmonės į Palangą važiavo iš kito miesto, ten sukonfliktavo, buvo tas smurtinis tam tikras pasireiškimas, kviesta policija. Ir poilsiautojai tokiu būdu buvo išskirti.

O kriterijai, pagal kuriuos policijos pareigūnai įgyvendino tą įstatymo nuostatą dėl orderio skyrimo – jie yra labai konkretūs. Yra nustatyta riba, kiek aplinkybių atitinkant patvirtintus kriterijus, yra taikomas orderis. Šioje vietoje yra reglamentuota taip, kad tai nebūtų subjektyvus policijos pareigūno sprendimas“, – teigė Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas M. Akelaitis.

Jis LNK vidurdienio žiniose sutiko, jog gali kilti tam tikrų problemų orderį gavusiems asmenims – kur jiems pasidėti 15 dienų.

„Nes įstatymo logika yra paprasta – asmuo yra iškeldinamas. Absoliučios daugumos atveju turėtų būti taip, kad jis pats ir pasirūpina tuo, kur jis gyvens. Bet įstatymas numato, jog savivaldybės turėtų būti numačiusios vietas, kurios žmonėms dėl tikrai objektyvių priežasčių neįmanoma niekur apsigyventi – kur jie galėtų gauti apnakvindinimo paslaugas. Ir tokie objektai kiekvienoje savivaldybėje yra numatyti“, – tikino policijos atstovas M. Akelaitis.

Visą LNK vidurdienio žiniose pokalbį su M. Akelaičiu žiūrėkite čia: