Vėlų antradienio vakarą buvo užpultas sostinėje gyvenantis Leonidas Volkovas, jis – vienas artimiausių mirusio Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno bendražygių.

Užpuolikas laukė, kol L. Volkovas parvažiuos namo, tuomet išdaužė automobilio langą, į saloną ėmė purkšti ašarines dujas ir talžyti L. Volkovą mėsai mušti skirtu plaktuku.

R. Požėla sakė, kad Rusijos opozicijos veikėjo užpuolimui ištirti mestos didžiulės pajėgos

„Įvykį perėmė Lietuvos kriminalinės policijos biuras, metamos didžiulės pajėgos, tiek analitiniai gebėjimai, tiek fiziniai pajėgumai“, – kalbėjo jis.

Komisaras sakė, kad kol kas apie užpuolimo versijas kalbėti dar anksti.

„Visų pirma darbas, o tada komentavimai. Kai turėsime galimybę visuomenei pasakyti daugiau, be abejo, pasakysime. Šioje vietoje dėsiu tašką“, – kalbėjo jis.


Bendradarbiauja su opozicionierių apsauga


Komisaras užsiminė, kad dėl Lietuvoje gyvenančių Rusijos opozicijos veikėjų bendradarbiavo su „tam tikrais asmenimis“.

„Po šio įvykio bus peržiūrėti bendradarbiavimo algoritmai su tais asmenimis ir tikimės, kad ateityje bus galima užkardyti tokio pobūdžio nusikalstamas veikas“, – sakė R. Požėla.

Paprašytas patikslinti, apie kokius asmenis jis kalba, komisaras atsakė: „Asmenys šiuo atveju – ne Lietuvos piliečiai. Turbūt suprantate, apie ką norėjau pasakyti. Ir koks iki šiol buvo bendravimo algoritmas, tebūnie tarnybos paslaptis. Bet po šito įvykio algoritmai keisis arba bus tobulinami.“

Paklaustas, ar po A. Navalno mirties sustiprino jo bendražygių apsaugą Lietuvoje, R. Požėla sakė: „Kaip minėjau, bendradarbiavimas su likusiais asmenimis yra. Asmenys žino, ką turi daryti, kam skambinti ir kaip elgtis. Bet bendradarbiavimas yra dviejų šalių susitarimas, gera valia, savo noru daryti vienus ar kitus darbus. Kiek mums pavyko susitarti, tiek bendradarbiavimas ir vyksta. Matyt, po šito įvykio, jei versijos parodys, kad tai ne buitinio pobūdžio nusikaltimas, bendradarbiavimas gali šiek tiek pakisti.“

Renatas Požėla

Pasak R. Požėlos, jie rimtai vertina grėsmes dėl opozicijos veikėjų, tačiau šiuo atveju informacijos apie planuojamą nusikaltimą neturėjo.

„Turėdami informacijos būtume veikę labiau proaktyviai, kad užkardytume nusikaltimą. Konkrečios informacijos neturėjome, bet suprantame, kad grėsmės minėtų asmenų atžvilgiu egzistuoja, todėl bendradarbiavimas reikalingas“, – sakė jis.

Bilotaitė ragina ruoštis kitoms provokacijoms


Konferencijoje dalyvavo ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, jos buvo paklausta, ar tokie išpuoliai nerodo, kad prastai dirba mūsų Valstybės saugumo departamentas.

„Būna situacijų, kai mums kartu su Migracijos departamentu tenka nedelsiant imtis priemonių, kuomet sužinome tam tikrą informaciją ne iš VSD, kad būtų suvaldytos rizikos. Ir tada laukiame VSD išvadų, pagal kurias galime imtis procedūrų, kurios numatytos mūsų algoritmuose. Tokių atvejų pasitaiko, bet negalėčiau komentuoti VSD darbo ir jų galimybių.

Iš savo pusės darome viską, stiprindami tiek Valstybės sienos apsaugos tarnybą, tiek Migracijos departamentą, kad galėtume užsitikrinti didžiausią įvairių rizikų kontrolę. Dėl VSD darbo specifikos – gal galėtumėte paklausti jų vadovų, kaip jie vertina savo darbus“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Ji taip pat sakė, kad bendras grėsmių lygis kol kas nėra padidėjęs, tačiau įvairių provokacijų gali būti ir daugiau.

„Žinoma, įvairios provokacijos yra tapusios mūsų kasdienybe. Ypač prieš artėjančius pseudorinkimus Rusijoje jų gali ir padaugėti. Tampame atsparūs įvairiausioms provokacijoms ir tikrai nebijome visokiausių išpuolių, nepasiduodame gąsdinimams. Tų provokacijų tikslas ir yra kelti nepasitikėjimą, nerimą visuomenėje“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

L. Volkovas vežamas į ligoninę

Tarp pastaruoju metu vykusių provokacijų reiktų paminėti Adolfo Ramanausko-Vanago paminklo Merkinėje išniekinimą. Anksčiau skelbta, kad įtariamasis dėl šio išpuolio sulaikytas Latvijoje, jis siejamas su Rusijos spec. tarnybomis.

Taip pat prieš kovo 11-ąją Klaipėdoje niekintos Lietuvos vėliavos, kai kurios buvo sudegintos, kitos rastos nulaužtais kotais.

Kaip informavo R. Požėla, įtariamasis dėl vėliavų niekinimo jau nustatytas.

„Įtariamasis nustatytas, jis šiuo metu sulaikytas 48 val., su juo dirbama, – kalbėjo komisaras. – Tai senas mūsų klientas, gimęs 1991 m. Ne vienas teistumas. Mes jam vienam kol kas pareiškėme įtarimus. Asmuo nelinkęs pripažinti kaltės, bet, manau, tyrimas pasieks teismą.“

Delfi primena, kad antradienį, apie 22 val. 6 min., vienas artimiausių Aleksejaus Navalno bendražygių Leonidas Volkovas buvo užpultas sostinėje, Žuvėdrų gatvėje, prie namų, kuriuose apsistojo. Užpuolikas sulaukė momento, kol politikas kieme pastatys automobilį, plaktuku išdaužė langą, į saloną pripurškė ašarinių dujų ir ėmė L. Volkovą mušti.

„V. Putino banditų pasveikinimas iš banditiško St. Peterburgo“, – komentuodamas Vilniuje surengtą išpuolį socialiniame tinkle „X“ sakė Rusijos opozicijos politikas L. Volkovas.

Rusijos opozicijos atstovui pavyko pasprukti, jis namie sulaukė greitosios medicinos pagalbos. Trečiadienio paryčiais L. Volkovas socialiniame tinkle „X“ sakė, kad išpuolio metu sulaužyta ranka, o jis pats išleistas gydytis į namus.

„Jie norėjo iš manęs pasidaryti kotletą, vyras su plaktuku mėsai muštis prie pat namų, kieme, mane užpuolė, 15 kartų smogė man į koją. Mano koja kažkaip liko sveika. Vaikščioti skauda, bet jie [medikai – red.] sako, kad lūžio nėra, tačiau ranką susilaužiau. Tai nėra didelė bėda. Svarbiausia, kad dirbsime ir nepasiduosime“, – vaizdo kreipimesi sakė L. Volkovas.

Čmilytė-Nielsen – apie išpuolį prieš L. Volkovą: opozicijos lyderiams teks būti dar apdairesniems


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad išpuolis prieš Rusijos opozicionierių Leonidą Volkovą yra bjaurus įvykis. Politikės teigimu, tokie incidentai rodo, kad Lietuvoje gyvenantiems Rusijos ir Baltarusijos režimų opozicionieriams teks būti „dar apdairesniems“.

„Tai vienareikšmiškai vertinu kaip labai bjaurų įvykį, tikslas jo akivaizdus, tai – baimės sėjimas. Tačiau mūsų tarnybos, kaip jau girdėjome, deda visas pastangas užpuolikams išsiaiškinti ir kitiems tokiems įvykiams užkardyti“, – komentare Eltai sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Kas atsakingas už vakarykštį išpuolį, tikiu, tarnybos išsiaiškins, dabar kurti versijų neskubėčiau. Jų gali būti visokių“, – pridūrė ji.

Visgi, ji pastebėjo, kad po šio incidento „tiek rusų, tiek baltarusių opozicijos lyderiams teks būti dar apdairesniems“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)